Egy pillantás az agyi képalkotás jövőjébe

forrás: Prím Online, 2014. július 20. 08:22

Napjainkban az MRI vizsgálatok 25-30 százaléka az agyra irányul. Ahogy a neurodegeneratív betegségeket célzó gyógyszerek egyre inkább rendelkezésre állnak, úgy a gyógyszerhasználat hatásainak fokozott vizsgálata is szükségessé válik. A GE Global Research laboratóriumában a tudósok most egy olyan új MRI berendezésen dolgoznak, amely egy nap páratlan felbontással mutathatja meg az agy mikrostruktúráját.

A kutatók az agyban található vízmolekulák mozgásának leképezését vizsgálják abban a reményben, hogy ily módon alaposabb betekintést nyerhetnek az agyi összeköttetések hálózatába, a kapcsolódások mibenlétébe és funkcionalitásába, mintegy megrajzolva az agy összeköttetési hálózattérképét.

 


A jövő orvosi szkennerei a legkülönfélébb betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig. Érdemes megnézni a csapat által ez idáig készített felvételeket.

 Az adatokat a 3 Tesla MRI szkenner (MR750) segítségével nyerték és dolgozták fel ún. diffúziós spektrum képalkotást használva, és a folyamatot a GE globális kutatásfejlesztési csoport által kifejlesztetett kompressziós érzékelő gyorsította meg. Vezető kutatók: Luca Marinelli, Ek Tsoon Tan

 

(Forrás: GEreports.com)
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39