Az okosotthonnal a biztosítási díj is csökkenthető

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 10. 11:35

Az otthonainkban is egyre terjednek az okos készülékek: internethez kapcsolódó hűtőszekrény, csőtörést vagy betöréses rablást észlelő rendszer, termosztát, szénmonoxid érzékelő, elektronikus ajtózár - számtalan praktikus eszköz segíti, egyszerűsíti a mindennapi életünket. Az okos rendszerek a biztosítók munkáját is segítik, terjedésük a lakásokban csökkenteni fogja biztosítási díjakat, hiszen ezzel a biztosítók kockázata is csökken.

Az okos otthon ma már nem álom, az okos technológia szinte észrevétlenül szövődik be a mindennapjainkba. Az okos otthon megismeri lakója életstílusát, és alkalmazkodik hozzá: tudja mikor kel fel a lakó, s akkor felkapcsolja a villanyt és beindítja a kávéfőzőt. Sőt pro-aktívan alkalmazkodik a lakó igényeihez, például értesíti arról, hogy a hűtőben fogyóban van a tej, és mit kell még vásárolni a tervezett vacsorához. E technológia legtöbb eleme már most rendelkezésre áll, és elterjedése ma még elképzelhetetlen sebességgel történik majd. Nagy-Britanniában jelenleg is számos olyan cég van, amely beépíti a lakásokba az okos technológiát – igaz, még elég borsos áron, és egyre több építőipari cég készíti el eleve e technológia felhasználásával az otthonokat.

Egy nemrégiben Londonban publikált tanulmány az okos otthon technológia fejlődését vizsgálja, különösen abból a szempontból, hogy a biztosítók hogyan tudják majd az ilyen okos otthonokból származó, valós idejű adatokat gyűjteni és a kockázatkezeléshez felhasználni. A tanulmány szerint az okostelefonok és -televíziók olyan felületet hoztak létre, amelyen keresztül az emberek könnyen kapcsolatba léphetnek eszközeikkel, az otthoni, vezeték nélküli internetkapcsolat pedig lehetővé teszi, hogy ezek az eszközök egymással és a külvilággal is kommunikáljanak. Számos olyan eszköz és alkalmazás is terjedőben van, amely a tanulmány szerint komoly lehetőségeket jelenthet a biztosítók számára. A biztosítók szempontjából a legfontosabb a betörés- és rablásjelző rendszer, amely érzékeli az esetleges behatolást, kapcsolatba lép a hatóságokkal, és képet vagy videofelvételt készít a gyanús mozgásról. A tanulmány tizenkét okos eszközt sorol fel, amely közül kilenc már most is rendelkezésre áll. Jelenleg ezek beépítése és rendszerbe kapcsolása lassítja az okos otthonok terjedését, de a tucatnyi okos kütyü már külön-külön is kényelmesebbé teszi az életünket.

Forstner Bertalan, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában megerősítette: már ma is nagyon sok okos készüléket lehet kapni, a nehézséget egyelőre az okozhatja, hogy ezek a készülékek nem feltétlenül kompatibilisek egymással, összerakásuk pedig szakértelmet igényelhet.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon milyen okos készülékek terjedhet el leginkább, Forstner Bertalan úgy válaszolt, hogy már ma is elérhető áron kaphatók a különböző mozgás- és ajtónyitás érzékelők, illetve szenzorok. Ha például tűz keletkezik a lakásban, a tulajdonos erről sms-t kap, vagy a rendszer felhívja a tűzoltókat. Az újabb, vezeték nélküli eszközök azért is igen népszerűek, mert nem kell hozzá szétvésni a falat, valamint azért, mert ezek valamilyen autonóm energiaforrásról működnek, tehát áramszünet esetén sem állnak le. Időnként természetesen ezek is lemerülnek, karban kell tartani őket, tette hozzá Forstner Bertalan.

Vannak egyszerűen megvalósítható, viszonylag olcsón kivitelezhető fejlesztések is. Egy fali dugaj vagy villanykapcsoló átalakítható távirányítással kapcsolhatóvá, de okos izzót is tehetünk a foglalatba, amely akár a mobiltelefonunkról vezérelhető, vagy a mobilon futó szoftverrel automatizálhatjuk ezeket az eszközöket. A kerti világítás automatikusan lekapcsolódik, ha már nincs rá szükség, de automatizálható a locsoló-berendezés is, sorolta a példákat Forstner Bertalan.

