Bemutatkozott az iOS 8

Farkas Norman, 2014. június 4. 08:25

Dizájnbeli felfrissülést ugyan nem hozott, de számos érdekes és hasznos funkciót vonultat fel az Apple mobil rendszerének legújabb verziója, a tegnap leleplezett iOS 8. Az újdonságok között szerepel a HealthKit szolgáltatás, a Family Sharing funkció és a QuickType billentyűzet is, de ez csak néhány példa a tucatnyi fejlesztés közül.

A várakozásoknak megfelelően az Apple éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n (Worldwide Developer Conference) mutatkozott be az OS X 10.10 Yosemite oldalán a gyártó mobil eszközein futó iOS rendszer legújabb, 8-as verziója is.

 

Bár az iOS 8 nem igazán hozott dizájnbeli változásokat, – ellentétben a tavaly leleplezett iOS 7-tel, mellyel jelentősen átalakult a rendszer felülete – a funkciók és szolgáltatások szintjén nagy horderejű, s mindennapok során nagyon hasznosnak ígérkező újításokat tartalmaz. Lássuk, mik ezek!

 

Interaktív értesítések, használhatóbb levelező alkalmazás

 

Az iOS 8 egyik legjelentősebb újítása az értesítéseket érinti, ugyanis azok funkcionalitása kiszélesedett. Ahogy az Android rendszerből már ismerős lehet, immár az értesítést küldő alkalmazás megnyitása nélkül reagálhatunk az adott történésre, például közvetlenül az értesítési sáv lehúzása után válaszolhatunk egy üzenetre anélkül, hogy belépnénk az Üzenetekhez. Persze az újítás nem csak az üzenetkezelést dobja fel ily módon, az interaktív értesítések jóvoltából számos műveletet könnyedén elvégezhetünk, például lájkolhatunk egy bejegyzést a Facebookon, vagy akár hozzá is szólhatunk, sőt naptáreseményeinket is kezelhetjük a segítségükkel.

 

 

Az Apple praktikus funkciókkal ruházta fel az iOS Mail alkalmazását, melyek révén csupán egy ujjhúzással (balra vagy jobbra attól függően, mi a célunk), megnyitás nélkül jelölhetjük meg vagy törölhetjük leveleinket.

 

Új lehetőségek az iMessage-ben

 

Az iMessage jóval izgalmasabb lett, hála az új funkcióknak, melyek zöme ismerős lehet a népszerű csevegőalkalmazásból, a Facebook által nemrég felvásárolt WhatsAppból. Bekerült ugyanis a repertoárba a hang- és videóüzenetek küldése és fogadása, ami jóval színesebbé és könnyebbé teszi a kommunikációt arról nem is beszélve, hogy például vezetés közben mennyivel egyszerűbb és biztonságosabb pötyörészés helyett felvenni a mondandónkat, illetve olvasás helyett meghallgatni ismerőseink üzeneteit.

 

 

Utóbbihoz kapcsolódó újítás, hogy elég a telefonunkat az arcunkhoz emelni, s automatikusan elindul a hangüzenet lejátszása akkor is, ha lezárt képernyőn vagyunk – szóval a telefonunk tapicskolása nélkül, vezetés közben is biztonságosan használhatjuk a szolgáltatást. Apró, de hasznos fícsör, hogy beállíthatjuk, hogy bizonyos, bizalmas adatokat tartalmazó üzeneteink egy idő után automatikusan törlődjenek.

 

QuickType billentyűzet – vagy amit szeretnél

 

Az iOS már a kezdetektől remek virtuális billentyűzettel rendelkezik, amely most kicsit megújult és még jobb lett egy új mód, a QuickType jóvoltából. E mögött egy a Google Keyboradhoz és a Swype-hoz hasonló, fejlett prediktív megoldás áll, ami gyorsabban és pontosabban képes megjósolni, hogy mit szeretnénk képernyőre vetni.

 

 

Újdonság, hogy igény esetén lecserélhetjük a gyári billentyűzetet egy másikra. valószínűleg gyorsan elterjednek majd a különféle stílusú billentyűzet-alkalmazások, ami jó hír, hiszen ezzel újabb távlatok nyílnak meg a felhasználók előtt, akik a lehető legnagyobb mértékben testre kívánják szabni készüléküket.

 

iOS és OS X – még közelebb

 

Az Apple közelebb hozta egymáshoz platformjait, aminek eredménye, hogy az OS X alapú eszközeinkkel is kezelhetjük az iPhone-unkra érkező hívásokat és üzeneteket, ha a készülékek egyazon WiFi hálózatra vannak csatlakoztatva. A hab a tortán, hogy az AirDrop fájlmegosztó szolgáltatás is működik a két platform között.

 

HealthKit – fókuszban az egészség

 

Az Apple egy rendkívül átfogó egészségügyi szolgáltatást indított útjára a HealthKit személyében. Az app összegyűjti és összegzi a különböző hardverek, szenzorok és alkalmazások által szerzett információkat, melyek alapján képes megítélni állapotunkat. Ez azonban nem minden: a szoftver nem rest elküldeni a mérési eredményeket orvosunknak, ha pedig rosszul vagyunk, legalábbis az adatok alapján valami bajt észlel, rögtön felhívja az általunk meghatározott személyt.

 

 

A szolgáltatás nyilván a várva várt iWatch okosóra megjelenésével lesz teljes értékű, hiszen ez lehet az elsődleges eszköz, amely mérési eredményeket szolgáltat a HealthKit app számára.

 

Family Sharing – a családi körben minden lehet közös

 

Az iOS 8 lehetőséget nyújt kisebb csoportok (maximum 6 fő) létrehozására, melynek tagjai közös naptárat használhatnak, illetve megoszthatják egymással megvásárolt tartalmaikat, de akár aktuális földrajzi helyzetüket is. Ez a szolgáltatás a Family Sharing nevet kapta, ami nem véletlen, hiszen főként a családok aknázhatják ki a benne rejlő lehetőségeket. A megoldás teljesen biztonságos, például ha apu hitelkártyájának terhére az egyik gyerkőc le szeretne tölteni egy játékot, akkor az élesített Family Sharing esetén apu telefonján megjelenik, hogy gyermeke engedélyt kér a játék megvásárlására. Nem hiányzik tehát a szolgáltatásból a megfelelő kontrollálhatóság lehetősége.

 

 

Okosabb Siri, iCloud fotóalbum, egyebek

 

Az immár Shazam integrációval is ellátott Siri hangos asszisztens segítségül hívásához már nem kell megérintenünk iPhone-unkat.

 

Megjelent az iCloud Photo Libary, amely lehetővé teszi iKütyünkkel készített fotóink online tárolását. 5GB ingyen tárhellyel gazdálkodhatunk, de egy dollárért már 20-at kapunk (megéri, nemde?). A rendszer kapott egy fotószerkesztőt is, ami Photos névre hallgat. A kis okosságban helyet kapott a Time-laps opció is.

 

 

Ha a multitasking képernyőre lépünk, már nem csak a futó alkalmazásokat, hanem a kedvenc kontaktjainkat is látjuk, így innen is egy érintéssel elérhetjük őket.

 

A keresőt már iTunes-ban kapható zeneszámok és még le nem töltött alkalmazások megtalálására is használhatjuk, sőt filmekkel, vagy akár helyekkel kapcsolatos infókhoz is hozzásegít minket. Ha például beírunk egy helyet, a kereső máris kidobja az általa javasolt útvonaltervet. Hatékony, ugye?

 

Fejlesztői szemmel

 

Cirka 4000 új API érkezett az iOS 8-cal, így a fejlesztőknek van minek örülniük. Többek között elérhetővé vált számukra a TouchID is, de szintén előrelépés, hogy az appok immár kiajánlhatnak egyes szolgáltatásokat, amiket elérhetnek a külső alkalmazások. Apropó alkalmazások: a fejlesztők akár Swift nyelven is megírhatják őket.

 

Megjelenés

 

Az iOS 8 végeleges verziójának megjelenéséről csak annyit árult el az Apple, hogy őszre várható. A fejlesztői verzióval más a helyzet, hiszen az már most elérhető a fejlesztők számára.

 

 

[Forrás: Engadget]

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

A Deutsche Telekom a Mobile World Congress (MWC) idei eseményén az emberközpontú technológiát helyezi a középpontba. A "Giving Technology a Heartbeat" mottó alatt a vállalat 2023. február 27-től Barcelonában mutatja be a hálózatok és a digitális világ izgalmas innovációit.

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

A Hack3 hackathon rendezvény egy izgalmas esemény a technológiai szakértők és a kreatív gondolkodású emberek számára. A rendezvényt február 24. és 26. között tartják, amely során a résztvevők közösen dolgoznak új technológiai megoldások kialakításán. A versenyzőknek lehetőségük van bemutatni kész megoldásaikat a zsűri előtt, és a legjobbak értékes nyereményeket nyerhetnek. A megbízó cégek pedig rövid idő alatt tudnak az általuk lefejleszteni kívánt termékhez közel kerülni. 

2023. február 19. 13:20

A Google vezérigazgatója jelentette be a Google Bard indulását

A cég hivatalos blogoldalán közzétett nyilatkozat szerint a Google Bard egyelőre felhasználók válogatott csoportjának lesz elérhető, de heteken belül a széles nyilvánosság számára is megnyílik majd.

2023. február 7. 12:34

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

21. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, Az Év Honlapja pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre 227 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 68 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a Virágbéke lett.

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

Az LG Electronics (LG) a Life’s Good díjjal olyan globális innovátorokat támogat, amelyek vállalják, hogy segítenek jobb életkörülményeket teremteni mindenki számára. A verseny fődíját a dél-koreai Dot Inc. kapta.

2023. január 26. 14:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08