Aggasztó méreteket öltött a magánjellegű adatforgalom megfigyelése

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 17. 14:34

A legsúlyosabb aggodalomra adnak okot a magánjellegű adatforgalom megfigyelésének méretei az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint.
A kormányok által végzett tömeges megfigyelés "veszélyes megszokássá vált, és már egyáltalán nem számít kivételesnek" - hangoztatta Navi Pillay szerdán Genfben, az adatbiztonságról készült ENSZ-jelentést bemutatva.

Az elektronikus levelek tömeges megfigyelése csak akkor igazolható, ha legitim célokat követ. Nem elegendő, ha célzottan "tűt keresnek a szénakazalban". A megfigyelést a fenyegetés mértékéhez kell igazítani - figyelmeztetett a főbiztos.

Pillay javasolta, hogy hozzanak létre független intézményeket, amelyek alaposan ellenőrzik az adatforgalom megfigyelését. Az ENSZ-jelentést az ENSZ Közgyűlésének kívánságára készítették el, amely decemberben elfogadta az internetes kémkedés ellen Németország és Brazília által benyújtott határozati javaslatot. Ebben felszólították az emberi jogi főbiztost, hogy foglalkozzon "a magánszféra védelmével a digitális kommunikációban".

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vírushelyzetkép a mobil-világban

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében. Az elemzés tanulságai szerint az iOS operációs rendszerben észlelt sebezhetőségek és a platformot támadó rosszindulatú programok száma nőtt az előző időszakhoz képest, míg az Android esetében a bejelentett biztonsági rések száma ugyan csökkent, a kritikus hibák száma viszont emelkedett.

2019. szeptember 19. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás