Mit is kínál valójában a Duolingo „nyelvvizsgája”?

Czipperer Dia, 2014. július 28. 14:51

Korábban már beszámoltunk nektek arról, hogy olcsó és elismert nyelvvizsgát kínál a Duolingo. A félreértések elkerülése végett azonban nem árt tisztázni néhány dolgot az így megszerezhető bizonyítvánnyal kapcsolatban.

A Nyelvtudásért Egyesület kifogásolta a Duolingo által megfogalmazott állítások több pontját is az újonnan megszerezhető nyelvvizsgával kapcsolatban. Nos, olvasóink közül is sokan elsőre azt gondolták, ez a kevesebb mint 5000 forintba kerülő vizsga egyenértékű egy, a hazánkban megszerezhető nyelvvizsgával.

 

Mi úgy gondoltuk, megkérdezzük, mit szól a Duolingo a kifogásolt pontokhoz, többek között ahhoz, hogy az általuk kínált lehetőség államilag és nemzetközileg sem elismert. Ahogy az egyesület egyik kifogásolt pontjában fogalmazott: „Magyarországon továbbtanulás és diplomaszerzés céljára csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített, szakszerűen mérő vizsgákat fogadják el.”

 

Nem egy hagyományos nyelvvizsga

 

Valóban elsőre úgy tűnik, mintha egy hagyományos nyelvvizsgáról lenne szó, ám szerintük erről szó sincs. Kérésünkre világosan kifejtették, hogy az ő nyelvvizsgarendszerük nem akkreditált Magyarországon, de ez fel sem merült. Tehát ez azt is jelenti, hogy például egy egyetemi felvételihez nem használható a Duolingo Test Centerén keresztül teljesített vizsgaeredmény.

 

A Test Center azoknak a nyelvtanulóknak szól, akik a jövőben külföldön, főképp az USA-ban szándékoznak továbbtanulni, illetve munkát vállalni. Elsősorban a befogadó oktatási intézményekkel, illetve munkaközvetítőkkel kívánják elfogadtatni a vizsgájukat, mert így tudják a leghatékonyabban segíteni a külföldön tanulni vagy dolgozni vágyókat.

 

Ahogy azt már kifejtettük és ők is megerősítették, több amerikai egyetemmel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.

 

A szakmaiságot illetően pedig a közleményben leírtakra hivatkozva elmondták, hogy az University of Pittsburgh független tanulmánya megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

 

Nem az appal van a baj

 

A Nyelvtudásért Egyesület szerint sem feleslegek az ilyen mobilalkalmazások, sőt, sokat segíthetnek a motivációban, fogékonyságban. Ők is úgy vélik, örvendetes tény, hogy egyre több mobil oktatóplatform létezik a nyelvgyakorláshoz. Ám úgy gondolják, az elismert jelző sokak számára félrevezető lehet, hiszen – ahogy fentebb írtunk róla – nem egy hagyományos értelemben vett nyelvvizsgáról van szó, hanem egy olyan lehetőségről amelyet csupán a Duolingo partnerei tekintenek elismertnek.

 

Kép: gr8ambitionz.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átadták az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

A 31. alkalommal meghirdetett, 2021-22. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a június 13-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 8 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 500-800 E Ft-os, 8 legeredményesebb innovatív középiskola 800-1000 E Ft-os díjban részesült. A díjazottakról és a további 27, dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

2022. június 13. 17:27

A háborúhoz köthető kibertámadásokat elemzi az ESET

Az ESET közzétette az idei év első harmadára vonatkozó vírusriportját, amely bemutatja az Ukrajnában zajló, az ESET kutatói által kielemzett és elhárított, a háborúhoz köthető kibertámadásokat. Ezek közé tartozik a hírhedt Industroyer malware feltámadása, ami nagyfeszültségű elektromos állomásokat vesz célba.

2022. június 2. 20:15

Ismét a „Megbízható Munkaadók” között az SAP Hungary

Büszkén viselheti az SAP Hungary ezentúl a “Megbízható Munkaadó 2022/23” címet. A cég 21 másik vállalattal együtt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara pályázatán nyerte el a lehetőséget. A díjat olyan vállalatok kaphatják meg, amelyek példaértékűen gondoskodnak dolgozóik munka- és életkörülményeiről.

2022. május 25. 12:15

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Csapatmunkában is megállják a helyüket a magyar IT-diákolimpikonok – derült ki a hétvégén véget ért Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) eredményeiből. A Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében kiválasztott két csapat tagjai (a Budapesti Fazekas Gimnázium és a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai) vettek részt a nemzetközi versenyen Bolognában, amelyen mindkét csapat bronzérmet szerzett.  

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

Amikor Steve Jobs és Steve Wozniak Kaliforniában építette a legelső Apple számítógépeket, Simonyi Endre Magyarországon épített mikroszámítógépet, a hetvenes években pedig az amerikai Homebrew Computer Clubbal (HCC) együttműködve egyengette a számítástechnika útját a vasfüggöny mögött. Érdekességekben bővelkedő életútjáról és az úttörő magyar számítógépépítőkről emlékeznek meg 2022. május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán, amely Simonyi hagyatékából származó informatikatörténeti műtárgyakkal egészül ki.

2022. május 16. 11:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24