Mit is kínál valójában a Duolingo „nyelvvizsgája”?

Czipperer Dia, 2014. július 28. 14:51

Korábban már beszámoltunk nektek arról, hogy olcsó és elismert nyelvvizsgát kínál a Duolingo. A félreértések elkerülése végett azonban nem árt tisztázni néhány dolgot az így megszerezhető bizonyítvánnyal kapcsolatban.

A Nyelvtudásért Egyesület kifogásolta a Duolingo által megfogalmazott állítások több pontját is az újonnan megszerezhető nyelvvizsgával kapcsolatban. Nos, olvasóink közül is sokan elsőre azt gondolták, ez a kevesebb mint 5000 forintba kerülő vizsga egyenértékű egy, a hazánkban megszerezhető nyelvvizsgával.

 

Mi úgy gondoltuk, megkérdezzük, mit szól a Duolingo a kifogásolt pontokhoz, többek között ahhoz, hogy az általuk kínált lehetőség államilag és nemzetközileg sem elismert. Ahogy az egyesület egyik kifogásolt pontjában fogalmazott: „Magyarországon továbbtanulás és diplomaszerzés céljára csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített, szakszerűen mérő vizsgákat fogadják el.”

 

Nem egy hagyományos nyelvvizsga

 

Valóban elsőre úgy tűnik, mintha egy hagyományos nyelvvizsgáról lenne szó, ám szerintük erről szó sincs. Kérésünkre világosan kifejtették, hogy az ő nyelvvizsgarendszerük nem akkreditált Magyarországon, de ez fel sem merült. Tehát ez azt is jelenti, hogy például egy egyetemi felvételihez nem használható a Duolingo Test Centerén keresztül teljesített vizsgaeredmény.

 

A Test Center azoknak a nyelvtanulóknak szól, akik a jövőben külföldön, főképp az USA-ban szándékoznak továbbtanulni, illetve munkát vállalni. Elsősorban a befogadó oktatási intézményekkel, illetve munkaközvetítőkkel kívánják elfogadtatni a vizsgájukat, mert így tudják a leghatékonyabban segíteni a külföldön tanulni vagy dolgozni vágyókat.

 

Ahogy azt már kifejtettük és ők is megerősítették, több amerikai egyetemmel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.

 

A szakmaiságot illetően pedig a közleményben leírtakra hivatkozva elmondták, hogy az University of Pittsburgh független tanulmánya megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

 

Nem az appal van a baj

 

A Nyelvtudásért Egyesület szerint sem feleslegek az ilyen mobilalkalmazások, sőt, sokat segíthetnek a motivációban, fogékonyságban. Ők is úgy vélik, örvendetes tény, hogy egyre több mobil oktatóplatform létezik a nyelvgyakorláshoz. Ám úgy gondolják, az elismert jelző sokak számára félrevezető lehet, hiszen – ahogy fentebb írtunk róla – nem egy hagyományos értelemben vett nyelvvizsgáról van szó, hanem egy olyan lehetőségről amelyet csupán a Duolingo partnerei tekintenek elismertnek.

 

Kép: gr8ambitionz.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új keresőt fejleszt a Google

A Google egy teljesen új, mesterséges intelligencia által működtetett keresőmotort fejleszt, amelyet Magi projektnek neveznek, hogy személyre szabottabb élményt nyújtson a felhasználóknak. A felhasználói igények előrejelzésével ez a technológia beszélgetésalapú keresési élményt hoz létre, relevánsabbá és vonzóbbá téve a keresési eredményeket. Ez a radikális változás megköveteli, hogy a vállalkozások az új keresőmotor AI-alapú megközelítéséhez igazítsák SEO-stratégiájukat.

2023. április 24. 20:01

10 ezer amerikai dollárt nyerhetnek a Huawei XMAGE Awards fődíjasai

Kiírták a Huawei nagyszabású nemzetközi mobilfotós pályázatát, a HUAWEI XMAGE Awards 2023-at (korábban NEXT IMAGE Awards), melyen az elmúlt években több ízben is magyar siker született. Az idei megmérettetésre a világ minden tájáról kilenc kategóriában várják a fotós és videós alkotásokat, a legjobb pályaműveket beküldők pedig akár fejenként 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalomban részesülhetnek. A pályaművek beküldési határideje 2023. augusztus 15., a nevezett alkotásokat neves nemzetközi zsűri bírálja el.

2023. április 13. 11:26

Ezekre a webcímekre figyeljen, ha nem akarja, hogy átverjék

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre elterjedtebbek az adathalász oldalak, amelyek sok esetben nagyon megtévesztő webcímeket használnak. Mit tehetünk azonban, ha nem szeretnénk, hogy a személyes adataink illetéktelenek kezébe kerüljenek?

2023. április 4. 21:44

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

Az IAB Hungary digitális reklámszakmai szervezet március 24-én a GroupM Akadémia bázisán adta át a 2022-es évi Legjobb szakdolgozat a digitális marketingről című pályázat nyerteseinek járó díjakat. Az elmúlt három évben kivétel nélkül (előszörmásodszorharmadszor) a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai nyertek a pályázaton, idén először azonban egy szegedi és egy debreceni egyetem hallgatója vihette haza a legjobb pályamunkáért járó díjat. 

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

Az Alza.hu ügyfelei mostantól a reklamált termékeket az AlzaBoxokon keresztül is visszaküldhetik. A Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban több mint 210 000 csomagautomatát működtető webáruház ismét egy újabb lépéssel közelebb került céljához, hogy hálózata a helyi közösségek számára minél hasznosabb legyen és kényelmesebbé tegye mindennapjaikat.

2023. március 21. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39