Tárlat a nőket mellőző videójátékok alternatíváiról

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 18. 13:15

A berlini számítógépes játékok múzeuma arra vállalkozott, hogy bemutassa a férfiakon is győzedelmeskedő számítógépes női karaktereket.

Manapság a női karakterek a számítógépes játékokban szinte csak megmentendő szerencsétlenek, üresfejű szépségek vagy meghódítandó szexistennők lehetnek. Sőt, nem csak a nőket letevő játékok vannak tömegével, de olyanok is, amelyekben nincs is női szereplő. Az alkotók ilyenkor arra hivatkoznak, hogy túl nehéz női figurákat animálni.

Ezzel a trenddel megy szembe a berlini számítógépes játékok múzeuma. Az intézmény a Leading Lady című kiállításán főként olyan játékokat mutat be, amelyek főhősei nők. Mascha Tobe, a tárlat egyik kurátora elmondta, nem a negatív példákat akarják bemutatni, sokkal inkább olyan karakterekre helyezik a hangsúlyt, akik erősek, és teljesen új nőtípust jelenítenek meg.

A legismertebb női videójáték-hősnő, persze, nem hiányozhat a kiállításról, Lara Croft, aki a Tomb Raider nevű játék főszereplője – amelyből később, hasonló címmel film is készült. A fő karakter egy régésznő, aki férfiakat győz le, gyors, erős és elszánt, ugyanakkor hosszú lábaival, feszes, nagy kebleivel és elbűvölő arcával is hódít – nyilván a férfi játékosokat is szerették volna a játékkészítők a képernyő elé ültetni.

A berlini tárlat összeállítói azt is szeretnék bemutatni, hogy az erős főhősnőnek nem feltétlenül kell szexszimbólumnak is lennie. Igaz, a kiállításon mindössze nyolc olyan játék látható, amelynek meghatározói egyszerűbb női karakterek.

Egy friss kutatás szerint a közhiedelemmel ellentétben, játékszoftverekkel ma már nemcsak fiúgyerekek játszanak besötétített szobáikban, a felhasználók több mint 40 százaléka nő. A The Guardian brit folyóirat kimutatása szerint ugyanakkor a játékkarakterek 85 százaléka még mindig férfi. A helyzet egyik oka talán, hogy alkotók körében is hasonlóak az arányok, a videójátékok készítőinek 88 százaléka férfi.

Forrás: Kossuth Rádió / hirado.hu

 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április 5-én indul a ROAD MOVIE GUIDE – Tillával

Tavaly indult útjára a ROAD MOVIE sorozat, amely keretében a legnépszerűbb hazai előadók dalokkal és klipekkel mutatják be a számukra fontos városokat, tájakat. Az első öt dal mindegyike siker lett azóta. Ezekhez mind készült egy-egy önálló riportfilm is, amelyekben Tilla a zenekarokkal-előadókkal közösen mutatja be az érintett helyeket. A szobafogság idején itt az alkalom, hogy otthonunkból legalább virtuálisan körbejárjuk Magyarországot. A “ROAD MOVIE GUIDE Tillával” a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook oldalán április 5-én 18 órakor a Bagossy Brothers Company-val indul és öt héten át vasárnaponként jelentkezik majd.

2020. április 3. 19:35

Indul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, popsztárokat, előadókat, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban. Közösen indítják el a virtuális “MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL”-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

2020. március 21. 19:05

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás