A GE Nietzsche elméletét teszteli

forrás: Prím Online, 2014. május 12. 13:37

„Ami nem öl meg, az erősebbé tesz” – vallotta Friedrich Nietzsche. Ezt az elméletet teszi próbára Joseph Vinciquerra, a GE Globális Kutatóközpont Anyagfeldolgozó- és Tesztelő Laboratóriumának vezetője.

 

A GE mérnökei a GE Globális Kutatóközpontjának Anyagfeldolgozó- és Tesztelő Laboratóriumában olyan anyagokat tesztelnek, amelyek végtermékeiből a vállalat sugárhajtóműveink és gázturbináink legforróbb, legnagyobb igénybevételnek kitett részeiben teljesítenek szolgálatot.

 

A laboratóriumban olyan berendezés is található, amely egy aktív vulkán belsejében mérhető hőfokra, több mint 1000 Celsius fokra tudja felmelegíteni, valamint 100 000 fontnyi nyomásnak tudja kitenni a teszt mintákat. Segítségével a kutató és munkatársai azt tanulmányozzák, hogyan járul hozzá az extrém környezet a mintadarabok ellenállásának, szilárdságának és egyéb tulajdonságainak változásához.

 

 

A tesztelés kapcsán Joseph Vinciquerra, a GE Globális Kutatóközpontjának Anyagfeldolgozó- és Tesztelő Laboratóriumának vezetője elmondta: „A vizsgálatok során apait-anyait beleadunk az anyag mechanikai tulajdonságainak tanulmányozásába és lehetőség szerinti optimalizálásába. A kovácsolás sebességével és hőmérsékletével manipulálható például az anyag belsejének kristályszerkezete és szemcsehatárai. Ezáltal erősebbé tehetők az alkatrészek, ezért mi folyamatosan azon dolgozunk, hogy nagyon finom változtatásokkal optimalizáljuk ezen anyagok mechanikai tulajdonságait”.

 

A vulkáni hőség túlélése azonban nem garantálja a hosszú életet Vinciquerra laboratóriumában. Amikor a mintadarabok lehűlnek, a szakember és munkatársai vékony „szelvényekre” vágják fel őket, hogy újabb mechanikai és szerkezeti teszteket végezzenek rajtuk azt vizsgálva, hogyan viselkednek majd az anyagok valós környezetben.

 

 

Vinciquerra elmondása szerint munkájuk révén a GE anyagtudósai és mérnökei jobban megismerhetik az összes feldolgozási és tulajdonság-változót, így már a legjobb kombinációkat küldhetik tovább nagyszériás gyártásra. Munkájuk lényege a GE által használt anyagok folyamatos finomítása és korszerűsítése az olyan alkatrészek előállítása érdekében, amelyek extrém körülmények között jobban ellenállnak az anyagfáradásnak, alakváltozásnak és törésnek.

 

A GE a közelmúltban filmeseket küldött Vinciquerra laboratóriumába és a GE Globális Kutatóközpontjának más anyagtesztelő egységeibe, hogy videókat készítsenek a cég #SpringBreakIt közösségi médiakampányához. Megörökítették többek között Vinciquerra mikro-kovácsolási tesztjét, egy eróziós tesztet, melynek célja a sugárhajtóművek belsejében található bevonatok tanulmányozása volt, valamint egy ejtőpróbát, melynek során 5000 fontnyi nyomóerővel tesztelték a korszerű kompozitokat.

 

 

 

Kulcsszavak: GE tudomány kutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05