Az okosotthonnal a biztosítási díj is csökkenthető

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 10. 11:35

Az otthonainkban is egyre terjednek az okos készülékek: internethez kapcsolódó hűtőszekrény, csőtörést vagy betöréses rablást észlelő rendszer, termosztát, szénmonoxid érzékelő, elektronikus ajtózár - számtalan praktikus eszköz segíti, egyszerűsíti a mindennapi életünket. Az okos rendszerek a biztosítók munkáját is segítik, terjedésük a lakásokban csökkenteni fogja biztosítási díjakat, hiszen ezzel a biztosítók kockázata is csökken.

Az okos otthon ma már nem álom, az okos technológia szinte észrevétlenül szövődik be a mindennapjainkba. Az okos otthon megismeri lakója életstílusát, és alkalmazkodik hozzá: tudja mikor kel fel a lakó, s akkor felkapcsolja a villanyt és beindítja a kávéfőzőt. Sőt pro-aktívan alkalmazkodik a lakó igényeihez, például értesíti arról, hogy a hűtőben fogyóban van a tej, és mit kell még vásárolni a tervezett vacsorához. E technológia legtöbb eleme már most rendelkezésre áll, és elterjedése ma még elképzelhetetlen sebességgel történik majd. Nagy-Britanniában jelenleg is számos olyan cég van, amely beépíti a lakásokba az okos technológiát – igaz, még elég borsos áron, és egyre több építőipari cég készíti el eleve e technológia felhasználásával az otthonokat.

Egy nemrégiben Londonban publikált tanulmány az okos otthon technológia fejlődését vizsgálja, különösen abból a szempontból, hogy a biztosítók hogyan tudják majd az ilyen okos otthonokból származó, valós idejű adatokat gyűjteni és a kockázatkezeléshez felhasználni. A tanulmány szerint az okostelefonok és -televíziók olyan felületet hoztak létre, amelyen keresztül az emberek könnyen kapcsolatba léphetnek eszközeikkel, az otthoni, vezeték nélküli internetkapcsolat pedig lehetővé teszi, hogy ezek az eszközök egymással és a külvilággal is kommunikáljanak. Számos olyan eszköz és alkalmazás is terjedőben van, amely a tanulmány szerint komoly lehetőségeket jelenthet a biztosítók számára. A biztosítók szempontjából a legfontosabb a betörés- és rablásjelző rendszer, amely érzékeli az esetleges behatolást, kapcsolatba lép a hatóságokkal, és képet vagy videofelvételt készít a gyanús mozgásról. A tanulmány tizenkét okos eszközt sorol fel, amely közül kilenc már most is rendelkezésre áll. Jelenleg ezek beépítése és rendszerbe kapcsolása lassítja az okos otthonok terjedését, de a tucatnyi okos kütyü már külön-külön is kényelmesebbé teszi az életünket.

Forstner Bertalan, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában megerősítette: már ma is nagyon sok okos készüléket lehet kapni, a nehézséget egyelőre az okozhatja, hogy ezek a készülékek nem feltétlenül kompatibilisek egymással, összerakásuk pedig szakértelmet igényelhet.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon milyen okos készülékek terjedhet el leginkább, Forstner Bertalan úgy válaszolt, hogy már ma is elérhető áron kaphatók a különböző mozgás- és ajtónyitás érzékelők, illetve szenzorok. Ha például tűz keletkezik a lakásban, a tulajdonos erről sms-t kap, vagy a rendszer felhívja a tűzoltókat. Az újabb, vezeték nélküli eszközök azért is igen népszerűek, mert nem kell hozzá szétvésni a falat, valamint azért, mert ezek valamilyen autonóm energiaforrásról működnek, tehát áramszünet esetén sem állnak le. Időnként természetesen ezek is lemerülnek, karban kell tartani őket, tette hozzá Forstner Bertalan.

Vannak egyszerűen megvalósítható, viszonylag olcsón kivitelezhető fejlesztések is. Egy fali dugaj vagy villanykapcsoló átalakítható távirányítással kapcsolhatóvá, de okos izzót is tehetünk a foglalatba, amely akár a mobiltelefonunkról vezérelhető, vagy a mobilon futó szoftverrel automatizálhatjuk ezeket az eszközöket. A kerti világítás automatikusan lekapcsolódik, ha már nincs rá szükség, de automatizálható a locsoló-berendezés is, sorolta a példákat Forstner Bertalan.

Balla Tamás, a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottság elnöke elmondta: az okos rendszerek a biztosítók munkáját is segítik, hiszen mind a biztosítottnak, mind a biztosítónak a kármegelőzés az érdeke. A szakember szerint az okos készülékek terjedése a lakásokban csökkenteni fogja biztosítási díjakat, hiszen ezzel a biztosítók kockázata is csökken. Balla Tamás hozzátette: a lakásokban található mechanikai vagy elektronikus védelmi berendezések esetén ma még nem kedvezményt adnak a biztosítók, hanem magasabb limitig térítik meg a kárt. Ha az okos készülékek megbízhatóan működnek majd, és az lesz a tapasztalat, hogy képesek előre jelezni, vagy akár megelőzni, csökkenteni a kárt, akkor a biztosítók ezt honorálni fogják, fűzte hozzá a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottság elnöke.

Forrás: Kossuth Rádió, Napközben / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Merre tart a Machine to Machine (M2M) technológia?

2001-ben a GPRS technológia nyitotta meg a kaput a gépek közötti kommunikáció, azaz az M2M megoldások értelmes alkalmazása előtt. Mára milliós nagyságrendben kommunikálnak gépek egymás között a magyarországi mobilhálózatokon. Az M2M megoldásokra mind üzleti mind lakossági oldalon erősödik az igény, az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok pedig a 2001-es induláshoz hasonló mérföldkövet jelenthetnek az M2M megoldások elterjedésében. A felhasználási trendeket a nagy gyártók – mint például a Google vagy az Amazon – platformjaival való kompatibilitás határozhatja meg.

2019. október 23. 09:11

Cél a káros digitális tartalmak csökkentése

A mai napon ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság.

2019. október 22. 18:19

A Samsung európai felmérése rámutat a telefontöltés társadalmi szerepének átalakulására

A mobiltelefonok ma már sokkal többet jelentenek a felhasználók számára egyszerű kommunikációs eszköznél. A Samsung nemzetközi kutatása alapján az európai emberek erősen kötődnek a készülékükhöz és tartanak akkumulátorának lemerülésétől. Ilyen helyzetben a válaszadók 35 százaléka a pénznél is jobban örülne a felajánlott töltésnek.  

2019. október 22. 15:02

A Dyntell lett a régió leggyorsabban fejlődő magyar technológiai cége

A 18 ország 50 vállalkozását tartalmazó Deloitte Technology Fast 50 versenyen az előkelő hatodik helyet szerezte meg a debreceni székhelyű Dyntell, amely üzleti szoftver fejlesztőjeként egy év alatt 2537 százalékos növekedést ért el. 

2019. október 22. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás