Hivatalos engedélyt kapott egy robotkar Amerikában

Czipperer Dia, 2014. május 12. 16:23

Valódi karok pótlására alkalmas robotkart engedélyeztek az amerikai egészségügyi hatóságok. A Deka Armnak ujjai is vannak, melyeket úgy lehet mozgatni, mintha valódi lenne.

Számos próbálkozással találkozhattunk már az emberi karok helyettesítésére, ám egy új találmány egészen új dimenziókat nyithat meg ezen a téren. A Deka Arm névre keresztelt robotkar már – elsőként – engedélyt is kapott az Egyesült Államok-béli egészségügyi hatóságoktól (FDA), így hamarosan az is kiderül, a mindennapok során hogyan könnyíti meg „viselőjének” életét.

 

A lábak pótlására már jóval több kísérletet, fejlesztést láthattunk, az elmúlt években különösen előtérbe került ez a téma. Ám a karok tekintetében jóval kevesebb ilyen kezdeményezés akad, hiszen ott az ujjaknak, csuklónak is kell mozognia – és nem is akárhogyan – , hogy az illető valóban használni tudja a kezét. Ez pedig már jóval kifinomultabb tervezést és fejlesztést kíván.

 

A Deka Arm sikerét jól példázza, hogy nem csak egyszerű mozgásra képes, de olyan finom mozdulatokat is képes végezni, mint például egy szőlőszem fogása, de nagyon masszív eszközöket is képes kezelni, mint például egy kézi fúró. Ez a finomhangolással valósítható meg, hiszen a különböző tárgyak más-más fogást igényelnek.

 

A kar a beépített elektródák segítségével érzékeli a finom izom-összehúzódásokat, és megtanulja irányítani a különböző mozdulatokat. Összesen 10 különféle mozgást végezhetünk vele.

 

A súly fontos kérdés volt a tervezés során. Az eszközt úgy alkották meg, hogy pont ugyanolyan nehéz legyen, mint a pótlandó kar. A fejlesztést az amerikai védelmi tárca fejlesztési szervezete, a Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) támogatta 40 milliárd dollárral.

 

 

 

Forrás: BBC.co.uk

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20