A megbízható szállítás fontosabb a vaterázóknak, mint a gyorsaság

forrás: Prím Online, 2014. május 1. 09:47

Az áprilisban több száz webáruház és hagyományos bolthálózat kínálatával bővülő online piactér, a Vatera tapasztalatai szerint, míg külföldön jellemzően a lehető legrövidebb szállítási határidőt igénylik a felhasználók, a hazai vásárlók inkább várnak egy-két napot, ha így megbízhatóan, és ezáltal sokszor kedvezőbb áron juthatnak hozzá a kívánt termékhez.

„A Vaterán vásárlók nem az egynapos határidőt tartják a legfontosabbnak, sokkal inkább a zökkenőmentes kiszállítást, a határidő pontos betartását és a megbízhatóságot emelik ki, valamint az eladó és a fizetési mód kiválasztásában is fontos szerepe van a korábbi szállítások értékelésének” – foglalta össze egy korábbi felmérés1 eredményét Szanitter Áron, az Allegro Group HU Kft. piacterek ügyvezető igazgatója. A Vatera felmérése szerint a rugalmas és változatos szállítási módok közötti választás lehetősége, és a pontos határidőre történő szállítás kiemelten fontos a vaterázók számára, és a gyorsaság önmagában nem elegendő a vásárlói elégedettséghez.

A Vaterán a levélküldemény és a személyes átvétel a legnépszerűbb


A Vatera legfrissebb adatai szerint a legnagyobb hazai online piactér eladói közel 3 és fél millió cikknél kínálnak levélküldeményként történő szállítást, és a felhasználók a vásárlások 53 százalékában élnek is ezzel a lehetőséggel. A személyes – és tulajdonképpen így a legbiztonságosabb – átvétel is népszerű: több mint 3 millió terméklapon jelölték meg ezt a kézbesítési módot, és a vásárlók 27,5 százaléka vette át így a megrendelt cikket. Ezeket követi a Vaterafutár – melynek kihasználtsága 2012 júliusa óta több mint hétszeresére nőtt – majd a postacsomagok, illetve utánvétes csomagok. A legnagyobb online piactér adatai alapján a felhasználók többsége a fixáras termékekért (61,13%) előre utalással fizet, ami azt mutatja, hogy az online vásárlók egyre jobban bíznak az eladókban, és többnyire pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek. Az előre utalás az e-kereskedelmi piachoz képest is igen magas aránya kifejezetten Vaterás sajátosság, mivel az eladói értékeléseknek köszönhetően minden vásárló előre látja mennyire bízhat meg az eladóban. A vásárlók mindössze 27,54%-a fizet személyes átvételkor, és csupán 2,62%-uk egyenlíti a számlát utánvéttel.

A PostaPontokra történő kiszállítás nemzetközi viszonylatban nem jellemző, itthon mégis fokozatosan nő a népszerűsége, melynek egyik oka az online vásárlók árérzékenysége. Egy 2013-as, webáruházak körében végzett kutatás szerint2 már az eladók 21,43 százaléka kínálta lehetőségként az átvevőpontokon történő átvételt.

Külföldön kicsit másképp…


A hazai tapasztalatokkal ellentétben az amerikai kontinensen jellemzően a gyorsaság a legfontosabb, és az e-kereskedelmi cégek mindent megtesznek a minél rövidebb szállítási határidők elérése érdekében. Az amerikai webáruházaknál bevett gyakorlat, hogy a korábbi rendelések alapján megpróbálják előre jelezni, hogy mely terméket melyik földrajzi területen vásárolják meg a közeljövőben, és mielőtt bárki megrendelné azt, a terméket már elküldik a helyi központba, ezzel radikálisan lecsökken a szállítási idő. Az egyre népszerűbb mobil applikációkkal már azt is megnézhetjük, hogy az adott termék a vásárló tartózkodási helyének közelében melyik üzletben érhető el, így a megrendelt terméket akár 1-2 órán belül házhoz is tudják szállítani.


A jelenlegi lehetőségektől pedig már nem áll messze a hazánkban is hamarosan megjelenő átvételi automaták konstrukciója.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38