Vége az iWiW 12 éves pályafutásának

Czipperer Dia, 2014. május 15. 10:38

Nemsokára hivatalosan is megszűnik a magyar közösségi oldal, az iWiW. Június 30-án végleg lekapcsolják a 12 éve működő szolgáltatást, amely fénykorában Magyarország leglátogatottabb portálja volt.

Az iWiW 12 éves pályafutása alatt beírta magát a magyar történelembe. Akik jelen voltak illetve vannak az oldalon, tudják, hogy mit jelentett néhány évvel ezelőtt az iWiW sokak számára.

 

Éveken keresztül a leglátogatottabb portál volt hazánkban, ám valami elmúlt. Jöttek a nemzetközi oldalak, a Facebookkal az élen, és szépen lassan elszakadtunk az iWiW-től. Sokaknak csupán csak a profilja „porosodik”az oldalon, de már évek óta rá sem néztek. Sokáig már nem is teheti, mert másfél hónap múlva végérvényesen lezárul egy korszak, az iWiW eltűnik a hazai közösségi oldalak köréből.

 

 

Néhány fontos adat az iWiW fénykorából

 

2005 és 2010 között hazánk leglátogatottabb oldalának számított, összesen 4,7 millió adatlap és fél milliárd kapcsolat született pályafutása során. A csúcskorszakban napi szinten 1,5 millióan látogatták az oldalt. A startupként indult vállalkozás az informatikai és közösségi élet egyik legfontosabb lépcsőfokává vált, új IT technológiákat és új hirdetési formátumokat teremtett.

 

Egy korszak vége

 

A Facebook előretörése azonban derékba törte karrierjét, mégis sokat köszönhetünk a nemsokára nyugdíjba vonuló közösségi oldalnak. Már itt elkezdődtek ugyanis azok kezdeményezések, melyek most a Facebookon folytatódnak tovább: a csoportok létrehozása, események szervezése stb. Sokan emiatt tanultak meg egyáltalán internetezni, és hatására egyre többet kezdték el használni a világhálót.

 

Négy évvel azután, hogy iWiW elkezdett lefelé ívelő pályán haladni, az Origo Zrt. úgy döntött, nem hosszabbítják meg a 2014 májusában lejáró üzemeltetési szerződésüket, mert nem látják további értelmét az oldal fenntartásának.

 

Vaszily Miklós, az Origo Zrt. vezérigazgatója íg nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban: „Az iWiW hangsúlyos szerepet játszott a magyar internetezés elterjedésében és az online tartalomfogyasztásban, ezt tőle elvitatni nem lehet. Az emberek többségének azonban bőven elegendő egy közösségi oldalt kezelni, és érthető, hogy ezt inkább egy nagyobb presztízsű, nemzetközi oldalon teszik meg, ahol ráadásul külföldi ismerősökkel is kapcsolatba léphetnek. Sok más ország tapasztalatait látván azt gondolom, szép az az öt év, amíg a két közösségi site meg tudott lenni egymás mellett, ám a folytatást a fentiek tükrében már nem láttuk ésszerűnek, így a 2014 májusában lejáró üzemeltetési szerződésünket már nem hosszabbítjuk meg.”

 

Bár a határidő lejártával minden adatlapot megsemmisítenek, a felhasználók még egy rövid ideig, június 30-ig nosztalgiázhatnak, valamint digitális időkapszulát igényelhetnek adatlapjuk, kapcsolataik, fényképeik, levelezésük mentésére.

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Meglepő döntést hozott a Vodafone

A várakozásokkal ellentétben a Vodafone Magyarország a KSH fogyasztói árindex alapján meghatározott inflációkövető 22,01 százalékos díjkorrekció helyett jelentősen kedvezőbb, mindössze 15,4 százalékos díjkorrekciót alkalmaz a publikus tarifákat használó lakossági és kisvállalati ügyfelek havi előfizetési díjainak esetében. A vállalat emellett bejelentette, hogy ezen ügyfelek számára nyújtott egyes kedvezmények mértéke is 15,4 százalékkal emelkedik majd 2024 márciusától. Az érintett ügyfelek a decemberi számlalevelekkel együtt kapnak hivatalos tájékoztatást a tarifákat és a kedvezményeket is érintő díjváltozásról.

2023. október 24. 17:30

Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

Az Év Honlapja pályázat, amely évről évre megmutatja a digitális világ legjobbjait, most egy izgalmas fordulatot vesz. Meghosszabbított nevezési határidővel 2023. december 15. éjfélig várjuk a jelentkezéseket! Ez azt jelenti, hogy több időt kapnak a legújabb, friss projektek befejezésére és benyújtására, ezáltal pedig lehetőség nyílik a kreatív ügynökségeknek és vállalatoknak arra, hogy az egész éves munkájuk termését mutassák be a közönségnek és a zsűrinek.

2023. október 16. 09:57

22 év volt az átlagéletkor a Code #LikeABosch ötletversenyen

24 órán át pörögtek az agykerekek és kopogtak az ujjak a billentyűzeten a Bosch és a CraftHub közös szervezésű hackathonján a budapesti Gamerlandben. Összesen 110 csapat ötletelt gőzerővel, hogy a lehető legjobb megoldást hozzák a hardveres és szoftveres kihívásokra, és a zsűri tetszését elnyerve megaphassák az akár 8000 eurós pénzdíjat. A Code #LikeABosch vonzereje azonban nem csak ebben rejlik, hiszen amellett, hogy igazi közösségformáló és networking élmény, lehetőséget ad a fiatal indulóknak, hogy fejlesztéseikkel a saját jövőjükbe is fektessenek. Az idei fődíjat egy olyan innováció nyerte el, mely a vezetéstámogató rendszerek új generációját képviseli: a komplex ütközéselkerülő megoldás biztonságosabbá teszi a közlekedést.

2023. október 10. 13:16

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

Újjáéledt az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógép, az Aircomp-16, sorban fejlesztik rá az új játékprogramokat. Október 15-ig egy teljesen nyílt játékpályázat keretében bárki beküldheti új játékprogramjait a muzeális típusra, ezzel gaming platformmá avatva a magyar informatikatörténet egyik legkülönlegesebb számítógépét.

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

A jubileumi, harmincadik MENTA 2023 – NEXT30! konferencián adta át IVSZ – Digitális vállalkozások szövetsége az egykori elnökéről, Gyurós Tiborról elnevezett Év menedzsere-díjat. A 2023-as díjazott Patay Szabolcs, a fejlett járműkommunikációs technológiákat fejlesztő magyarországi startup, a Commsignia ügyvezető igazgatója.

2023. szeptember 20. 15:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04