Atari videójátékok: szemétből árverésre

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 12. 10:42

Elárverezi az Atari cég harminc évvel ezelőtt szemétre vetett videojátékainak egy részét az az új-mexikói város, amelynek szeméttelepéről a közelmúltban bányászták ki az értékes "leletegyüttest".

Az alamogordói városi tanács döntése értelmében az idén áprilisban megtalált mintegy 1300 Atari-videojáték közül nyolcszázat fognak értékesíteni az eBayen és a tanács hivatalos honlapján. Az Xbox Entertainment Studios filmesei, akik a videojátékok sorsáról akartak forgatni, hónapokkal ezelőtt kotrógépekkel és buldózerekkel estek neki a lebetonozott szemétlerakónak.

 A felszínre hozott kincsek között volt a Steven Spielberg nagy sikerű E.T. - A földönkívüli című produkciója nyomán készült E.T. The Extraterrestrial című játék több száz példánya is. A "világ egyik legrosszabb videojátékának" tartott játékról sokan úgy vélték, nagy szerepe volt abban, hogy a nyolcvanas években összeomlott a videojáték-piac.

A vállalat 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt játékot, amely az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok közül. A vásárlók azonban tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat kapott. Az Atari sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta volna a játékot, és az újságírókat annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból. A játékok Új-Mexikóba szállításáról és eltüntetéséről viszont akkoriban a The New York Times is beszámolt.

A kiásott kazettákat jelenleg az alamogordói Új-Mexikói Űrtörténeti Múzeumban őrzik. Az értékesítésük két héten belül elkezdődik és várhatóan karácsonyig le is zárul. A megmaradt 500 játék egy részét a város megőrzi, néhányukat múzeumoknak adományozza.

Kulcsszavak: Atari videojáték eBay

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás