A virtuális környezeteket érintő fenyegetések

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 27. 11:50

vállalati virtualizáció évek óta növekvő trend, amely vonzó lehetőségeket kínál a skálázhatóság, a hatékonyság és a rugalmasság területén. A Forrester Research kutatása szerint 2015 végéig a vállalatok több mint 70 százaléka tervezi virtualizált szervermegoldások használatát.

A vállalatok gyakran biztonsági megfontolások miatt késleltetik a virtualizáció bevezetését, vagy még azelőtt állnak át, hogy megfelelő, fejlett védelmi szabályozást vezettek volna be. Pedig a virtuális gépek és a kiszolgáló szerverek sem immunisak a támadásokra. A virtuális technológia üzleti környezetbe való bevezetése új támadási felületeket kínál, amelyekre megoldást kell találni. Ilyen például a virtuális gépek közötti virtuális hálózatok felügyelete.

 

Láttunk már kifejezetten a virtuális gépek támadására kifejlesztett kártevőt és kiszolgáló szerverek elleni közvetlen támadást is. A kártevők megközelítőleg 18 százaléka érzékeli a virtuális berendezéseket, és ilyen környezetben leállítja saját működését.


 

 

A virtuális rendszereket egyre gyakrabban alkalmazzák a fenyegetések, kártevők automatikus felismerésére és elemzésére. A Symantec szakértői szerint a támadók új módszereket fejlesztenek ki, hogy elkerüljék ezeket az elemzéseket. Bizonyos trójai programok például kivárják, hogy a felhasználó többször is kattintson a bal egérgombbal, és csak ezt követően indítják el a beágyazott rosszindulatú kódsort. 

 

Ez jelentősen megnehezíti, hogy egy automatizált rendszer, a rendelkezésre álló rövid idő alatt megfelelő információkhoz jusson a kártevőről. Mivel a támadók egészen biztosan nem fogják figyelmen kívül hagyni a virtuális környezeteket a jövőben, ezért az ilyen típusú rendszerek esetében is gondoskodni kell a megfelelő védelemről.

 

A Symantec "Threats to virtual environments" című jelentésben több információ található a virtuális rendszereket érintő fenyegetésekről, amely megvizsgál néhány virtuális gépi környezetet (virtualized machine environments – VME) érintő biztonsági kérdést, leginkább a VME-k elleni támadásokra összpontosítva. 

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50