Hungarian Cloud Award 2014: a Tresorit a legjobb magyar cloud szereplő

forrás: Prím Online, 2014. május 2. 11:16

Kiosztották a Hungarian Cloud Award 2014 díjakat: a fődíjat a kevesebb mint három éve elindult, de a nemzetközi porondon is ígéretes cloud szolgáltatást kínáló Tresorit Kft. kapta a EuroCloud Magyarország Egyesület által megrendezett keddi eseményen. A kategóriák nyertesei ősszel Luxemburgban európai szinten is megmérettethetik magukat a EuroCloud Europe versenyén.

A EuroCloud Magyarország Egyesület a 2012-ben sikeresen lebonyolított EuroCloud Award versenyt követően idén ismét pályázatot hirdetett, a Hungarian Cloud Award 2014 kiemelt témái az innováció, illetve a kiberbiztonság voltak.


- Az EuroCloud Magyarország fő célja, hogy néhány éven belül Budapestet Európa egyik cloud fellegvárává tegyük; ebbe a vízióba illeszkedik bele a mostani díjátadó is – fogalmazott Bellák Zoltán, az EuroCloud Magyarország elnöke a kedden a Demola Budapestben megrendezett eseményen. Az elnök emlékeztetett arra, hogy 2012-ben Magyarország már nagy sikert ért el, amikor az EuroCloud éves luxemburgi kongresszusán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kapta meg a legjobb európai cloud felhasználónak járó díjat. A Hungarian Cloud Award díjazottak idén is meghívást kapnak az európai EuroCloud Award pályázatra. Bellák Zoltán bízik abban, hogy a Hungarian Cloud Award 2014 nyertesei idén is sikeresen szerepelnek majd az őszi európai fordulóban.


- Örömteli, hogy az előző kiíráshoz képest 2014-ben nagyobb számban jelentkeztek a cloud szolgáltatók, különösen a startup kategóriában érkezett nagyszámú értékes pályázat. Ennek köszönhetően összesen nyolc kategóriában osztottunk ki díjakat – ismertette Poros Gábor, a EuroCloud elnökségi tagja. A pályázatokat a EuroCloud Magyarország Egyesület által felkért – neves szakértőkből, üzletemberekből és véleményformálókból álló – bírálóbizottság értékelte, és ők döntöttek a 2014 EuroCloud Award díjak odaítéléséről.

A bírálóbizottság értékelése alapján a Hungarian Cloud Award 2014 díjazottjai a következő cégek lettek:

Fődíj – Best Cloud Player: Tresorit Kft.
A legjobb cloud szolgáltatónak járó fődíjat a 2011 őszén alapított, új generációs biztonsági szolgáltatásokat nyújtó Tresorit kapta. A Tresorit egy titkosított cloud tárhely szolgáltatás, amely a bizalmas dokumentumok tárolására, szinkronizálására és megosztására ad lehetőséget. A szolgáltatás erős, katonai szintű titkosítást kínál, és egy szélesebb kör számára nyitja meg ezt a technológiát. A freemium modellben kínált szolgáltatást 2013 végétől fizetős megoldásként is kínálják az üzleti felhasználók számára. A benyújtott pályamunka alapján a zsűri véleménye, hogy bár a Tresorit még mindig nagyon fiatal cég, olyan, piacilag kiforrott megoldással rendelkezik, amely az európai színtéren is felveheti a versenyt a nemzetközi versenytársakkal.

Future Digital Business (Best Cloud User): HPIX Kft.
A legjobb cloud felhasználónak járó díjat a HPIX Kft. kapta, amely cég cloud nyomtatási szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek. Az ügyfelek otthon is létrehozhatják a fotóalbumokat, könyveket vagy egyéb ajándékokat, és az online elkészített műveket rögtön feltölthetik a HPIX szerverére, így három órán belül átvehető a kész termék A HPIX fotólaborjaiban. A zsűri véleménye szerint a HP infrastruktúrán és a Global Netprint által kidolgozott cloud nyomtatási megoldás alapjain szolgáltató vállalkozás jól kihasználta a nemzetközi szolgáltatók bázisát, hogy saját vállalkozását beindítsa, és egyre bővülő ügyfélkörnek nyújt szolgáltatást.

Best Private Sector Cloud Story: Mobile Engine Kft. (Siemens Zrt.)
A legjobb magánszektorbeli esettanulmányt idén a Mobile Engine Kft. adta be. A szoftverszállító „visszatérő vendég” a EuroCloud Magyarország díjátadóin, hiszen két évvel ezelőtt már megnyerte a legjobb cloud szolgáltatásnak járó díjat. A Mobile Engine Kft. célja, hogy 5 éven belül a vezető európai mobil workflow menedzsment szolgáltatóvá váljon. A Mobilengine szolgáltatás révén papírmentessé és automatizálttá tehető a házon kívül dolgozó munkatársak munkavégzése. A zsűri örült, hogy egy korábbi győztes egy jelentős nemzetközi hátterű nagyvállalatnál is megmutatta, hogy a mobil rendszert gyorsan be lehet vezetni olyan esetben is, ahol nagyon bonyolult vállalati folyamatokat kell lemodellezni.

Best Public Sector Cloud Story: Doctusoft Kft. (Újbuda Önkormányzata)
A közszférában véghezvitt esettanulmányok közül 2014-ben a Doctusoft pályázata bizonyult a legjobbnak. Az AO Docs - Testületi Támogató Rendszer a Google Apps felhő alapú dokumentumkezelő szolgáltatásán alapul, amely korszerű kommunikációt és együttműködést biztosító eszközökkel segíti a testület és a hozzá kapcsolódó intézmények és szervezetek önkormányzati ülésekkel kapcsolatos tevékenységeit. A Doctusoft a rendszert Újbuda Önkormányzatánál vezette be, amely révén nem csupán olcsóbbá tették az önkormányzat és intézményeinek működését, de egyúttal növelték a közigazgatási szolgáltatások színvonalát is. A zsűri kiemelte, hogy bár az elmúlt időszakban többet hallani a központi kormányzatban zajló cloud fejlesztésekről, de önkormányzati területen is találhatók pozitív példák.

Kiemelt díj - Best Cloud Competence Center: Ericsson Magyarország Kft.
A legnagyobb hazai kutatási-fejlesztési központot működtető Ericsson tavaly nyáron jelentette be, hogy cloud fejlesztőközpontot hoz Budapestre, amely nemzetközi együttműködésben végzi a Ericsson Cloud Execution Environment környezettel kapcsolatos fejlesztéseket. A magyar cloud központban jelenleg több mint 50 mérnök dolgozik, de a közeljövőben a tervek szerint ez a szám 80-100-ra növekszik majd. A zsűri szerint az Ericsson mind személyi állományban, mind munkahelyteremtő képességben komoly kompetenciaközpontot hozott Magyarországra, ezt a törekvést díjazta a kiemelt díjjal.

Kiemelt díj - Best Cloud Security Concept: Red Steed Studios Kft.
A legjobb cloud biztonsági koncepciónak járó kiemelt díjat a Red Steed Studios Kft. kapta, amely a bitcoinos rendszerhez hasonló, azt is kezelni tudó, magas szintű biztonságot nyújtó virtuális fizetési platformot hozott létre, amely. A Virtual Money Framework első sikereként 2014 beruárjában Szingapúrban telepítették az első Bitcoin ATM-et. A zsűri szerint lehet számolni azzal, hogy a közeljövőben ilyen virtuális fizetési rendszerek meg fognak jelenni, amelyeknek foglalkozni kell a biztonságával. Amennyiben elterjed, úgy esély lehet rá, hogy Magyarország legyen az egyik központja a biztonságos és szabályozott virtuális pénzforgalomnak.

Best Cloud Start-up Idea EuroCloud Különdíj: Vemoco Telematics Kft.
A legjobb cloud startup ötletnek járó különdíjat a Vemoco Telematics Kft. kapta, amely magánszemélyek, vállalatok és kormányzati szervezetek számára tervez cloud alapú telematikai szolgáltatásokat nyújtani. A 2014 májusában induló szolgáltatás célja, hogy az autókból származó információk révén biztonságosabbá és olcsóbbá váljon az utazás. A megoldás részeként többek között használat alapú biztosítási, autómentési, távoli hibafelderítési és más biztonsági szolgáltatásokat kínálnak majd a járműtulajdonosok részére. A zsűrinek a Vemoco pályázatában leginkább az tetszett, hogy olyan megoldást kínál cloud alapokon, amelynek nagyon sok gazdasági előnye lehet, és gyors megtérülést kínál.

European Cloud Partnership Különdíj: Arenim Technologies AB

A zsűri döntése alapján különdíjat kapott a svéd bejegyzésű, de magyar vezetéssel működő Arenim Technologies Cryptalk elnevezésű, titkosított azonnali üzenetküldést és beszélgetést lehetővé tévő cloud szolgáltatása. A CrypTalk egy lényegesen összetettebb, magasabb fokú titkosítást alkalmaz, mint a Viber vagy akár a Skype. A legnagyobb versenytársak szolgáltatásaival szemben a CrypTalkkal one-to-one összeköttetéseket is lehet legmagasabb szinten és minőségben titkosítani anélkül, hogy emellett egy hálózat is kiépülne, ami sok privát adatot vagy személyes jellegű információt is tartalmaz.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24