Életnaplózás, bioszenzorok, geolokáció – Milyen veszélyeket rejt önkövető tevékenységünk?

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 7. 14:00

Világszerte emberek milliói rögzítik élményeik és teljesítményük minden aspektusát napi rendszerességgel, valamilyen önkövető tevékenységgel. Ezt a jelenséget life loggingnak – életnaplózás – vagy quantified selfnek – megmért én – nevezik. Az önmagunk megismerését célzó tevékenység során temérdek személyes adatot továbbítunk és tárolunk el különöző helyeken, s ez komoly biztonsági kérdéseket is felvet. 

A Symantec szakértői több biztonsági kockázatot is találtak ezekben az eszközökben és alkalmazásokban. Az egyik legfontosabb veszélyforrás – amely ráadásul piacvezető termékeket is érint – a helymeghatározás sebezhetőségéhez kötődik.

 

Hogyan működnek az önkövető rendszerek?

 

A legtöbb ember általában olyan eszközöket használ, mint az elektronikus karszalag, az okosóra vagy más okos ruházat. Ezek az eszközök általában számos érzékelőt, processzort, memóriát, illetve kommunikációs interfészt tartalmaznak. A kütyükkel a felhasználó könnyedén összegyűjtheti, tárolhat és továbbíthatja az adatokat egy másik számítógépre, amely feldolgozza és elemzi ezeket.

 

A speciálisan kialakított eszközök növekvő elterjedésének ellenére valószínűleg még mindig az okostelefonokat használjuk leginkább életünk történéseinek követésére. Egy modern okostelefon számos szenzorral van felszerelve, és a legtöbben már eddig is magukkal vitték okostelefonjaikat mindenhová, az ingyenes önkövető alkalmazások pedig még könnyebbé teszik saját életünk szinte minden szegmensének követését.

 

Egy tipikus önkövető eszköz felépítése - Az animgif megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Életünk mozzanatainak követéséhez egyszerűen kiválasztjuk a számunkra érdekes alkalmazásokat a rengeteg elérhető applikáció közül, létrehozunk egy felhasználói fiókot, majd elkezdjük az adatgyűjtést. Minden tevékenység végén a felhasználó megnézheti és egy felhő alapú tároló szerverrel szinkronizálhatja az összegyűjtött adatokat.

 

Mennyire van biztonságban a „megmért én”?

 

A tevékenységekkel kapcsolatos adatok mellett néhány szolgáltatás több más személyes adatot is begyűjt. Ilyenek lehetnek a születési idő, családi állapot, lakcím, fotók vagy más személyes statisztikák. A személyes adatok illetéktelen kezekbe kerülését megakadályozandó minden ilyen szolgáltatáshoz kötődő fiók felhasználónévvel és jelszóval védett.

 

A Symantec szakemberei megfigyelték, hogy az alkalmazások elfogadhatatlanul nagy része nem kezeli biztonságosan ezeket a szenzitív felhasználói adatokat (felhasználónevek, e-mail címek, jelszavak). Számos alkalmazás a felhasználók által generált adatokat kevésbé biztonságos közegen, például interneten keresztül, megfelelő védelem (pl. titkosítás) nélkül továbbítja. Ez azt jelenti, hogy az adat könnyen hozzáférhetővé válik a támadók számára. Az elemi biztonsági intézkedések hiánya ezen a szinten már jelentős mulasztás, és komoly kérdéseket vet fel a szolgáltatások adatkezelésével és adattárolásával kapcsolatban.

 

A Symantec kutatói a Raspberry Pi miniszámítógép használatával építettek néhány pásztázó eszközt, amelyekkel sporteseményeken és forgalmas köztereken könnyedén követhették a versenyzőket és járókelőket. A szerkezet összetevőit bármelyik áruházban meg lehet vásárolni, nyílt forráskódú szoftverrel és néhány egyéni scripttel kombinálva, alapszintű IT tudással mindössze 75 dollárból létrehozható az eszköz.

 

A tesztelés közben a Symantec szakemberei kizárólag olyan eszközzel találkoztak, mely könnyen követhető az általa továbbított egyedi hardvercím alapján. Néhány eszköz – a beállítástól függően – lehetővé teszi a távoli lekérdezést, amelyen keresztül a sorozatszám vagy az eszköz több jellemzője kis távolságból leolvasható egy harmadik személy által anélkül, hogy fizikailag megérintenénk a készüléket.

 

Íme az okostelefonokban fellelhető szenzorok - Az animgif megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A Symantec a személyes adatok tárolásában és kezelésében is komoly sérülékenységeket fedezett fel, mint például a jelszavak továbbítása egyszerű szöveges formátumban vagy a rossz munkamenet-kezelés (session management). A megvizsgált alkalmazások 52 százalékának nem voltak adatvédelmi irányelvei.

 

Mit tehetünk?

 

Figyelembe véve a tapasztalt biztonsági és adatvédelmi problémákat, személyes adataink védelmének érdekében az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem használnánk semmilyen eszközt vagy alkalmazást tevékenységeink követésére. A potenciális biztonsági és adatvédelmi kockázatok ellenére ugyanakkor a quantified self mozgalom folyamatosan növekszik, és várhatóan ez a tendencia folytatódik az elkövetkezendő években is.

 

Annak érdekében, hogy a felhasználók biztonságban legyenek, a Symantec néhány alapvető biztonsági intézkedés betartását javasolja, amely segít a személyes és az önkövetéshez kapcsolódó adatok megvédésében.

 

- Használjunk képernyőzárat vagy jelszót, hogy megakadályozzuk a jogosulatlan hozzáférést készülékünkhöz

- Ne használjuk ugyan azt a felhasználónevet és jelszót különböző oldalakon

- Használjunk bonyolult, erős jelszavakat

- Kapcsoljuk ki a Bluetootht, ha éppen nincs rá szükség

- Legyünk óvatosak az olyan oldalakkal és szolgáltatásokkal, amelyek felesleges vagy túl sok információt kérnek

- Legyünk körültekintőek, amikor a közösségi felületeken való megosztás funkcióját használjuk

- Ne osszuk meg a helyzetünkkel kapcsolatos információt a közösségi felületeken

- Ne használjunk egyértelmű és könnyen hozzááférhető adatvédelmi nyilatkozat nélküli alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat

- Olvassuk el és értsük meg az alkalmazások és szolgáltatások adatvédelmi nyilatkozatát

- Mindig tegyük fel az elérhető frissítéseket alkalmazásainkra és operációs rendszerünkre

- Ahol lehetséges, használjunk eszköz alapú biztonsági megoldásokat vagy alkalmazzunk a teljes eszközre kiterjedő titkosítást

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A közösségi média dezinformációi mindannyiunk jövőjét veszélyeztetik

Ötödik éve adja ki a tudomány helyzetéről szóló kutatását a 3M, a világ egyik leginnovatívabb cége. A 17 országban, államonként 1000 ember megkérdezésével végzett felmérés rámutat, hogy az emberek zöme bízik a tudományban, annak képviselőiben és eredményeiben, és ez a bizalom a pandémia hatására csak nőtt. Nagy arányban aggasztja ugyanakkor a válaszadókat, hogy a tudomány hitelét a közösségi és hagyományos médiában terjedő, áltudományos, vagy a tudományra hamisan hivatkozó dezinformációk alááshatják, ami hátráltatja a globális problémák közös megoldását.

2022. május 17. 12:37

Újrahasznosítják a vonatok fékezésekor keletkezett energiát Lengyelországban

30 millió euró értékű kereskedelmi együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a szuperkondezátorokat fejlesztő, az EIT InnoEnergy által támogatott észt Skeleton Technologies és a lengyel villamosenergia-elosztó közműcégeknek elektromos eszközöket gyártó ZPUE.  A jövőben közösen kínálnak energiatárolási megoldásokat a lengyel piacon.

2022. május 17. 11:16

A Bridgestone hiperhatékony gumiabroncsot fejleszt a Mercedes-Benz VISION EQXX számára

A Mercedes-Benz AG a Bridgestone-t választotta a Mercedes Benz VISION EQXX névre hallgató, technológiai programjának gumiabroncs-fejlesztő partneréül. A futurisztikus elektromos jármű a Mercedes válasza az EV-k hatékonyabbá tételére és az elektromos hatótávolság új szintre emelésére. A Bridgestone mérnökei a Mercedes-Benzzel együttműködve olyan egyedi tervezésű gumiabroncsokat hoztak létre, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a jármű hatékonysága és ezáltal hatótávolsága egyetlen feltöltéssel 1000 kilométerre nőjön. Az említett távot a jármű a németországi Sindelfingenből a franciaországi Cassis-ig egyetlen töltéssel tette meg, 8,7 kWh/100 kilométeres energiafogyasztással.

2022. május 17. 09:47

Az új Dell tárolók az automatizálás, a biztonság és a többfelhős rugalmasság új szintjét teremtik meg

A Dell Technologies a teljes tárolási portfólióhoz továbbfejlesztett szoftvereket kínál, amelyek növelik az automatizációt, javítják a kibertámadásokkal szembeni ellenállóságot és támogatják a publikus felhőszolgáltatásokat.

2022. május 16. 20:49

„Kiváló kutatási infrastruktúra” címet kapott a JKK

Egyre meghatározóbb szerepet tölt be az autonóm közlekedési rendszerek és az elektromobilitás kutatásában a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja, amit nemzetközi színvonalú laborháttér, tesztpálya és berendezések segítenek Győrben és a zalaegerszegi ZalaZONE Parkban. Ezt ismerte el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a „Kiváló kutatási infrastruktúra” adományozásával.

2022. május 16. 19:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24