Vizsgálat indul Nagy-Britanniában a Facebook vitatott lélektani kísérlete ügyében

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 3. 09:23

Vizsgálatot indít az ICO brit adatvédelmi hivatal annak kiderítésére, hogy a Facebook megsértette-e az adatvédelmi törvényeket, amikor 2012-ben egy héten át manipulálta a hírfolyamot egy vitatott pszichológiai kísérlet keretében, amelynek majdnem 700 ezer felhasználó volt tudtán kívül a részese.

Az Information Commissioner's Office (ICO) szerdán közleményben jelentette be, hogy kivizsgálja az ügyet. A Facebook szerint gondoskodtak a felhasználók adatainak megfelelő védelméről. "Boldogan válaszolunk az adatvédelmi iroda bármely kérdésére" - fogalmazott közleményében Richard Allen, a Facebook illetékese. Mint aláhúzta, egyértelmű, hogy az embereket felzaklatta ez a tanulmány és ezért vállalják a felelősséget, továbbá levonják az eset tanulságait. A Financial Times és a The Register nevű hírportál beszámolója szerint az ügy kivizsgálása során az ICO felveszi a kapcsolatot az írországi adatvédelmi hivatallal, a Facebook európai főhadiszállása ugyanis Dublinban van. Az illetékes francia hatóságok szintén vizsgálatot indítanak az ügyben.
 

A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közreműködésével végzett kutatás során a Facebook 2012-ben egy héten át manipulálta a hírfolyamot, azaz befolyásolta, hogy milyen érzelmekkel találkozzanak a felhasználók. Csaknem 700 ezer Facebook-használó volt tudtán kívül részese a tesztnek.
 

A vizsgálatot az amerikai tudományos akadémia folyóiratának eheti számában (PNAS) ismertették. A tanulmány szerint azok a felhasználók, akik hírfolyamukban kevesebb negatív történettel találkoztak, maguk is kisebb eséllyel írtak negatív híreket magukról, és fordítva - adta hírül a BBC News.
 

A kutatás célja annak megfigyelése volt, hogy "változtatnak-e a felhasználók a posztolási szokásaikon attól függően, hogy milyen érzelmekkel találkoznak barátaik hírfolyamában". A vizsgálatot heves kritika érte amiatt, hogy a felhasználók nem voltak tudatában annak, hogy részt vesznek a tesztben.
 

A tanulmány védelmében a közösségi portál elmondta, hogy "egyetlen felhasznált adat sem kapcsolódott egy-egy adott személy Facebook-fiókjához".

 

fotó: AFP

Kulcsszavak: Facebook jog onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás