Házi kedvencek a neten

forrás: Prím Online, 2014. július 30. 16:34

A kisállattartás jelentős üzlet a világ minden táján, csak az Egyesült Államokban 55 milliárd dolláros piacot jelent, Magyarországon a kutyatartó háztartások aránya közel 50%. Bár az új technológiák viszonylag lassan szivárogtak be erre a területre, egyre több vállalkozás lát fantáziát az „Minden a hálón” (Internet of Everything – IoE) által kínált lehetőségekben ezen a területen is. 

Minden kisállat tulajdonos tudja, hogy kedvencei kicsit olyanok, mint a csecsemők: sokszor csak a viselkedésük alapján lehet kitalálni, hogy éppen mire vágynak, mit éreznek. Az okos mobileszközök terjedésével kezdett körvonalazódni egy olyan technológiai megoldás használatának igénye, ami a távollévő gazdik számára egyfajta virtuális jelenlétet, távoli kontrollt biztosít. Figyelemmel kíséri a kisállatok aktivitását: nyomon követi a mozgás, játék, pihenés, evés-ivás ciklusokat és hasznos adatsorokat generál az állattartók számára. 

 

Nyomonkövetés

 

A Whistle alkotói erre a formálódó igényre reagálva alkották meg nyakörvre csatlakoztatható eszközüket, amely mozgásérzékelő segítségével követi nyomon a házi kedvenc tevékenységét, majd az adatokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül elküldi egy mobilalkalmazásra. Az információk akár napokra bontva kiértékelhetők, és hosszú távú tendenciákat is megállapíthatunk.

 

Whistle


Amikor a gazdinak el kell menni

 

Egy másik gyakori probléma az otthonhagyott állatok, elsősorban a kutyák viselkedésének monitorozása. Alex Neskin például programozóként dolgozott egy online hirdetésekkel foglalkozó ügynökségnél, ahová nem tudta magával vinni kutyáját, aki megállás nélkül kaparta a falat otthoni magányában. Amikor a szomszédok már a rendőrség kihívásával fenyegették, Neskin úgy döntött, hogy technológiai tudásával próbálja megoldani a problémát.

 

A szakember úgy gondolta, hogy a kutyája unalmában rosszalkodik, ezért valamilyen módon távolról kellene szórakoztatnia. Neskin végül egy olyan megoldást talált ki, ahol nemcsak munkahelyi gépén vagy mobiltelefonján látja, mire készül éppen Rocky, de a kamerához hozzáadott lézer pointer segítségével távolról játszhat is a kutyával, valamint beszélni is tud hozzá. Miután egyre többen kértek tőle hasonló segítséget, felismerte az üzleti lehetőséget és partnerei segítségével megalkotta a PetCube prototípusát. Hasonló megoldás a PitziConnect nevű eszköz, amely Wi-Fi kapcsolaton keresztül irányítható. Miután a fali konnektorhoz csatlakoztattuk a készüléket, mobiltelefonunkon vagy táblagépünkön keresztül beszélhetünk kedvenceinkkel, láthatjuk őket, és gombnyomásra jutalmat is adhatunk nekik. Az eszközhöz beépített kamera is tartozik, amellyel képeket vagy videókat készíthetünk.

 

Megoldás elveszetett, elkóborolt állatok felkutatására

 

Magyarországon körülbelül 2 millió kutya él, közülük százezer az utcán kóborol. A Vigyél haza kutyakereső alkalmazás az elveszett, elkóborolt állatok megtalálásában, illetve a gazdátlan kutyák örökbeadásában segít. Az ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével az előzőleg felvitt adatokat egy gombnyomással megoszthatja bárki mind az adatbázisban, mind a közösségi oldalakon. A program automatikusan értesít mindenkit, akinek az okostelefonján, tabletjén vagy PC-jén fut az alkalmazás 2 km-en belül. Ha pedig valaki kóbor kutyát lát és lefotózza, bekerül az adatbázisba, csakúgy, mint az alkalmazást támogató menhelyeken élő összes állat, így könnyebb megtalálni az elveszett kedvencet vagy örökbefogadni egy gazdátlan kutyát.

 

  

Óvári András, az Illatos úti Állategészségügyi Telepen lévő kutyák életkörülményeinek javítását, örökbefogadási esélyeinek növelését elősegítő Vigyél Haza Alapítvány alapítója és az alkalmazás ötletgazdája elmondta: tavaly augusztus óta az alkalmazás segítségével 30 elveszett kutyát jelentettek be, 96 kóbor kutyát láttak és 54-et találtak és fogadtak be. Közel tízezren töltötték le az applikációt, amelynek alkalmazásához eddig 24 állatvédő szervezet csatlakozott. Óvári szerint az alkalmazás – amely összetettségét tekintve a fejlesztők szerint egyedülálló világviszonylatban is – nemcsak háziállatok, de elveszett gyerekek megtalálására is alkalmas lenne, angolra fordítása után nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban. „Csak hazánkban körülbelül 2,5 millió okostelefon működik a háztartásokban. Egy ilyen applikáció, ami felhasználja a geolokációt és a fotófunkciót, illetve hálózatra van kötve, lényegében bármilyen élőlény, tárgy felkutatására alkalmas” – tette hozzá a szakember.

 

A viselkedés tesztelése

 

Brian Hare, az evolúciós antropológia professzora – mellesleg nagy kutyabarát – egész karrierjét arra tette fel, hogy kiderítse hogyan ismerhetjük meg jobban saját kutyáinkat. A kutatásai annyira felkeltették a kutyatartók érdeklődését, hogy Kip Frey jogászprofesszorral és néhány befektetővel együttműködve létrehozták a Dognition weboldalt, ahol játékok sorával tesztelik az ebek 5 viselkedését (a memória, az empátia, a kommunikáció, a ravaszság és a gondolkodás területén). A teszt végén egy 15-17 oldalas értékelést adnak a kutyáról, és az eredmények ismeretében kilenc külön típusba sorolják őket (pl. Einstein – rendkívül okos jószág, Maverick – önfejű, magányos farkas). Az oldalon elérhető, több mint 15 ezer kutyát tartalmazó adatbázis segítségével a tulajdonosok összehasonlíthatják kutyáikat más ebekkel is.

 

Ezek az eszközök és alkalmazások jól mutatják, hogy milyen lehetőségeket ad az eszközök, adatok, folyamatok és emberek összekapcsolása, és mennyire átható jelenség lesz az IoE az elkövetkezendő időszakban. Az IoE trend nemcsak a nagyvállalatok, de az innovatív vállalkozások számára is rengeteg lehetőséget kínál.

 

Kép: theverge.com, fancy.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.

2023. április 1. 17:48

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Az Animatiqua újabb időutazásra hív – most a múlt helyett a jövőbe!

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg. Humán oldalról Kondacs András, az Eltűnt Budapest youtube-sorozattal ismertté vált Animatiqua vezetője inspirálta a szokatlan fejlesztési folyamatot. Megrázó – de tulajdonképpen lehetséges – jövőkép rajzolódik ki a háborús sci-fi-ben, ahol az elszabadult Mesterséges Intelligencia a platóni állam-modellel randevúzik. Ez lenne a holnap Budapestje?

2023. április 1. 10:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08