Esély az etikus kapitalizmusra

forrás: Prím Online, 2014. május 27. 08:30

Az Üzleti Etikai Díj nyertesei és alapítói tavaly összehívták az Üzleti Etikus Cégek Fórumát. Idén ismét összegyűlnek a gazdasági életben már érdemeket szerzett etikus cégek, hogy az etikus kapitalizmusról beszélgessenek. A tizennégy éve fennálló cégek képviselőin kívül megszólalnak a moralitást, becsületet, együttműködést, emberi alapokon álló partnerséget szorgalmazó cégek meghatározó személyiségei is.

Az Üzleti Etikai Díj megalapítása óta sokat változott a világ és a cégek felelősségtudata. Ez a fórum azért jött létre, hogy lássuk, hol tartunk ma, és merre fejlődhetünk tovább – nyitotta meg a tavalyi tanácskozást Demcsák Mária, a Piac & Profit alapító főszerkesztője, a 2000-ben létrehozott Üzleti Etikai Díj társalapítója.

 

2013-ban a fórumon egybegyűltek – előadók és hallgatóság – egyetértettek abban, hogy változtatni kell azon, ahogy az erőforrásokat használjuk, és ahogyan fogyasztunk. Az apró változások azonban nem elegendőek. Át kell alakítani az emberiség viszonyát az élethez, a természethez. Ebben a játszmában pedig mindenkinek megvan a szerepe. A politikusok dolga a szabályozás, ám az üzleti világ hatalma nagyobb: a biznisz-szféra tudja kiaknázni azokat lehetőségeket, amelyek esélyt teremtenek a fenntartható világ kialakítására – emelte ki László Ervin, a Budapest Klub elnöke, az Üzleti Etikai Díj társalapítója.

 

Mivel a multinacionális cégek az államok fölé nőttek – mutatott rá a tavalyi fórumon Botos Katalin professzor emeritus, a Szegedi Egyetem tanára –, ha a cégvilág nem etikus, a világ elveszett. Az alapvető erkölcsi normáknak pedig már gyerekkorban kell beépülniük a személyiségünkbe, hiszen, ahogyan az Üzleti Etikai Díjat elnyert vállalatok példája is tükrözi, az etikus üzleti cselekedetek mindig személyhez köthetők.

 

Vajon hol tartunk az úton ma? Mikor lesz etikus kapitalizmus? Hogyan lehet visszahozni a gazdaság íratlan törvényei közé a morális üzletvitelt? Elég-e manapság, hogy egy tekintélyes összeg átutalásával letudjuk a társadalom és környezet iránti felelősségünket? Hogyan lehet megkülönböztetni az igazán etikus céget a magát annak tartótól? Mik a társadalmi vállalkozások ismérvei? Miért szaporodnak világszerte? Működhet-e a társadalmi jólét érdekében a klasszikus kapitalizmusban egy vállalkozás? Milyen cégek viselhetik a „B Corporation” minősítést?

 

Ha mindezekre a kérdésekre szeretne választ kapni, jöjjön el az Üzleti Etikus Cégek Fórumára június 5-ikén! A felelős, etikus hazai cégek országos találkozóján a téma elismert szakértői mutatják be a legfrissebb trendeket. Találkozhatnak a hazai üzleti élet szereplőivel is, akik már elindultak az etikusság felé vezető úton.

 

REGISZTRÁCIÓ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás