A világ egyik legjelentősebb technológiai versenyének résztvevői Budapesten

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 4. 16:24

Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technológiai versenyének, a Google Lunar XPRIZE-nak a résztvevői. A szerdától szombatig tartó rendezvény nyilvános programjain holdjáró és planetáriumshow is várja az érdeklődőket a Design Terminálban és az Akvárium Klubban.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója a budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "a Design Terminál minden évben törekszik arra, hogy világszínvonalú, a világ fő sodrát képező eseményeket, szervezeteket és személyiségeket hívjon Budapestre." Hozzátette: szeretnék elérni azt, hogy Budapest a jövőt formáló technológia események egyik meghatározó színterévé és Közép-Európa egyik startup és innovációs központjává váljon.
 

"Fontos, hogy szinkronizáljuk a főváros technológiai, vállalkozói életét a világgal, hogy ugyanazokról a kérdésekről és ugyanolyan színvonalon tudjunk vitázni, mint amiről a Szilícium-völgyben, Hongkongban vagy Szingapúrban szó esik" - fogalmazott a főigazgató.

 


 

Andrew Barton, az XPRIZE elnöke elmondta: a 20 millió dollár (4,5 milliárd forint) fődíjjal járó verseny célja, hogy a résztvevő csapatok működő tudományos kutatójárművet küldjenek a Holdra a jövő év végéig. A 2007-ben indult projekt teljes díjazásának az összege 30 millió dollár. Mint elmondta, a versenynek kettős célja van: szeretnének olyan megoldást találni, amely alacsony költségvetésű és hatékony eljutást tesz lehetővé a Holdra. Másrészt az állampolgárokat szeretnék arra inspirálni, hogy az innováció, a technológia és a tudomány forrásait mozgósítva vegyenek részt benne - hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy londoni piackutató cég tavaly készített tanulmányából kiderül, hogy a Google Lunar XPRIZE versenyben résztvevő csapatok képesek arra, hogy mintegy 2 milliárd dollárnyi piaci lehetőséget nyissanak meg az elkövetkezendő évtizedekben.
 

A versenyben résztvevő, minimum 90 százalékban magánforrásból finanszírozott csapatnak sikeresen el kell juttatnia egy automata robotot a Hold felszínére. Az űrjárműnek érkezési helyétől számítva legalább 500 métert kell megtennie és nagyfelbontású képeket és videókat kell elküldenie a Földre. A nemzetközi verseny 29 indulójából jelenleg 18 csapat maradt versenyben - tette hozzá.
 

A verseny magyar indulója a Puli Space Technologies, amelynek vezetője, Pacher Tibor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy csaknem négy éve láttak neki a munkának és mintegy 40 ezer órát fektette be a projektbe. A Puli holdjáró prototípusait sikeresen tesztelték már Marokkó sivatagjában és Hawai Mauna Kea vulkáni területén.
 

"A verseny részeseként lehetőségünk nyílik arra, hogy bemutassuk azt a lehetőséget a gazdaság szereplőinek, amely a hightech iparágban és a világűr felfedezésében és annak hasznosításában rejlik" - hangsúlyozta. Az eseményen részt vesznek az Egyesült Államok, Németország, Japán, Kanada és Dánia csapatai.
 

Keddtől csütörtökig a Design Terminálban tartják a Google Lunar XPRIZE- Rover Showt, amelyen a magyar Puli, a német Part Time Scientists és a japán Team Hakuto mutatja be saját fejlesztésű holdjáróját. Az Akvárium Klubban szerdán és csütörtökön a Vissza Holdra - Egyszer mindenkorra című teljeskupolás planetáriumshow várja az érdeklődőket.
 

Szombaton a Design Terminálban a 3D nyomtatást és az ahhoz kapcsolódó technológiákat mutatják be. Az Akváriumban pedig a 3D-s nyomtatási technológia úttörői és a Google Lunar XPRIZE Team Summit 2014 vendégei tartanak előadást az érdeklődőknek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08