Globális internetszabályozást akar Kína

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 13. 08:47

Az internet szabályok között tartását, a szabadság és a rend együttes érvényesülését szeretné a kínai állami internetfelügyelet miniszteri rangú vezetője, Lu Vej, aki a pénteken véget ért tiencsini világgazdasági fórum egyik szakmai paneljében fejtette ki véleményét a kérdésben.

Lu a nemzetközi szabályoknak és az egyes országok törvényeinek egyfajta integrációjáért emelt szót, és olyan összehangolt irányítást sürgetett, amely - mint utalt rá - a nemzetközi és a helyi biztonsághoz hasonlóan egymásra épül. Lu az internet technológiai hátterének fejlesztésével párhuzamosan a kontroll lehetőségének beépítését szorgalmazta, és egy hasonlattal élve utalt rá, "egy autó sem képzelhető el fék nélkül".

Elhangzott, hogy Kínában immár négymillió weboldal működik, és 1,3 milliárd ember használ mobiltelefont, akik közül 500 millióan mobilinterneteznek. Az e-kereskedelem évente csaknem 30 százalékkal bővül.

A kínai internetszabályozás atyjaként is emlegetett vezető azt hangoztatta, hogy az internet nemzetközi irányítását, kormányzását úgy volna célszerű egységesíteni, hogy a megállapodást követően azon ne változtathassanak egyes országok, érdekcsoportok, vagy személyek. Az irányítást pedig átlátható módon, nyilvános és világos szabályok mentén kellene folytatni. Lu szerint e kérdésekben globális konszenzusra lenne szükség.

Lu Vej hangsúlyozta, hogy országában az elsődleges szabály az internet irányításában a kínai törvények tiszteletben tartása, ami egyszerre jelenti az ország (biztonságának), illetve a fogyasztók, felhasználók érdekeinek védelmét. Úgy vélte, a világhálónak "békésnek" kell lennie, nem adhat teret háborús uszításnak, vagy a terror népszerűsítésének. A biztonságot, vagyis a felhasználók adatainak védelmét ugyancsak fontosnak nevezte, ahogyan a világháló nyitottságát is, mondván: ha nem nyitott, akkor lényegében a funkciója kérdőjeleződik meg.

A nyilvános, élőben közvetített beszélgetésben résztvevő öt résztvevő és a moderátor közül négyen érkeztek az Egyesült Államokból és egy szakértő Nagy-Britanniából. Lu megállapításaira reagálva Fadi Chehadé, az ICANN amerikai internetvállalat vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a világ országai előtt álló aktuális kihívás az internet 21. századi irányítási modelljének a kialakítása. Ennek figyelembe kell vennie az internet, illetve az információk terjedésének rendkívüli gyorsaságát és az élet, a gazdaság valamennyi területét, amelyre a világháló kihat.

"Ha nem lépünk közösen, és nem leszünk képesek együttesen megegyezni abban, hogy miként szabályozzuk az internetet, a világháló darabokra fog esni. És bár attól még működni fog, nehezebbé válik egy sor területen a hasznosítása" - jegyezte meg a szakember.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05