Négy TIPA díjat is bezsebelt a Sony

forrás: Prím Online, 2014. május 9. 15:41

A tekintélyes TIPA (Technical Image Press Association) ismét elismerte a Sony fejlesztéseit a digitális képalkotás piacán. A vállalat négy termékét is díjazták: az a7R fényképező, az FDR-AX100 videókamera, a HDR-AS100V actioncam és a QX sorozat kapott TIPA díjat.

Legjobb profi kompakt fényképezőgép: Sony a7R

 

A Sony a7R a legkisebb és legkönnyebb full-frame chipes, 36.4 megapixeles CMOS szenzoros kompakt fényképezőgép, amelyben nincsen alul áteresztő szűrő és Sony BIONZ X processzort tartalmaz. Az a7R kezelése, használata és képi eszközei a fotósok számára már ismerősek lehetnek, akárcsak a többi extra tulajdonság, az Auto HDR, a masszív magnézium váztest, a számtalan képi effekt, a manuális élességállítást segítő funkciók – mint a peaking és a kép nagyítása -, az 1080p-s videókat 60 és 24 fps-en való rögzítésre képes (50p/25p) NTSC és PAL mód, illetve az ISO tartomány (100 és 25 600 között) változtatásának lehetősége.

 

Az a7R alkalmas 4 fps sebességgel történő sorozatfelvétel készítésére. A fényképezőgépen kívül öt új Sony FE bajonettes objektív is a piacra kerül. A felhasználók az E bajonettes objektíveket is alkalmazhatják, amelyek automatikusan elindítanak egy APS-C vágás módot, illetve adapter segítségével az A bajonettes objektívek is használhatóak. A fényképezőgép beépített Wi-Fi-t tartalmaz és NFC képes. Az a7R teljes tulajdonságainak listája itt olvasható.

 

Legjobb videókamera: FDR-AX100

 

A 4K videó a HD felbontás négyszerese, és a Sony AX100 modellje az elsők között nyújtotta a 4K felvétel élményét hagyományos videókamera kialakításban. A készülék 1.0 típusú Exmor R szenzort tartalmaz, amely 14 és 20 megapixel felbontásban képes állóképet rögzíteni felvenni. Több videó rögzítési mód áll a rendelkezésünkre, így például az XAVC-S, az AVCHD és a MP4 formátumokat is használhatjuk. A kamerában a Carl Zeiss Vario-Sonnar T objektív kiegészül a 12-szeres optikai zoommal. A BIONZ X processzor másodpercenként 120 képkockával képes rögzíteni az Optical SteadyShot képstabilizációnak és az Active módnak köszönhetően. A kamera keresője EVF vagy 921K LCD. A beépített Wifi és az NFC lehetővé teszi, hogy okostelefonunkhoz csatlakozhassunk, így akár távolról is dolgozhatunk a kamerával, ha telefonunkat távirányítóként használjuk. További részletek itt olvashatóak.

 

Legjobb actioncam: HDR-AS100V

 

A napjainkban egyre inkább népszerűvé váló ’actioncam’ kategóriában a Sony is letette a névjegyét az AS100V készülékkel, amely a kapcsolódási lehetőségek széles tárházát kínálja – beleértve a WiFi-t is. A készülék beépített GPS-ével, és 13,5 megapixeles állókép rögzítési funkciójával, videó rögzítésével (XAVC-S 60p/50p), valamint az NTSC és PAL televíziós jelszabványok közötti váltást biztosító funkciójával érdemelte ki a zsűri elismerését. Az apró (kb. 2,5x5,08x7,72 cm) kamerát egy igen fejlett képstabilizátor rendszerrel és beépített sztereó mikrofonnal, valamint egy ultra-nagylátószögű (170 fokos) Carl Zeiss Vario Tessar lencsével szerelték fel, mindezt egy cseppálló formába öntve. Az actioncam minden funkciója vezérelhető okostelefonon keresztül is, és egy vízálló tokkal, tapadókorongos és tripod állvánnyal, valamint további változatos felszerelési lehetőséget kínáló kiegészítővel érhető el.

 

Az AS100V alkalmas időeltolásos (5 és 60 másodperc közötti) képek készítésére, melyeket mozgóképpé is összefűzhetünk, valamint támogatja a 24p nagysebességű 120 fps és 240fps hanggal történő képrögzítést is. A Sony PlayMemories Home alkalmazása pedig számos olyan funkciót kínál, amelyekkel az elkészült felvételekből egy olyan lenyűgöző és egyedülálló verzió vágható össze, amelyet büszkén oszthatunk meg barátainkkal. Akár az Action Camen tárolt, a felvétel készítésének helyét megadó GPS koordinátákat, az útvonalat, és a sebességmérő adatait is megjeleníthetjük a képernyőn. A profi felhasználóknak is rejteget meglepetést a készülék. Az AS100V profi kamerákkal rendszerben használható kamera képes időkódot is rögzíteni, amellyel megkönnyíti a vágók dolgát. További részletek itt olvashatóak.

 

Legjobb képalkotást szolgáló mobiltelefonos kiegészítő: QX sorozat

 

A Sony DSC-QX100 (20 megapixeles, Carl Zeiss Sonnar T lencse) és a DSC-QX10 (18,2 megapixeles, Sony G lens 10x optikai zoom) lencse stílusú kamera optimális választás azoknak, akik állandóan úton vannak, és előszeretettel készítenek nagyfelbontású fényképeket, illetve videófelvételeket okostelefonjuk segítségével.

 

A Sony PlayMemories mobil applikáció segítségével a készülék vezeték nélkül képes kapcsolódni bármilyen Android vagy iOS platformú okos telefonhoz WiFi-n vagy NFC kapcsolaton keresztül, így a telefon kijelzője egy pillanat alatt exponálóval rendelkező valósidejű keresővé változtatható, így nemcsak változatos beállításokat módosíthatunk ezen a felületen, de akár videórögzítést is indíthatunk. Mindkét modell adapter segítségével csatlakoztatható is az okostelefonhoz, vagy rögzítés nélkül, szabadon is használható, így egyedi perspektívából is készíthetünk felvételeket. A képek az okostelefonra vagy a lencse stílusú kamerára is elmenthetők, és onnan közvetlenül megoszthatók különféle közösségi oldalakon keresztül. További részletek itt olvashatóak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05