Kína a világ vezető hatalma a kiberháborúban

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 16. 11:20

Kétséget kizáróan Peking vezet az internet és a számítástechnika színterén vívott kínai-amerikai kiberháborúban, s a globális vezető szerep is az övé - vélték befolyásos tajvani szakértők a helyi médiában.

Bár Kína befolyása több téren is évek óta emelkedőben van, a kibertér az első színtér, melyen világelsősége egyértelműen megmutatkozik. Ez a szerep a jövőben csak erősödni fog - idézte a Taipei Times című napilap Ma Csen-kunt, a Nemzetvédelmi Egyetem professzorát, aki a témával kapcsolatos egyik szimpóziumon fejtette ki véleményét. Hozzátette, hogy Hszi Csin-ping elnök stratégiai terv készítését jelentette be.
 

Ma Csen-kun megjegyezte: a kibertér "meghódítása" Kínában 1992-ben, a kínai internethálózat információs Központ létrehozásával kezdődött, ez volt az első kormányzati internetes információgyűjtő platform.
 

Az elmúlt időszakban kínai hackerek növekvő mértékben támadnak tajvani és hongkongi célpontokat, s az Egyesült Államok rendszereibe is beférkőznek - fejtette ki Hu Ruj-csou, a Csengcsi Egyetem professzora. Példaként a hongkongi-tajvani Apple Daily napilapot hozta fel, melynek portálját feltehetően Kínából támadták meg, miután az újság beszámolt a Hongkongban július elején tartott, több százezer embert megmozgató, békés demokráciapárti felvonulásról.
 

A kiberkémként dolgozó ügynökök közvetlenül a hadsereg alá tartoznak, de számuk a hivatalos állományban említettnél jóval magasabb - mondta a témához hozzászóló szakértő, Liu To-ming. Gyakori az alkalmi jelleggel felbérelt hackerek alkalmazása is, az ő feladatuk többnyire kiegészítő: valamilyen konfliktus élesedése esetén támadják a központilag kitűzött célpontokat. Jó példa erre a Dél-kínai-tengerben található szigetekhez kapcsolódó jogi vita vagy a hongkongi demonstrációk - fogalmazott Liu.

A kibernetikai hadviselés témája és az erőviszonyok alakulása az elmúlt hónapokban különösen "forró témává" vált, miután Peking és Washington több alkalommal is folyamatos kiberkémkedéssel vádolta meg egymást. Májusban az amerikai igazságügyi minisztérium öt kínai állampolgár ellen emelt vádat internetes ipari kémkedés miatt, ezt követően pedig a kínai hadsereg vezérkari főnöke a világ legnagyobb kibertolvajának nevezte az Egyesült Államokat. Az amerikai kormány szerint Kína az ipari kémkedés és szellemi tulajdon eltulajdonításának legaktívabb országa, Peking ugyanakkor azt hangoztatja: Kína csak áldozat, a Pentagon kibernetikai parancsnokságának és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) az állandó célpontja.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár hitelt is vehetnek fel a nevében a kiberbűnözők

Erősen indították a 2020-as évet a kiberbűnözők: a NAV, az E.ON és a PayPal nevében is próbálnak adatokat ellopni az ügyfelektől. A PayPal nevében folyó adathalászat a legveszélyesebb: a csalók itt nem csak bankkártya-adatokat, hanem saját fotót is kérnek személyi okmánnyal együtt. Az egyre gyorsabb ütemben fejlődő deepfake technológia miatt egy ilyen fotó megosztásával komoly problémákat okozhatunk magunknak, mert az adathalászok ezzel akár hitelt is igényelhetnek a nevünkben – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője. 

2020. január 21. 15:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás