Olvasási igényeket felismerő rendszert fejlesztenek magyar vállalatok

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 10. 09:10

Négytagú magyar konzorcium fejleszti annak a komplex webes ajánlórendszernek a prototípusát, amely egy weboldal látogatójának kevés személyes adatából is képes érvényes, személyre szabott ajánlást adni új olvasnivalóra vagy a felhasználót érdeklő szabadidős programra.

A web 3.0 szolgáltatások központi technológiáját az ajánlórendszerek képezik, amelyek képesek előre jelezni egy felhasználó adott objektummal kapcsolatos véleményét. Az ajánlórendszerekkel kapcsolatos modern kutatások ma elsősorban a szolgáltatás keretében összegyűjtött naplóadatok alapján, gépi tanulási módszerekkel jelzik előre a felhasználó érdeklődését - olvasható a fejlesztők közleményében.
 

A négytagú magyar konzorcium - a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete, a Kossuth Kiadó Zrt., az ESTÉRT Hirdetés Értékesítő Kft. és a HiiLab Kutatás-fejlesztő Nonprofit Kft. - közös projektjének célja, hogy tovább fejlessze az online könyvkiadói szolgáltatásokat, és ezeket technológiai szempontból újgenerációs ajánlórendszerekkel erősítse meg az emberi viselkedés modellezésével kapcsolatos legújabb tudományos kutatási eredmények felhasználásával.
 

A fejlesztők a valós és online világ viselkedési mintázatainak elemzésével, a tartalomszolgáltatással és értékesítéssel foglalkozó kutatók és vállalkozások együttműködésében, úgynevezett Big Data (nagy mennyiségű adatot feldolgozó) technológiákra alapozva dolgozzák ki és valósítják meg az új elemzési módszertanokat.
 

A web 3.0 alkalmazások alapjait a közösség által létrehozott tartalmakra és a kollaboratív szűrésre épített ajánlórendszerek biztosítják, így az olyan, jelenleg működő web 2.0 tartalmak, mint a blogok, videomegosztó csatornák vagy a wikipedia, mesterséges intelligenciával támogatott továbbfejlődése várható a web 3.0-tól.
 

A magyar projekt január 1-jén kezdődött, és 2015. december 31-én zárul. A fejlesztést a résztvevők a Kutatási és Technológiai Innovációs Alaptól származó, valamint saját erővel kiegészített finanszírozás keretében valósítják meg több mint 435 millió forintból.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39