Két perc alatt tanult meg egy robot törött lábbal járni

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 1. 08:07

Két perc alatt tanult meg egy robot törött lábbal járni. A sérült állatok viselkedését utánzó robotot egy nemzetközi kutatócsoport tesztelte.

"Az új technológia lehetővé teszi erősebb, hatékonyabb és önállóbb robotok építését" - mondta el a projekt egyik mérnöke. Az új algoritmus alkalmazható lehet különböző munkahelyi vagy katonai robotok esetében is.
 

"A robotika igazi kihívása olyan robotok fejlesztése, amelyek képesek alkalmazkodni bizonytalan és szervezetlen környezetekhez" - nyilatkozta Fumiya Iida, a Cambridge-i Egyetem egyik tudósa a BBC-nek.

 


 

Amikor az állatok elvesztik egy végtagjukat, meglepően hamar megtanulnak bicegni. Ezzel szemben ha a robotok egyik lába megsérül, teljesen működésképtelenné vállnak - olvasható a kutatást nyomon követő blogon. A feladatot a most tesztelt robot az állatok utánzásával oldotta meg, vagyis rájött melyik lába sérült meg, majd addig próbálgatta hogyan tud legkönnyebben továbbhaladni, amíg sikerrel nem járt.
 

Más cégek is próbálkoznak állatokat utánzó robotok fejlesztésével. A Google tulajdonában lévő Boston Dynamics építette nemrég az interneten szenzációvá váló Big Dog (Nagy kutya) nevű robotot, amely képes hatékonyan mozogni különböző nehéz terepeken. Az ilyen típusú fejlesztések felkeltették az amerikai hadsereg figyelmét is.
 

Fumiya Iida szerint a hadviselésen kívül is számos lehetőség van ilyen robotok felhasználására: "gondolhatunk robotok alkalmazására extrém környezetben, nemcsak háborúban, hanem például az űrben (...) vagy nukleáris erőművekben is. Mint Fukusima, ahová emberek nem mehetnek".

http://www.bbc.com/news/technology-28564349

Kulcsszavak: tudomány robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20