Telefont, filmeket és autót ad protokollajándéknak a kínai elnök és miniszterelnök

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 26. 13:21

A kínai állami sajtóben megjelent ritka összeállításból kiderül, hogy hagyományos protokollajándékok mellett kínai gyártású telefont, hazai filmsikereket, de akár kínai autót is ajándékoz külföldi hivatalos látogatásain vendéglátóinak a kínai elnök és miniszterelnök.

Míg korábban jellemzően a tradicionális hazai kultúrát jelképező ajándékokat vittek hivatalos útjaikra Kína legmagasabb rangú képviselői, mára megváltoztak a protokolláris szokások – írja a Zsenmin Zsipao beszámolójában. A kínai festményeket, hímzéseket és porcelántárgyakat mostanra felváltották a kelet-ázsiai országban gyártott, komolyabb szaktudást igénylő tárgyak, amelyek a puha erő csatornájaként is szolgálnak, és a "made in China" címkéhez kötődő kép újraformálását is segítik. 

 

Luxuscikkek ajándékba 

 

A Zsenmin Zsipao összeállítása szerint Hszi Csin-ping elnök például a hazai ZTE mobilcég 4G-s mobilinternetezést lehetővé tevő legújabb generációs mobilját, a Grand SII-t ajándékozta a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei ülésén megjelent külföldi vezetőknek. A lap ugyan ezt nem említi, de korábban más újságok is beszámoltak arról, hogy Hszi India, Srí Lanka és a Maldív-szigetek első embereinek is ezt az ajándékot nyújtotta át. Szintén a kínai technológia fejlődését jelképezve az elnök a Fidzsi-szigetek miniszterelnökének kínai látogatásán 20 darabot ajándékozott a hazai gyártású luxusautó, a Hongcsi H7-es modelljéből.

 

Nem hagyományos szuvenírek

 

Fentieknél kisebb értékű, de a hagyományos ajándékok sorából kilógó tárgyként a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang a 2012-es év legnagyobb hazai kasszasikerét, az Elveszve Thaiföldön című filmet vitte magával thaiföldi látogatására. A mozi bemutatásának évében csaknem 210 millió dollárt hajtott jegybevételekből, minden más filmet maga mögé utasítva. 

 

Szintén a hagyományos ajándékok sorát bontotta májusban az az album, melyet Li az etióp elnöknek ajándékozott. Mindkét politikus a Pekingi Egyetem egykori hallgatói sorába tartozik, mi több, egy évben kapták kézhez diplomájukat, erre emlékeztetőül a kínai miniszterelnök az egyetem által speciálisan erre az alkalomra készített albummal állt elő. Li David Cameron angol miniszterelnöknek sem porcelánnal kedveskedett, a hazai fejlesztésű nagysebességű vonatok egy makettjét adta ehelyett.

 

A kínai first lady adományai szintén segítik a kínai termékek népszerűsítését. A tanzániai nő- és fejlesztési alapnak például Peng Li-jüan a híres Csöcsiang tartománybeli Ruans vállalat igazgyöngy-nyakláncát és kínai gyártású kozmetikumokat ajándékozta.

 

Kép: mobileburn.com

Kulcsszavak: Kína ajándék telefon film

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05