Mit is kínál valójában a Duolingo „nyelvvizsgája”?

Czipperer Dia, 2014. július 28. 14:51

Korábban már beszámoltunk nektek arról, hogy olcsó és elismert nyelvvizsgát kínál a Duolingo. A félreértések elkerülése végett azonban nem árt tisztázni néhány dolgot az így megszerezhető bizonyítvánnyal kapcsolatban.

A Nyelvtudásért Egyesület kifogásolta a Duolingo által megfogalmazott állítások több pontját is az újonnan megszerezhető nyelvvizsgával kapcsolatban. Nos, olvasóink közül is sokan elsőre azt gondolták, ez a kevesebb mint 5000 forintba kerülő vizsga egyenértékű egy, a hazánkban megszerezhető nyelvvizsgával.

 

Mi úgy gondoltuk, megkérdezzük, mit szól a Duolingo a kifogásolt pontokhoz, többek között ahhoz, hogy az általuk kínált lehetőség államilag és nemzetközileg sem elismert. Ahogy az egyesület egyik kifogásolt pontjában fogalmazott: „Magyarországon továbbtanulás és diplomaszerzés céljára csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített, szakszerűen mérő vizsgákat fogadják el.”

 

Nem egy hagyományos nyelvvizsga

 

Valóban elsőre úgy tűnik, mintha egy hagyományos nyelvvizsgáról lenne szó, ám szerintük erről szó sincs. Kérésünkre világosan kifejtették, hogy az ő nyelvvizsgarendszerük nem akkreditált Magyarországon, de ez fel sem merült. Tehát ez azt is jelenti, hogy például egy egyetemi felvételihez nem használható a Duolingo Test Centerén keresztül teljesített vizsgaeredmény.

 

A Test Center azoknak a nyelvtanulóknak szól, akik a jövőben külföldön, főképp az USA-ban szándékoznak továbbtanulni, illetve munkát vállalni. Elsősorban a befogadó oktatási intézményekkel, illetve munkaközvetítőkkel kívánják elfogadtatni a vizsgájukat, mert így tudják a leghatékonyabban segíteni a külföldön tanulni vagy dolgozni vágyókat.

 

Ahogy azt már kifejtettük és ők is megerősítették, több amerikai egyetemmel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.

 

A szakmaiságot illetően pedig a közleményben leírtakra hivatkozva elmondták, hogy az University of Pittsburgh független tanulmánya megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

 

Nem az appal van a baj

 

A Nyelvtudásért Egyesület szerint sem feleslegek az ilyen mobilalkalmazások, sőt, sokat segíthetnek a motivációban, fogékonyságban. Ők is úgy vélik, örvendetes tény, hogy egyre több mobil oktatóplatform létezik a nyelvgyakorláshoz. Ám úgy gondolják, az elismert jelző sokak számára félrevezető lehet, hiszen – ahogy fentebb írtunk róla – nem egy hagyományos értelemben vett nyelvvizsgáról van szó, hanem egy olyan lehetőségről amelyet csupán a Duolingo partnerei tekintenek elismertnek.

 

Kép: gr8ambitionz.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

A SZTAKI vezetésével 21 tagú EU-s projekt indul, melynek célja az európai gyártórendszerek és beszállítói láncok rugalmasabbá tétele, illetve az átállás megkönnyítése orvosi eszközökre, ha ezt egy világjárvány vagy akár a COVID-19 további hullámai szükségessé teszik.

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

Ha háztartási gép vásárlását tervezzük, ne lepődjünk meg az újfajta címkék és akár a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb kategóriabesorolások láttán. Lecserélik ugyanis az eddigi energiafogyasztási címkéket, amelyek alapvető segítséget nyújtanak a vásárlók döntéshozatalában.

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

A sportfogadás világa átalakult: a 21. században már az interneten keresztül teszik meg tétjeiket a fogadni vágyók. A kínálati paletta széles, nehéz azonban megtalálni az igazán minőségi oldalakat. Vannak azonban gyűjtősite-ok, amelyek segítenek eligazodni a bukméker oldalak dzsungelében.

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

A kiberbűnözők gyorsan kihasználták az emberek félelmét és bizonytalanságát, amely a járványhelyzet kezdeti időszakában jelentkezett: 2020 első felében közel egyharmadával nőtt a  támadások száma a G DATA adatai szerint. 

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

A Neumann Társaság által vezetett Informatikai Múzeum újra várja látogatóit a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában új kamarakiállítással, még sosem látott műtárgyakkal, nyári táborokkal és tematikus szombati programokkal.

2020. július 3. 18:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás