Szigorodik a kínai internet szabályozása

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 2. 14:10

Szigorúbb szabályok alapján az elmúlt hetekben számos kínai honlapot  - köztük a legolvasottabb hírportált - büntettek meg a hatóságok illetéktelen tartalom miatt, s a fokozott szigorra utal az állami média is.

"Rend nélkül nincs internetszabadság. A világháló kényelmet jelent, ugyanakkor számos negatív hatása is van, s számos rejtett veszélynek a forrása, vagyis szabályozásra szorul" - szögezi le szerkesztőségi cikkében a Zsenmin Zsipao című állami lap.
 

Az írás azt követően látott napvilágot, hogy hétfőn a kínai cenzorok négy nagysikerű amerikai tévéfilmsorozatot - így az NCIS vagy a Big Bang Theory sorozatokat - levettek az országos videoportálokról, előzetes figyelmeztetés és utólagos magyarázat nélkül.
 

A múlt héten a számos népszerű honlapot, a legolvasottabb hírportálok egyikét és a legnagyobb mikroblogot is magáénak tudó Sina vállalatot pornográf tartalmak közlésében bűnösnek találták, és irodalmi művek, videók és audiofelvételek közzétételére vonatkozó engedélyének bevonását helyezték kilátásba.
 

A kínai internet egyik legnagyobbjának "fennakadása a hálón" a kisebb szereplők számára is elrettentő erővel bír, s azokat fokozott öncenzúrára kényszerítheti. Emellett a korábbinál fokozottabb internetes szigor eljövetelét is jelezheti - állították megfigyelők az eset után.
 

Az internetnek "a pletykáktól való megtisztítására" az elmúlt évben nagyszabású kampány indult. Hogy a kormány számára milyen fontos a kérdés kezelése, az is jól mutatja, hogy az idén a kínai kiberstratégia kialakítására létrehozott internetbiztonsági szervet maga Hszi Csin-ping államelnök vezeti.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás