DARPA-döntő: katasztrófaelhárításban is jeleskedniük kell a robotoknak

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 29. 12:23

Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) a jövő júniusban tartja robotversenyének döntőjét Kaliforniában. A Robotics Challenge versenysorozat döntőjét 2015. június 5-6-án tartják meg. A fejlesztőcsapatok 2 millió dolláros díjért versengenek, egy olyan feladatsorral, amely a DARPA szerint a versengés legnehezebb tesztje lesz.

A robotversenyt 2012-ben indították el. A virtuális próbakörök után 2013 decemberében Floridában tartották az első fizikai megméretést. A 17 versengő robotnak többek között feladata volt teljesíteni a kijelölt útvonalat, egyenetlen terepen haladni, egy bejárat elől eltakarítani a törmeléket, megmászni egy ipari létrát és kinyitni különféle ajtókat.

A jövő évi verseny hasonló akadályokat állít majd eléjük, de számos új követelménnyel nehezítve. Például a csapatok a feladatok alatt már nem köthetik rá robotjukat energiaforrásra, így arra kényszerülnek, hogy minél hatékonyabban végezzék el a feladatokat. Az emberek nem segíthetnek a felborult robotoknak sem. Ezenkívül a szervezők szándékosan szaggatott kommunikációt tesznek majd lehetővé, így imitálva a romló szolgáltatást, amellyel a katasztrófa helyszínére elsőként kiérkező csapatok valószínűleg találkoznának.

 


A sebesség is a korábbinál fontosabb tényező lesz a pontozásban: míg a résztvevőknek tavaly négy órájuk volt nyolc feladat elvégzésére, jövőre már csak egy órájuk lesz, hogy egyfolytában elvégezzék a kihívásokat.

A mérnökök mindennek ellenére még mindig messze járnak a kutatásban, mentésben és helyreállításban alkalmazható robotok kifejlesztésétől. Még a korszerű technológia ellenére is a robotok agya jelenleg a rovar- és az egéragy teljesítőképessége között egyensúlyoz. Míg néhány robot már tud padlót mosni és gyárban dolgozni emberi felügyelet nélkül, a katasztrófaelhárítás sokkal komplexebb és kiszámíthatatlanabb feladat.

A DARPA egyelőre nem publikálta a nyolc feladatot, ám közleménye szerint az egyik a csapatoknak is meglepetés lesz. Összességében a fejlesztők a verseny előtt sokkal kevesebb információt kapnak majd a feladatokról, hogy hitelesebben szimulálhassák nekik a katasztrófahelyzetet.

A 2013-as floridai versenyen a Google-tulajdonú japán SCHAFT Inc. kétlábú S-One robotja nyert. A csapat azóta kiszállt a versengésből, ám 11 másik csapat jelen lesz Kaliforniában. Mindegyikük 1,5 millió dolláros támogatást nyert a felkészülésre. A DARPA szerint más privát finanszírozású robotikai csapatoknak is lesz hely a versenyben.

Livescience / hirado.hu - fotó: Getty Images

 

 

Kulcsszavak: tudomány verseny robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24