Balla Tamás, a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottság elnöke elmondta: az okos rendszerek a biztosítók munkáját is segítik, hiszen mind a biztosítottnak, mind a biztosítónak a kármegelőzés az érdeke. A szakember szerint az okos készülékek terjedése a lakásokban csökkenteni fogja biztosítási díjakat, hiszen ezzel a biztosítók kockázata is csökken. Balla Tamás hozzátette: a lakásokban található mechanikai vagy elektronikus védelmi berendezések esetén ma még nem kedvezményt adnak a biztosítók, hanem magasabb limitig térítik meg a kárt. Ha az okos készülékek megbízhatóan működnek majd, és az lesz a tapasztalat, hogy képesek előre jelezni, vagy akár megelőzni, csökkenteni a kárt, akkor a biztosítók ezt honorálni fogják, fűzte hozzá a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottság elnöke.

Forrás: Kossuth Rádió, Napközben / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkciókkal és erős társadalmi üzenettel érkezik a LiveRobe 2.0

A divatfogyasztókat tudatosságra ösztönző LiveRobe béta verziójának tavalyi sikerei után most izgalmas újításokkal, új dizájnnal, valamint egyszerű fizetési móddal és személyre szabott szállítási opciókkal tér vissza az alkalmazás, ami júliusig folyamatosan egyéb újításokkal várja felhasználóit. A LiveRobe már ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre.

2020. május 29. 19:05

Kelet-Közép-Európa távközlési piacát kevésbé érintheti a válság

A koronavírus-járvány kezdete óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendszeresen készít összefoglalókat a hírközlési piac alakulásáról, amelyekhez többek között nemzetközi elemzőcégek előrejelzéseit és távközlési vállalatok elemzéseit veszi alapul. A májusi összefoglalók kiemelt témái közé tartozik a távközlési cégek jövője és a mobiltelefon-értékesítés piacának jelenlegi helyzete. 

2020. május 29. 17:33

Jobb kapcsolódás, rugalmas hálózati sebesség

A Zyxel Networks, ma bemutatta legújabb modelljét, az XS1930 sorozat 10/12-portos Multi-Gigabit Okos Menedzselt Switch eszközét, amelyet kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára terveztek, a még nagyobb hálózati rugalmasság és a WiFi 6 technológia maximális kiaknázásának érdekében.

2020. május 29. 15:59

A német kormány pénzügyi támogatást nyújt a magyar hallgatók számára

A világjárvány idején a német kormány pénzügyi támogatást kínál a magyar hallgatók számára. A Covid-19 miatt sok hallgató elvesztette a munkáját, amely lehetővé tette számukra a németországi tartózkodás finanszírozását. A Statista hivatalos adatai szerint négy külföldi hallgató közül három tanulmányainak teljes ideje alatt dolgozik, és jövedelmüket súlyosan sújtotta a világjárvány. Ezért Anja Karliczek német oktatási és kutatási miniszter bejelentette egy kamatmentes oktatási kölcsön program létrehozását a külföldi hallgatók tanulmányainak biztosítása érdekében. A németországi tanulmányokra szakosodott portál, a MyGermanUniversity adatai szerint közel 400 000 nemzetközi hallgató jár Németországban egyetemre, és ez a szám évről-évre csak nő.

2020. május 29. 14:40

Virtuális és fizikai használatra is alkalmas a Vodafone okostanterem-megoldása

A Vodafone Magyarország kínálatában már elérhető a Digitális Tanterem szolgáltatás, amely segítségével a piacon egyedülálló módon a tanórákat offline és online módon is le lehet bonyolítani. Az okostanterem keretszoftverét a SEOS adja, a hardveres megvalósításért, az üzembe helyezésért és az üzemeltetésért rendszerintegrátorként a Delta Csoport felel. A komplett, mindenre kiterjedő Digitális Tanterem szolgáltatás koncepcióját a Vodafone Magyarország alakította ki, az azokhoz szükséges eszközök szállítására és üzemeltetésére a Delta Csoporttal kötött együttműködési szerződést. 

2020. május 29. 13:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás