Rövidesen akár ujjlenyomatunkkal is fizethetünk a PayPallal

forrás: Prím Online, 2014. június 24. 10:09

Az online átutalások egyik fő kihívása a bonyolult jelszavak megjegyzése. A világ vezető online pénzügyi szolgáltatója, a PayPal szerint a közeli jövőben az azonosítás jelentősen egyszerűbbé válik, és a jelszavak akár teljesen el is tűnhetnek életünkből.

A közelmúltban a PayPal részt is részt vett a FIDO (Fast Identity Online) biztonsági szövetség létrehozásában, amelynek célja egy egyszerűbb, és biztonságosabb azonosító rendszer kidolgozása. A PayPal jelenleg is egy olyan biztonságos, felhő alapú online pénztárcát biztosít felhasználói számára, amely semmilyen személyes vagy pénzügyi információt nem tárol a hozzáféréshez használt eszközön.

 

A közeljövőben azonban szeretnék újragondolni azt, amit jelenleg az online azonosítás jelent, így bevezetni például az ujjlenyomat segítségével történő autentikációt. A technológia rövidesen készen is áll, hiszen néhány új telefon már most rendelkezik FIDO-képes szoftverrel, amely biztonságosan kommunikálhat a PayPal felhő és a telefon ujjlenyomat-olvasója között. Az egyetlen információ, amit a készülék megoszt a PayPallal az egy egyedi, kódolt kulcs, amelynek segítségével a szolgáltató beazonosítja a felhasználót.

 

Az újításra azért is van szükség, mert a PayPal egyike a leggyakrabban használt online fizetési eszközöknek. A vállalatnál a fizetések volumene 2012 és 2013 negyedik negyedéve között mintegy 25%-kal emelkedett és elérte az évi 52 milliárd dollárt.

 

Ahogy az online és ezen belül is a mobil fizetés egyre népszerűbb lesz, úgy értékelődik fel a biztonság szerepe is. Egy hatékony védelmi rendszer létrehozásához a hamis emaileken keresztül történő személyi adatlopásokra is figyelmet kell fordítani, ezért a PayPal szoros együttműködésben dolgozik több email szolgáltatóval azon, hogy még azelőtt elfogják a kártékony üzeneteket, mielőtt azok célba érhetnének. A PayPal Biztonsági Osztálya 2000 szakembert foglalkoztat világszerte, akik a bűnüldöző szervezetek tisztviselőivel közösen védik a felhasználókat a csalásoktól és visszaélésektől.

 

 

A DMARC rendszer

 

2011 tavaszán olyan vezető vállalatok, mint a PayPal, a Yahoo! Mail, a Bank of America, a Facebook, a LinkedIn és a Gmail együtt kezdtek harcolni az interneten megjelenő csalások ellen. Létrehozták a DMARC rendszert, amely jelenleg is 2 milliárd embert véd a hamis emaileken keresztül elkövetetett csalások ellen. A rendszer egységesíti az emailküldők, és fogadók közötti hitelesítést, a már jól ismert SPF (Sender Policy Framework) és DKIM (DomainKeys Identified Mail) mechanizmusokkal. A Twitter arról számolt be, hogy a DMARC megjelenése előtt 110 millió hamis üzenet jutott el a címzettekhez naponta, a DMARC elindítása után ez a szám azonban 1000-re csökkent. A DMARC-hoz hasonlóan több olyan rendszer létezik a világon, amely nagymértékben segít megelőzni a káros emailek célba érését.

 

Hogyan vásároljunk biztonságosan online?

 

1/ Használjunk biztonságos jelszót! – Ne használjuk ugyanazt a jelszót minden oldalnál. Online vásárlás esetében ez olyan, mint ugyanazt a kulcsot használni minden ajtó kinyitásához.

 

2/  Védjük a számítógépünket és a mobiltelefonunkat! – Frissítsük rendszeresen vírusírtó szoftverünket és böngészőnket, mivel ezek a frissítések gyakran segítenek kiszűrni a veszélyes technológiákat, hamis weboldalakat, és figyelmeztetnek, illetve blokkolják azokat a próbálkozásokat, amelyek személyes adatlopáshoz vezethetnek.

 

3/  Óvakodjunk a gyanús emailektől és linkektől! – Legyünk figyelmesek, amikor olyan emailt kapunk, ami látszólag a bankunktól, a hatóságoktól vagy éppen a PayPaltől jön! Sose kattintsunk olyan linkekre, ami azt kéri, hogy osszunk meg személyes, pénzügyi információkat!

 

4/ Használjunk biztonságos fizetési módszereket! – Használjunk biztonságos fizetési módszereket, mint a PayPal, amik nem osztanak meg pénzügyi vagy személyes információkat az online vásárlás során.

 

5/  Sose adjunk ki információt a bankkártyánkról emailen!

 

6/ Csak jó hírű weboldalakról és kereskedőktől vásároljunk! – Az e-kereskedők azzal tudják építeni jó hírüket, hogy vásárlóik elégedettek velük. A vásárlók értékelésének minősége garancia arra, hogy valóban azt kapjuk, amit rendeltünk.

 

7/ Ellenőrizzük kétszer vásárlásunk minden részletét, és amikor vegztünk, jelentkezzünk ki a weboldalról.

 

8/ Ellenőrizzük a bank és a bankkártya kivonatát alaposan az online vásárlás után, hogy megbizonyosodjunk arról, minden rendben van a pénzügyi részletekkel!

 

9/ Csak jó hírű oldalakról töltsünk le applikációkat! – Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk mobileszközeink védelméről és biztonságáról, csak olyan applikációkat használjunk, amelyek ismert és hivatalos oldalakról származnak.

 

10/ Ha egy csalás áldozatául esünk, azonnal jelentsük! – Ha véletlenül ilyen történik, azonnal cseréljük le az összes jelszavunkat, amelyeket illetéktelen kezekbe kerülhettek, és jelentsük az estet a megfelelő hatóságnak.

 

11/ Szűrjük a kéretlen leveleket! – Az online bűnözés elleni harc legegyszerűbb lépése a megelőzés. Kapcsoljuk be email fiókunk spam szűrőjét, és a kéretlen emailek számának csökkenésével arányosan a rizikófaktor is csökkenni fog.

 

Kép: retail-innovation.com, digitaltrends.com

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38