A tenger mélyét fotózzák a Google Utcaképéhez hasonló technikával

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 16. 09:25

Olyan speciális víz alatti panorámafelvételek készítenek, amelyek segítségével a jövőben bebarangolhatók lesznek az ország tengeri rezervátumai.

A tudósok ezen a héten tesztelik a speciális halszemes lencsékkel felszerelt kamerákat Florida Keys korallzátonyainál. A tenger alatti világba bepillantást engedő panorámaképek egy része már a héten elérhető lesz a világhálón, a Google Térkép egy válogatásával együtt.

A képeket olyan adatokkal illusztrálják, amelyek bemutatják a korallok megőrzésére és helyreállítására irányuló erőfeszítések sikereit és kudarcait is. A panorámaképek a tervek szerint segíteni fogják a melegedő óceánok, a környezetszennyezés és a hurrikánok korallzátonyokra gyakorolt hatásait kutató szakemberek munkáját.

A projektben résztvevő tudósok remélik, a fotókat látva az emberek jobban megértik majd a tengeri rezervátumok munkáját.

A feltérképezésben a tudósok ugyanazt a technológiát használják, mint a népszerű Google Utcakép (Street View) internetes alkalmazás. A legfontosabb különbség az, hogy ezúttal a kamerát is tartalmazó, mintegy 65 kilogrammos felszerelést nem autóra, hanem a búvárokra erősítik.

A búvárok az egyórás merülések alatt húszszor nagyobb területet tudnak a speciális felszereléssel lefotózni, mint amit a hagyományos víz alatti fényképezőgépek tehetővé tesznek. Emellett a felszerelés rögzíti a GPS koordinátákat is - nyilatkozta a projekt igazgatója, Richard Vevers.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05