Sikeres a videótolmács szolgáltatás tesztelése

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 14. 08:51

Várakozáson felüli érdeklődés kíséri a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) videotolmács szolgáltatását. A Közép-Európában is egyedülálló fejlesztésben az Invitel is komoly részt vállal: a projekt kifejlesztésén és megvalósításán túl a telekommunikáció, a hálózat- és szoftverfejlesztés valamint a hardverelemek biztosításáért egyaránt felel. A rendszert 2014 márciusa óta maguk az érintettek tesztelik.

Március óta zajlik a SINOSZ videótolmács szolgáltatásának tesztelése. A rendszert jelenleg körülbelül 780 siket és nagyothalló ember használja hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen vagy épp egészségügyi ellátások alkalmával. A nagy adatmennyiség és több ezer felhasználó gördülékeny kezelésére tervezett rendszer kiválóan bírja a terhelést, a szoftverkörnyezet finomhangolása által pedig egyre jobban igazodik az érintettek igényeihez.

 

Sikeres tesztüzem

 

A KONTAKT Tolmácsszolgálat legfőbb előnye, hogy a kommunikáció során nincs többé szükség a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére: az érintettek tableten, okostelefonon, vagy számítógépen keresztül is elérhetik a videotolmács szolgáltatást. A KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztelésében maguk a jövőbeni használók vesznek részt: a SINOSZ tagjai közül jelenleg 780-an veszik igénybe a rendszert mindennapjaik során országszerte, és tapasztalataikról, valamint a menet közben felmerülő igényeikről beszámolva hozzájárulnak a rendszer fejlesztéséhez és véglegesítéséhez.

 

„Ma Magyarországon körülbelül 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló ember él. Az a célunk, hogy közülük minél többen vegyék igénybe a videotolmács szolgáltatást, és a tesztidőszak végéig, azaz 2015. február 28-ig országszerte általánossá váljon a használata. Ennek érdekében közel 1250 kölcsön tabletet biztosítunk azoknak a lelkes jelentkezőknek, akik nem rendelkeznek a teszteléshez megfelelő saját számítógéppel vagy okostelefonnal. Mindössze néhány hónap alatt máris 780-an vették igénybe ezt a lehetőséget. A SINOSZ ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ne csak a célcsoporttal ismertesse meg a fejlesztést, hanem a halló társadalommal is, hiszen ez az egyedülálló rendszer valódi kommunikációs hidat képezhet a siket, illetve nagyothalló és a halló emberek között.” – mondta Ormódi Róbert, a SINOSZ ügyvezető igazgatója.

 

 

Megbízható technológiai háttér

 

A videotolmács szolgálat rendszerének telekommunikációs elemei az Invitel országos lefedettséggel rendelkező távközlési hálózatának bázisán valósultak meg. Az informatikai rendszerelemek Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, az Invitel Kozma utcai DataCenterében kaptak helyet, akár csak a KONTAKT Tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló számítógép szerverek.

 

A zökkenőmentes működéshez szükséges infrastruktúra kiépítését, valamint a 12 tolmácsszolgálatnál segítő tolmácsok felkészítését követően kezdődhetett meg a KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztelése. Az érintett  tolmácsszolgálatok az összes végponton internet alapú virtuális magánhálózati szolgáltatáson (IP VPN) keresztül kommunikálnak egymással, illetve összesen 3 darab szerverhez csatlakoznak, melyek optimális működéséhez az Invitel adatközpontja adja meg az elvárt feltételeket. Ahhoz, hogy a jeltolmács központok az eszközökkel biztonságosan kommunikálhassanak, az Invitel menedzselt bérelt vonali internet szolgáltatást, valamint IP alapú hangszolgáltatást (Invitel SIP TRUNK) is biztosít.

 

 

Az Invitel szállította a projekthez a teljes eszközkészletet is: a táblagépeket, a 12 tolmácsszolgálathoz a hardver eszközöket, illetve alvállalkozó bevonásával magát a szoftvert is. A KONTAKT Tolmácsszolgálat szoftver-technológiai hátteréhez, vagyis az integrált kép, hang és üzenet közvetítő platform lefejlesztéséhez az Invitel a több mint 20 éve tevékenykedő, hazai fejlesztő E-Group ICT Software Zrt-t választotta partneréül.

 

Egyedülálló fejlesztésével a SINOSZ az idei Invitel InnoMax Díjra is sikerrel pályázott. Az Invitel szolgáltatásaira épülő vállalati fejlesztések között a nagyvállalati kategóriában az első díjat nyerte el, amely bizonyítja, hogy a projekt nem csupán társadalmi, hanem üzleti szempontból is alaposan átgondolt és rendkívül sikeres fejlesztés.

 

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója. kiemelte, hogy magánemberként is örömmel tölti el, hogy részt vehet ebben a projektben, amihez teljes körű szolgáltatást nyújtanak mindent egy kézben tartva. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar makettező cég innovatív 3D-s megoldásai a gyártás területén

Az utóbbi években a 3D nyomtatás és a hozzá kapcsolódó modell előállítási folyamatok a mindennapok részei lettek. A technológiával már városrészt, orvostechnikai eszközöket és ékszereket is készítenek, de van, ahol az általános iskolai oktatásban és a háztartásokban is használják. Nem létező, vagy sérült elemeket alkotnak virtuálisan újra, majd állítják elő ismét, hogy azok az eredetivel azonos módon működhessenek felhasználási területükön. Egy magyar cég a makettezés mellett úttörőnek számító területeken is használja a file to factory és a reverse engineering megoldásokat.

2023. március 25. 15:38

Az autóipar megmutatja, hogyan kell a gyártást digitalizálni

A gyártási folyamatok digitalizációjának sikerességét négy tényező befolyásolja – ez derült ki a Roland Berger „Az Ipar 4.0 jelenlegi helyzete” című tanulmányából. A kutatás autóipari OEM-ek és top beszállítók tapasztalataira támaszkodva mutatja be a digitális gyártás sikertényezőit. A német hátterű tanácsadócég szerint a folyamatos priorizálás, a dedikált csapatok, az összehangolt céltérképek és a munkavállalók folyamatos képzése a legfontosabb. 

2023. március 25. 10:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48