A Kaspersky Lab lerántja a leplet a Turla kiberkémkedési kampány titkairól

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 12. 16:18

A Turla, más néven Snake vagy Uroburos az egyik legfejlettebb jelenleg is folyó kiberkémkedési kampány. Amikor az első kutatási eredményeket publikálták róla, még nem volt világos, hogy az áldozatok miképpen fertőződnek meg. A Kaspersky Lab legújabb kutatása rávilágít arra, hogy az Epic az első fázisa a Turla áldozatokat megfertőző mechanizmusának.

Az Epic projekt legalább 2012 óta fut, legnagyobb aktivitása 2014 januárjában-februárjában volt megfigyelhető. A Kaspersky Lab legutóbb 2014. augusztus 5-én észlelte egyik felhasználójának a megtámadását.

 

Áldozatok

 

Az Epic célpontjai a következő kategóriákba sorolhatók: kormányzati szervezetek (belügyminisztériumok, gazdasági és kereskedelmi minisztériumok, külügyminisztériumok, hírszerző hivatalok), nagykövetségek, katonaság, kutatási és oktatási intézmények, valamint gyógyszeripari vállalatok.

 

A legtöbb áldozat a Közel-Keleten és Európában található, de a kutatók számos célpontot azonosítottak más régiókban is, többek között az Egyesült Államokban. A Kaspersky Lab szakértői több száz áldozat IP címét találták meg több mint 45 országban, a listavezető Franciaország.

 

A támadás

 

A Kaspersky Lab kutatói felfedezték, hogy az Epic Turla üzemeltetői nulladik napi sérülékenységek kihasználásával, pszichológiai manipulációval és watering hole technikákkal –vagyis az áldozatokat érdeklő weboldalak feltörésével és azokon rosszindulatú kód elhelyezésével – fertőzték meg áldozataikat. Összesen több mint 100 feltört webhelyet (watering hole-t) találtak a vállalat szakértői, és például a fertőzött spanyolországi webhelyek közül sok tartozott a helyi kormányhoz.

 

Valahányszor egy gyanútlan felhasználó megnyit egy rosszindulatúan módosított PDF fájlt egy sebezhető rendszeren, a számítógép automatikusan megfertőződik, lehetővé téve a támadó számára, hogy azonnali és teljes ellenőrzést szerezzen a célba vett rendszer felett.

 

Miután a felhasználó megfertőződött, az Epic backdoor (hátsó ajtó) azonnal kapcsolatba lép a parancs és vezérlő (C&C) szerverrel, és elküld egy csomagot az áldozat gépére vonatkozó rendszerinformációkkal. Ennek alapján a támadók egy előre konfigurált parancsfájlt küldenek vissza, amely végrehajtandó utasításokat tartalmaz. Emellett a támadók feltöltenek oldalirányú mozgást megvalósító eszközöket is. Ezek között megtalálható egy speciális billentyűzetleütés-rögzítő eszköz, egy RAR archiváló és olyan szokványos segédprogramok, mint a Microsoft-féle DNS lekérdező eszköz.

 

A Turla első szakasza

 

Az elemzés során a Kaspersky Lab kutatói megfigyelték, hogy a támadók az Epic malware-t egy fejlettebb backdoor telepítésére is használják, amely “Cobra/Carbon rendszer”, illetve egyes antivírus termékek által “Pfinet néven” ismert. Egy idő után az Epic implantátum segítségével frissítették a Carbon konfigurációs fájlját más C&C szerverekhez. A két backdoor működtetéséhez szükséges egyedi ismeretek a közöttük lévő világos és közvetlen kapcsolatra utalnak.

 

„Érdekesek a Carbon rendszer konfigurációs frissítései, mivel ez egy, a Turla fenyegetéshez kapcsolódó másik projekt, ami azt sugallja, hogy egy többlépcsős fertőzéssel állunk szemben. A művelet az Epic Turla-val kezdődik, amely megveti a lábát az áldozat gépén, és ellenőrzi, hogy valóban kiemelt célpontról van-e szó. Ha az áldozat érdeklődésre tart számot, a malware-t a teljes Turla Carbon rendszerre fejlesztik fel” – mondta Costin Raiu, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapatának igazgatója.

 

 

A Turla felépítése:

 

·         Epic Turla/Tavdig: A kezdeti szakasz fertőzési mechanizmusa

·         Cobra Carbon rendszer/Pfinet: közbenső frissítések és kommunikációs pluginek

·         Snake/Uroburos: fejlett malware platform, amely rootkitet és virtuális fájlrendszert tartalmaz

 

Nyelvhasználat.

 

A Turla mögött álló támadók egyértelműen nem angol anyanyelvűek, vannak jelek arra vonatkozólag, hogy honnan származhatnak. Így például a backdoor programok egy részét orosz nyelvű rendszeren kompilálták. Ráadásul az egyik Epic backdoor belső elnevezése “Zagruzchik.dll”, ami oroszul “rendszerbetöltő programot” jelent. Végül az Epic vezérlőpaneljét az 1251-es nyelvi kódlapra állították be, amely a cirill karakterek megjelenítésére használatos.

 

Kapcsolat más fenyegetéssel

 

2014 februárjában a Kaspersky Lab szakértői felfedezték, hogy a Miniduke néven ismert kiberkémkedési kampány üzemeltetői ugyanazt a webshellt használják a fertőzött webszerverek kezelésére, mint az Epic Turla csapata.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27