Két perc alatt tanult meg egy robot törött lábbal járni

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 1. 08:07

Két perc alatt tanult meg egy robot törött lábbal járni. A sérült állatok viselkedését utánzó robotot egy nemzetközi kutatócsoport tesztelte.

"Az új technológia lehetővé teszi erősebb, hatékonyabb és önállóbb robotok építését" - mondta el a projekt egyik mérnöke. Az új algoritmus alkalmazható lehet különböző munkahelyi vagy katonai robotok esetében is.
 

"A robotika igazi kihívása olyan robotok fejlesztése, amelyek képesek alkalmazkodni bizonytalan és szervezetlen környezetekhez" - nyilatkozta Fumiya Iida, a Cambridge-i Egyetem egyik tudósa a BBC-nek.

 


 

Amikor az állatok elvesztik egy végtagjukat, meglepően hamar megtanulnak bicegni. Ezzel szemben ha a robotok egyik lába megsérül, teljesen működésképtelenné vállnak - olvasható a kutatást nyomon követő blogon. A feladatot a most tesztelt robot az állatok utánzásával oldotta meg, vagyis rájött melyik lába sérült meg, majd addig próbálgatta hogyan tud legkönnyebben továbbhaladni, amíg sikerrel nem járt.
 

Más cégek is próbálkoznak állatokat utánzó robotok fejlesztésével. A Google tulajdonában lévő Boston Dynamics építette nemrég az interneten szenzációvá váló Big Dog (Nagy kutya) nevű robotot, amely képes hatékonyan mozogni különböző nehéz terepeken. Az ilyen típusú fejlesztések felkeltették az amerikai hadsereg figyelmét is.
 

Fumiya Iida szerint a hadviselésen kívül is számos lehetőség van ilyen robotok felhasználására: "gondolhatunk robotok alkalmazására extrém környezetben, nemcsak háborúban, hanem például az űrben (...) vagy nukleáris erőművekben is. Mint Fukusima, ahová emberek nem mehetnek".

http://www.bbc.com/news/technology-28564349

Kulcsszavak: tudomány robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46

Okosabb támadások fenyegetik a képzetlen munkavállalókat

2023. január 2. 15:22