Időnként lekapcsolnák Oroszországot a számítógépes világhálóról

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 20. 08:47

Az orosz hatóságok azt tervezik, hogy időnként, rendkívüli helyzetekben lekapcsolják az orosz számítógépes rendszert a világhálóról - közölte értesüléseit pénteken a Vedomosztyi című orosz napilap.

A befolyásos üzleti-politikai napilapnak oroszországi kommunikációs rendszerek működtetőitől, internetszolgáltató cégek, és nem kormányzati szervezetek (NGO) képviselői számoltak be a tervezett lépésekről. Az egyik nagy oroszországi internetszolgáltató név nélkül nyilatkozó munkatársai azt mondták, hogy az orosz hatóságok rendkívüli helyzeteknek tekintenék az országon belüli tömeges tiltakozó akciókat és a katonai műveleteket is.   
 

Az orosz nemzetbiztonsági tanács Vlagyimir Putyin elnökletével hétfőn vitatja meg az internetről való leválás lehetőségét. Az orosz kommunikációs és távközlési minisztérium tisztviselői beszámolnak a testületnek a júniusban tartott gyakorlatokról, amelyek során tesztelték az internet folyamatos működését Oroszország területén, és azt, hogyan akadályozzák meg a "barátságtalan céltudatos lépéseket" - írta a Sanoma csoport lapja, amely a brit Financial Times, valamint az amerikai The Wall Street Journal közreműködésével jelenik meg Oroszországban.    
 

A Vedomosztyi szerint a nemzetbiztonsági tanács ülésén az internet oroszországi hálózatának önállóságát célzó döntéseket hoznak majd, és határoznak az orosz rendszer a számítógépes világhálóról való lekapcsolásáról. Egy internetszolgáltatónál elmondták, hogy a lekapcsolás műszaki kivitelezése lassú és nagyon bonyolult, de a kormányzati tisztviselők 2015 elejére már készen akarják látni a megoldást.
 

Az orosz nemzetbiztonsági tanács arról is tárgyalni fog, hogy az állam ilyen esetekben átvenné az internetes tartománynevek (domainek) adminisztrációjának feladatát. Jelenleg Oroszországban ezzel egy társadalmi szervezet foglalkozik, az úgynevezett "nemzeti internet-domain koordináló központ".
 

A Vedomosztyinak nyilatkozó szolgáltató cég egyik munkatársa azt mondta, az orosz állam meg akarja védeni az országos rendszert attól, hogy az Egyesült Államok elszigetelhesse a világhálótól. Washington elvileg lekapcsolhatja Oroszországot az Internet Protocol (IP)-cím rendszerről, amelyet a számítógépek azonosítására használnak. A rendszert működtető Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) vállalatot az amerikai kormány megbízásából hozták létre. Moszkva azt szeretné, ha egy orosz hatósági szerv is képes lenne az IP-címek kiosztására.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20