A harmincas években Pompeji-ről készült felvételeket tettek közzé a világhálón

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 24. 08:24

A régi olasz filmhíradókban a pompeji ásatásokról vetített fekete-fehér kockákat tett fel honlapjára kedden a La Repubblica című olasz napilap az olasz filmarchívum közreműködésével.

Az 1934-ben Rómát Nápollyal és a délolasz várost Pompeji-jel összekötő népvasút első útja, az ásatások romjai között hosszú télikabátban sétálók csoportja és a füstölgő Vezúv is látható azon a tizenhárom rövidfilmen, amelyet a harmincas években forgattak a régészeti területen és környékén.

 


 

A filmhíradóknak szánt kockákat az 1924-ben alapított, és a Benito Mussolini vezette fasiszta rezsim szócsövévé vált Luce filmintézet rögzítette a Cinecittá filmgyár számára. A felvételeket a korabeli olasz politikát dicsőítő szöveg kíséri, és fasiszta jelképek is feltűnnek bennük.
 

A harmincas évek óta most először látható felvételeknek nemcsak történelmi, hanem régészeti jelentősége is van, mivel a filmek a pompeji ásatásoknak az 1943-as bombázások előtti állagát mutatják: többek között a gladiátoriskolát (Schola Armaturarum) és annak freskóit, amelyek örökre elvesztek a második világháborús omlásokban. Az ókori iskolát később restaurálták, de 2010 novemberében az eső elmosta az épület falát, és azóta sem állították helyre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás