A MaNDA megkezdte az adatexportot az Europeana felé

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 30. 08:12

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) megkezdte az adatszolgáltatást az európai digitális adatbázis, az Europeana számára - mondta Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az intézményvezető tájékoztatása szerint legalább 300 ezer dokumentumot digitalizáltak már a MaNDA keretén belül, az intézmény adatbázisa az év végére mintegy ötszörösére fog nőni. A MaNDA az Europeana alapsztenderdjét (ESE) magyarította, illetve építettek egy exportmodult az Europeanához. Lovas Lajos kitért arra, hogy a tesztek áprilisban sikeresen lezárultak, az európai szervezet tudja fogadni a tömeges magyar adatexportot. A MaNDA a nagyobb európai intézményekből importálni is tömegesen fog, a teszt az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködésben zajlott.
 

Mint elhangzott, az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Mintaprogram keretében tavaly novembertől idén április 30-ig kilencszáz közfoglalkoztatott segítségével mintegy 100 ezer publikus kulturális érték, ezen belül egymillió metaadat került a MaNDA adatbázisába. A százezer digitalizált dokumentumból 56 ezer volt kép, 33 ezer szöveg, 1335 mozgókép, 116 hanganyag és 90 darab 3D-s felvétel.
 

"A közfoglalkoztatási program célja az volt, hogy minél nagyobb mértékben növeljük a MaNDA adatbázisában található kulturális örökségi dokumentumok számát mind a kisebb helyi, mind az országos hatókörű gyűjtemények esetében. A program segítségével képzett munkaerőt, zömmel diplomás dolgozókat tudtunk biztosítani az amúgy munkaerőhiánnyal küszködő intézményeknek" - mondta Ujvárossy Andor fővárosi irodavezető.
 

A program 36 településen és 160 intézményben zajlott, az eszközöket - számítógépeket, szkennereket, digitalizáló szetteket - a munkához a MaNDA biztosította, a mintegy fél év alatt a kilencszáz közfoglalkoztatottból 110-en tudtak állást találni a munkaerőpiacon. Az összesen tíz darab 3D-s szett segítségével tudták beszkennelni az intézmények a náluk található képzőművészeti alkotásokat.

 

Lovas Lajos elmondta, hogy az említett 100 ezer publikus kulturális örökségi érték mellett mintegy 117 ezer dokumentum áll ellenőrzés alatt. Beszélt arról, hogy a közgyűjteményi elemek száma 100 milliós nagyságrendű, a rendszer napi tízezrével képes gyarapítani az adatbázist.
 

"Folyik Kertész Mihály 1914-ben készült, Tolonc című, korábban elveszettnek vélt egészestés némafilmjének felújítása a Filmlaboratóriumban, amelyhez a filmalaptól nyertünk 14 millió forintot. Egy modern szkenner segítségével lehetőség van belenagyítás nélkül a megrongálódott kép stabilizálására, és a munka talán már őszre elkészül" - mondta Lovas Lajos az MTI-nek.
 

Szintén most zajlik a magyar filmtörtének egyik legfontosabb alkotása, Szőcs István Emberek a havason című, 1942-ben készült filmjének digitális restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A munka a nyáron befejeződhet, a film a MaNDA DVD-sorozatában is megjelenik.
 

A MaNDA új közfoglalkoztatási programja legkésőbb június 1-jén indul héthónapos időtartammal, ötszáz közfoglalkoztatottal, 400 millió forintos bér- és járulékkerettel. Hozzátette: beruházási költség ezúttal nem lesz, hiszen a szükséges eszközöket már rendszerbe állították.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05