Digitális költeményeket mutatnak be a Műszaki Tanulmánytárban

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 29. 16:33

Különleges, számítógéppel generált versekkel, valamint képet, hangot és szöveget egyaránt tartalmazó alkotással is találkozhat az érdeklődő szombaton a fővárosi Műszaki Tanulmánytárban, ahol Papp Tibor mutatja be digitális költeményeit a Magyar Írószövetség tagjainak társaságában.

A műszaki tudomány és az irodalom találkozik szombaton 14 órától, amikor Papp Tibor József Attila-díjas költő tart előadást Képes Gábor, Magolcsay Nagy Gábor és Szalai Zsolt, a Magyar Írószövetség Digitális Irodalmi Munkacsoportja tagjainak társaságában - közölte a szervező Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az MTI-vel. A résztvevők a költészet számítógép nyújtotta lehetőségeiről beszélgetnek és arról, hogy hogyan változtatja meg a digitális kultúra az irodalmi alkotás folyamatát és a kultúrafogyasztást.

 


 

Papp Tibor a világ első számítógépen megjelenő irodalmi folyóirata, az 1989-ben alapított Alire alapító-szerkesztője, számos számítógépen készült irodalmi mű alkotója. Papp Tibor előadásában bemutatja Disztichon Alfa című költeményét, amely eredetileg egy Apple Macintosh számítógépen futó program volt: versgenerátor, amely szóadatbázisból válogatva milliárdszám hozta létre a főként pajzán és tréfás tartalmú, formailag tökéletes verseket.
 

A Párizsban élő költő más műveiben is kutatta a digitális kultúra lehetőségeit. A szintén bemutatandó Hinta-palinta című intermediális, vagyis képet, hangot és szöveget tartalmazó műve is ezt példázza.
 

A múzeum, az írószövetség munkacsoportja és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet közös rendezvénye előtt, 10 órától kora délutánig tárlatvezetéseket tartanak a Műszaki Tanulmánytár irodagép, fényképezés, erőgép- és számítástechnikai gyűjteményeiben. Az intézményben egyebek mellett sok száz írógépet és számítógépet őriznek, de itt tekinthető meg az első golyóstoll, Bíró László József alkotása is. A számítógépek gyűjteményében Kozma László 1958-ban készített elektromechanikus "műegyetemi számológépétől" az 1962-ben gyártott, teremnyi méretű, elektroncsöves URAL-2 típuson át az első hordozható PC-kig terjed a sor.
 

A tanulmánytár a családi napot követően szerdánként és csütörtökönként 10 és 16 óra között látogatható október végéig.

 

Aki kíváncsi a számítógépes költészetre, további információkat itt talál

Kulcsszavak: e-kultúra kultúra

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az NMHH az Óbudai Egyetemnek is hírközlési labort adományozott

Idén már a harmadik hírközlési labort adta át Karas Monika, az NMHH elnöke október 18-án az Óbudai Egyetemen, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon.

2019. október 19. 15:59

Ingyenesen letölthető közösségimédia-kisokost adott ki a Neumann Társaság

Már a lájkolást is tanulni lehet: a Neumann Társaság ingyenesen elérhetővé tette nemrég bevezetett új, a közösségi média tudatos használatát célzó ECDL vizsgamoduljának alapjául szolgáló ismereteket tartalmazó kisokosát. A pdf formátumban letölthető kiadvány tíz, manapság népszerű közösségi szolgáltatás működésébe enged betekintést a Facebooktól a podcastokig. 

2019. október 19. 10:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás