Megtanítják a gépeket látni, gondolkodni és segítséget nyújtani

forrás: Prím Online, 2014. június 26. 12:36

A Xerox húsz vezető fejlesztője vesz részt június végén az „IEEE Computer Vision / Pattern Recognition” konferencián, amelyen azt kutatják a szakértők, hogyan állíthatóak a számítógépek a fejlődés szolgálatába úgy, hogy azok egyre inkább „emberi aggyal” gondolkodjanak.

A Xerox ennek szellemében több olyan saját innovációt is bemutat az eseményen, amelyek megkönnyítik az emberek hétköznapjait, mindennapos tevékenységeit. Utóbbiak közé tartozik a vállalat sofőrök számára fejlesztett mobiltelefonos megoldása, amely a készülékbe beépített kamera segítségével folyamatosan figyeli az autós tekintetének irányát. Az alkalmazás hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha huzamosabb ideig leveszi a szemét az útról és ezzel potenciális veszélyhelyzetet idéz elő.

 

Ehhez kapcsolódva olyan kamera-rendszer kiépítésén is dolgoznak a Xerox mérnökei, amely képes kiszűrni azokat a sofőröket, akik az autópályán, nagy sebesség mellett a fülükhöz emelve használják mobiltelefonjukat, nem pedig kihangosítva telefonálnak. A cél ebben az esetben is a rizikóhelyzetek megelőzése és a szabálytalankodók lefülelése mindannyiunk biztonsága érdekében.


Napjainkban egyre komolyabb gondot okoz az interneten keresztül elérhető információk értelmezése, feldolgozása. Több terabájtnyi adat keletkezik nap, mint nap a világhálón, aminek a többsége kép és videó. Ezt felismerve a Xerox szakemberei olyan „vizuális aláírások” kitalálásán munkálkodnak, amelyekkel minden egyes kép, videó azonnal beazonosítható. Például, ha egy ismert márka új modellje kerül fel a netre, akkor ez az alkalmazás a frissen feltett képhez automatikusan hozzárendeli azt az egyedi aláírást, amelyet csak és kizárólag az adott márka használhat. A Xerox európai kutatóintézetében zajló fejlesztés jelentősen egyszerűsítheti és felgyorsíthatja a jövőben a kereséseket.


A vállalat a közösségi ötletbörze (crowdsourcing), mint kutatási platform lehetőségeinek kiaknázását is kibővíti egy másik fejlesztésével. A Xerox európai és indiai kutatási központjában olyan szoftveres szűrőrendszert alkottak, amely képes egy – egy tudományos probléma megvitatása során felgyorsítani a kereséseket a crowdsourcing felületeken úgy, hogy tagek, kommentek, vagy a téma szakértőinek megjelölésével leszűkíti azokat a kategóriákat, témacsoportokat, amelyeken belül meg lehet találni az adott problémára a megoldást.

A Xerox az utóbbi időkben szélesre tárta kapuit a világ tudósai, kutatói előtt és a folyamatban lévő projektjei kapcsán szorosan együttműködik többek közt a harvardi, az oxfordi, a marylandi egyetemmel és az MIT (Massachusetts Institute of Technoilogy) professzoraival, akadémikusaival.
 

Kulcsszavak: Xerox tudomány robot

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09