Művészet, lakberendezés és webes technológia találkozása

forrás: Prím Online, 2014. május 29. 15:24

Festménnyé álmodott bútorok: egy izgalmas kezdeményezést arról, hogy miként tud találkozni a művészet a lakberendezés és webes technológia. Somogyi Réka festői kísérletezéseinek újabb állomása találkozása egy művészi alkotásokból lakberendezési tárgyakat álmodó startuppal, a Kooperoo.co-val.

A művészet és a lakótereink egyik találkozási pontja a bútor, s miért ne lehetne maga a bútor, vagy a lakberendezési tárgy, egy ruha vagy kiegészítő maga a művészet üzenetének hordozója? A napokban elindult Kooperoo.co megálmodóinak ars poeticája: „Grafikusok álmaiból gyártunk gyönyörű tárgyakat.”  


A Kooperoo.co egy startup, amely művészek és kézműves műhelyek együttműködését, kooperációját takarja. Egy átlagos tárgyuk előállításához számos szakember közreműködésére van szükség, a művészi grafikán kívül kellhet formatervező, textilnyomda, kárpitos, varrónő, asztalos - innen a név.

 

A Kooperoo.co mögött egy 17 éves digitális nyomda áll, a Mekkora Print, 6 év textilnyomtatási tapasztalattal. A grafikák kisszériás nyomdai sokszorosításon esnek át, csak éppen maga a hordozó nem triviális. A kimeneti médium lehet bútorhuzat, muszlinkendő, leggings, elasztikus miniruha, lámpaernyő.

 

 

Mint startup, arra problémára keresi a megoldást, hogy miként lehet egyedi design elképzeléseket elérhetővé tenni bárki számára. A hamarosan induló webshopban kész tárgyak láthatóak, de bármelyik tárgy (párna, bútor stb.) legyártható bármelyik grafikából.

 

Startup sztoriként elmondható, hogy a technológiai háttér a Startup Pirates februári képzésén körvonalazódott, de ebben a formában, ez az üzleti modell a Hackathon-in-a-Box rendezvényen kapott először nyilvánosságot.

 

A somogyiréka festmények ebbe a folyamatba kapcsolódott be, s a festőnő képei megjelentek bútorokon, párnákon, ruhákon és kendőkön is. Így a festmények több szinten értelmezhetővé válnak. Egyrészt jól mutatnak csupán használati tárgyként, fotelként, párnakén vagy kendőként, ruhaként, másrészt, mivel minden minta mögött egy-egy festmény, tehát egy személyes élettörténet áll, ezért elgondolkoztatnak, és műértelmezésre sarkallnak. Ennyiben más ez, mint egy egyszerű ruha- vagy bútoranyag minta. Lényegében egy térbe kilépő festménykiállítás ez, ahol a felület, amelyen az alkotás megjelenik más, mint a megszokott.


A Paloma, ezen belül a Kooperoo.co és somogyiréka festmények bemutatóterem (1053 Budapest Kossuth Lajos utca 14-16) május 30-án 16.00 órakor nyílik meg a nyilvánosság számára. 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48