Minden ötödik netező táblagépezik

Czipperer Dia, 2014. augusztus 26. 09:41

Már hazánkban sem ritka a táblagép használat. Az eNET felmérése szerint minden ötödik internetező táblagépen böngészik. Sokan videókat, illetve tévéműsort néznek rajta. A kutatás szerint még mindig az ingyenes alkalmazásokat keresik a felhasználók.

Az eNET és a Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” új felmérése a hazai táblagép használati szokásokat vizsgálta. Már kis hazánkban is jelentős befolyással bírnak ezek az eszközök, hiszen egyszerre egyesítik egy mobiltelefon és egy számítógép pozitív tulajdonságait.

 

A felhasználói bázist tekintve az okostelefonokhoz hasonlóan inkább a fiatalabb korosztály vesz ilyen eszközt, de a nyitottság terén is magas az arány a többi korosztály körében is. Már minden ötödik felnőtt, vagyis az internetezők 21%-a rendelkezik táblagéppel, és nagyjából 35%-ra tehető azok aránya, akik fontolgatják egy ilyen eszköz vásárlását. Mindössze a megkérdezettek 18%-a mutatkozott érdektelennek az ilyen típusú eszköz iránt.

 

Főként tehát a fiatalabb korosztály vásárol tabletet, 35%-uk 18 és 29 év közötti, 27% pedig a harmincas korosztály tagja. A táblagép tulajdonosok 62%-a aktív kereső, 10% tanuló, 9% pedig nyugdíjas. A maradék 19% pedig munkanélküli, vagy egyéb státuszú. A férfiak és a nők aránya nem mutat nagy eltérést, ám mégis az erősebbik nem körében (60%) kedveltek ezek az eszközök.

 

Nem az appok a meghatározók

 

A kutatásból kiderült, hogy a táblagép tulajdonosok nem az alkalmazásokat használják leginkább az eszközön. A nagyrészüknek 10-nél is kevesebb appja van, de sok letöltött alkalmazást nem is használnak rendszeresen. Akadnak természetesen olyanok is, akik elárasztják masinájukat mindenféle applikációval, ám ezek aránya csekély. Mindössze a megkérdezettek 7%-a tölt le 50-nél is több programot készülékére.

 

A használat gyakorisága tehát nem túl magas, a legtöbben 6-nál kevesebb (38%) vagy 6 és 10 közötti (38%) alkalmazást használnak havi szinten legalább egyszer.

 

 

 

A közösségi média appok a legkedveltebbek, ezeket a felhasználók 62%-a használja. Népszerűek még a fényképnézegető- és készítő (50%), valamint vásárlás előtti és közbeni tájékozódásra (47%) és banki információszerzésre vagy egyenleg lekérdezésére (46%) alkalmas megoldások is.

 

A nagy kijelző előnyei

 

A legtöbb táblagép tulajdonos valóban olyan dolgokra használja táblagépét, melyre egy telefon túl kicsinek bizonyul. A videónézés és az e-könyvolvasás azok a funkciók, melyek a legkedveltebbnek számítanak a userek körében.

 

Minden második tabletező szokott például filmet nézni eszközén, de a hagyományos videónézés aránya még ennél is magasabb: 72%-uk néz videótartalmakat eszközét – 40%-án weben, 32% pedig valamilyen appon keresztül.

 

Bár lehet kapni külön e-könyv olvasókat a piacon, többen erre is használják tabletjüket. Bár az arányok azt tükrözik, nem elsősorban e-könyvolvasásra veszik az emberek a masinát, de kihasználják ezt a lehetőséget. A tulajdonosok 23%-a szokott e-könyvet olvasni eszközén, és a megkérdezettek 18%-a tervezi ilyen céllal a táblagép vásárlást.

 

Egy új terület kibontakozóban

 

Még nem túl magas azok aránya, akik felvett tévéműsorokat néznének az eszközön, de megjelent ez a terület is az egyre nagyobb kijelzőméreteknek köszönhetően. A tabletezők közel egynegyede szokott élő tévéműsort nézni rajta (15%), a felhasználók egynegyede pedig a felvett tartalmakat nézi meg eszközén.

 

A hazai bázis

 

Hazánkban a legnépszerűbb operációs rendszer, ha a táblagépeket nézzük, egyértelműen az Android. Bár a platformra számos alkalmazás elérhető, nem ez a meghatározó terület a felhasználói szokások terén. Ráadásul a magyar felhasználók nem is szeretnek fizetni egy-egy applikációért, így, ha tehetik, ingyenes programokra vadásznak. A kutatásban megkérdezettek 73% egyáltalán nem adott még ki pénzt ilyesmiért, de 12% már háromnál több alkalmazásért is fizetett. 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ma negyvenéves az IBM PC!

Napra pontosan negyven évvel ezelőtt mutatkozott be az első IBM PC, az a személyi számítógép, amely minden bizonnyal a legnagyobb hatást gyakorolta az emberek életére. Bár az amerikai PC hivatalosan csak négy évvel később jutott el Magyarországra, a vasfüggöny mögött, Budapesten már 1982-ben elkészült a Proper-16 nevet viselő klónja – amely egyben a legelső európai PC/XT-klón.

2021. augusztus 12. 09:58

A Xiaomi a Fortune Global 500-as listájának 338. helyére lépett

A Xiaomi immár a harmadik egymást követő évben került fel a Fortune Global 500-as listájára. A vállalat idén a 338. helyet szerezte meg, jelentősen, 84 hellyel javítva tavalyi, 422. helyezését. Ezzel a növekedési ütemmel, 2021-ben a Xiaomi a világ leggyorsabban fejlődő vállalata az Internet és Kiskereskedelem kategóriában a Fortune Global 500-as listáján.

2021. augusztus 3. 09:56

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte már 22. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosít arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat. 

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

Az ESET globális FinTech-kutatásának üzleti szegmensében vizsgálta a felsővezetők hozzáállását a pénzügyi technológiához (FinTech) és a biztonsághoz: a felmérésben 1200 felsővezető vett részt az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Mexikó különböző iparágaiból. A felmérésből kiderült, hogy az üzleti vezetők több mint kétharmada (68%) tervezi növelni a pénzügyi technológiába, azaz a FinTech-be történő befektetéseit a 2021-2022-es időszakban.

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

Már egy hónapja elérhető az első magyar befektetési és jótékonysági kriptovaluta, a Hungarian Vizsla Inu. A digitális fizetőeszköz kezdeti értékéhez képest a csúcsponton 145 000 %-os növekedést ért el, s mostanra 950-szeresére nőtt az árfolyama. Ez azt jelenti, hogy az első holderek között akad olyan, aki egy kávé dollárért vásárolt, befektetése pedig ma egy kisebb használt autó értékével vetekszik.

2021. június 28. 09:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46