„Okos biztonsági öv”, nehogy elaludjon a sofőr

Czipperer Dia, 2014. július 26. 10:56

Spanyol mérnökök fejlesztették ki azt az intelligens biztonsági övet, amely méri a vezető szívritmusát, így figyeli, nehogy elaludjon. Ha veszély fenyeget, vészjelet bocsát ki.

A légzést és a szívverést is figyeli az a biztonsági öv, amely megakadályozza, hogy a sofőr elaludjon vezetés közben. Az intelligens szerkezet azonnal észleli, ha lassulnak a funkciók, és vészjelet bocsát ki.

 

Az okos biztonsági övet Harken (fülel) névre keresztelték, melyhez egy ülésborítás is tartozik: ez szintén figyeli a szívverést és a légzést, és figyelmezteti a sofőrt, mielőtt késő lenne.

 

A szerkezet előnye, hogy a jármű mozgását figyelmen kívül hagyja, teljes mértékben a vezetőre koncentrál. A kutatócsoport már le is tesztelte a megoldást. Eddig még hagyományos utakon nem vetették be, de versenypályákon már bizonyított.

 

A valós közlekedési szituációk tehát még előtte állnak, de ennek tesztelésére is hamarosan sor kerül. A szerkezete megálmodói bizakodók: hisznek abban, hogy több ezer elalvásból eredő baleseti halált megelőzhetnek vele.

 

 

 

 

Forrás: MTI; képek: article.wn.com, phys.org

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Fujitsu folyamatos oktatási programot indít viszonteladó partnerei számára

A Fujitsu SELECT Expert viszonteladó partnerek mostantól könnyebben bővíthetik és frissíthetik versenyelőnyt biztosító, értékes informatikai ismereteiket. A Fujitsu 1 millió euró beruházással elindított folyamatos oktatási programja új szemléletet képvisel a képzés terén, és három fő pilléren nyugszik: oktatás, eszközök és közösség.

2023. február 8. 11:24

Maximális ügyfélelőny a digitális átalakulásban

A több mint két éve alakult Eplan Partnerhálózathoz időközben mintegy hatvan cég csatlakozott. Az olyan stratégiai partnereket, mint a Phoenix Contact, a Siemens és a Rockwell Automation, valamint a technológiai partnereket – köztük az ABB, a Lapp Kabel, a Wago és a Weidmüller – egyetlen vezérelv köti össze: a legmagasabb fokú integrációs képesség biztosítása az Eplan és saját megoldásaik között. A digitális átalakulás korszakában mindenki egyesíti erőit annak érdekében, hogy a különféle szoftveralkalmazások, például a termékkonfigurátorok, a CPQ-k, PLC-k, PLM/ERP-k ideálisan kommunikáljanak egymással.

2023. február 7. 20:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Google vezérigazgatója jelentette be a Google Bard indulását

2023. február 7. 12:34

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51