Milyen egy jó családi fotó?

A Nikon kutatása a családi fényképekre fókuszált

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 13. 15:39

A Nikon kutatása pedig kiderítette, hogy a családi fényképek közel ötödét (18%) az esküvői fényképek teszik ki. A friss szerelmespárok családon kívüli tagjai azonban nem számíthatnak arra, hogy rákerüljenek a képekre; Európában csak az emberek 16%‑a látná őket szívesen egy csoportképen.

A Nikon a sokat látott királyi fényképésszel és profi Nikon-felhasználóval, Christian Lambiotte-tel fogott össze, hogy néhány szakértői tanácsot adjon a családi fotózás etikettjének útvesztőiben tévelygőknek, és elmagyarázza, hogyan készíthet olyan csoportképeket, amelyek méltók lesznek arra, hogy helyet kapjanak a családi fényképalbumban.

 

Kerüljön képbe

 

A Nikon egész Európára kiterjedő, családi fényképeket vizsgáló tanulmánya során 9000 felnőttet kérdezett meg Lengyelországból, Belgiumból, Oroszországból, a Cseh és a Szlovák Köztársaságból, Romániából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Németországból, és arra az eredményre jutott, hogy a fotózásban leginkább a „szelfikről” ismert, fiatal generáció meglepően erős érzelmekkel viseltetik a többgenerációs fényképek iránt. A 18–34 évesek közel fele (47%) azt mondta, hogy a család történetének dokumentálásához alapvető fontosságú, hogy a rokonokkal családi fényképek készüljenek, bár 28%-uk elismerte, hogy a családjukban nem szokás rendszeresen ilyen fényképeket készíteni, és azt szeretnék, ha több ilyen fotózásra kerülne sor.

 

A családi fotóknál a család legfiatalabb generációja vállalja leggyakrabban magára, hogy a fényképet elkészítse az utókor számára – ilyen képek alkotják a családi fényképek közel harmadát (32%) –, míg az idősebbek általában a fényképezőgép objektívje előtt foglalják el megtisztelő helyüket: több mint harmaduk (43%) mondta, hogy ők a legfontosabbak, akiknek a fényképre rá kell kerülniük. A családi fényképet készítők közül tízből több mint egy (13%) szereti követni a fiatal brit királyi sarjak példáját, és a háziállatuknak is helyet szorítanak a képen, miközben egy kisebbség (4%) úgy véli, hogy az öltözékek összehangolása a kulcs az igazán kiemelkedő családi fényképekhez.

 


A kép illusztráció

 

Ötletek tárháza

 

Ami a képeken felvett pózokat illeti, a családok inkább az igazi királyi családok fényképeiből merítenek ihletet, és nem a közvélemény trónjára emelt hírességek képeiből. Amikor megkérdeztük, hogy kik készítik a legjobb hivatalos családi fényképeket, az európaiak szavazatai szerint a brit, spanyol, svéd és belga királyi családok képei jobbak, mint a Beckham, az Obama vagy a Kardashian család képei.


Helyezkedjen jól

 

Az európai királyi családok fényképezésében szerzett több mint 5 évtizedes tapasztalatával a Nikont használó Christian Lambiotte mindenkinél jobban tudja, hogy hogyan kell tökéletes családi fényképet készíteni.

 

Christian legjobb tippjei a jó csoportképekhez:

 

1.    Egy családi fényképet mindig szoros keretbe kell foglalni, és, ha lehetséges, magasabb nézőpontból kell őket elkészíteni.

 

2.    A fényképen szereplő személyek öltözzenek lazán, kényelmesen.

 

3.    Adott esetben a fényképnek mélységet adhat egy tárgy, érdekesebbé téve azt. Például, ha tudom, hogy a fényképezett családban szenvedélyes zenészek is vannak, akkor adott esetben beleveszek egy zongorát is a képbe.

 

4.    A fényképet olyan gyorsan el kell készíteni, amilyen gyorsan csak lehetséges – senki sem szereti, ha sokáig rabolják az idejét! Ha a fotóalanyok kezdik magukat kényelmetlenül érezni, feszültnek és feszélyezettnek tűnnek majd a képeken.

 

5.    A fotóalanyokkal mindig legyen türelmes, és magyarázza el nekik, hogy mit szeretne, mit tegyenek – ezzel magabiztossá és könnyeddé teszi őket.

6.    A nagyszerű dolog egy belépő szintű Nikon fényképezőgépben az, hogy nem kell aggódnunk a fotózási technikák miatt, ezáltal jobban megismerhetjük a fotóalanyainkat, és könnyebben gondoskodhatunk arról, hogy magabiztossá váljanak, aminek köszönhetően hitelesebb és még inkább valósághű fényképeket kaphatunk.

 

7.    A popkultúra és a hagyományos családi fényképezés közötti különbség általában a fényképek utófeldolgozásában nyilvánul meg. Ezeket a képeket az egész lakosság láthatja, így a fényképésznek óriási felelőssége van abban, hogy a családról vagy a képen szereplő személyekről megfelelő képeket készítsen. Ha túlzottan erősen photoshopolják meg a képeket, azzal az emberek szerint „meghamisíthatják”, amit láttak, amivel nem feltétlen válnak népszerűvé.

 

8.    Ne aggódjon túl sokat a kép háttere vagy a jelenet megtervezése miatt, a fényképeken szereplő személyeknek és a kifejezéseinknek kell elvinniük a hátukon a képet.

 

9.    A Barack Obamáról és a családjáról képeket készítő fényképészek ezt hihetetlenül jól csinálják. A természetes, nem színpadias megjelenésű fényképekkel időtlenné teszik őket.

 

10.  Szeretem munka közben megmutatni az ügyfeleimnek a képeket, amiket róluk készítek, a fényképezés végén körülbelül 10 képet teszek eléjük. Szeretem, ha a végső kép természetes, ezért nem retusáljuk túl a képeket.

 

Kép: sherlockbones.com.au

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59