A májrákosok harmadán segíthet egy új mobilapplikáció

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 29. 14:20

Egy olyan alkalmazás érkezhet el hazánkba, melynek segítségével a májáttétesek orvosai konzíliumot kérhetnek a centrumok szakértőitől. Az eljárással akár az évi kétezer potenciális beteg 30 százalékát is megmenthetik.

Egy egészen különleges lehetőség jut el Magyarországra, egy ingyenes applikáció segíthet abban, hogy a májáttétről hamarabb kiderüljön, kell-e műteni, vagy nem kell – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

 

Schwab Richárd, a KPS Diagnosztikai Centrum orvos igazgatója azt mondta: az eljárás lényege, hogy ha valakinél vidéken diagnosztizálják a vastagbélrák-máj áttétet, ne ott döntsenek arról, operálható, vagy nem. Ma ugyanis egy háziorvosnak, vagy egy vidéki onkológusnak borzasztó nehéz konzíliumra eljuttatni ezeket az eseteket az országban kijelölt hét centrumba. Ezért sokszor erről helyben döntenek, és adott esetben olyan sebész dönt, aki életében nem műtött még májáttétet - magyarázta.


Az applikáció segítségével azonban a háziorvosnak elég felvinni néhány adatot, ez feltöltődik egy rendszerbe, és az összes centrumba kimegy, valamennyi helyről adnak szakvéleményt. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy további mintegy 30 százalékkal javul a beteg esélye, ha olyan centrumba kerül, ahol az adott operációt a legoptimálisabban elvégezhetik – tette hozzá.

Ez gyakorlatilag egy távkonzílium – szögezte le az orvos, aki szerint ha ezzel a módszerrel a potenciális évi kétezer beteg 30 százalékát meg tudják menteni, akkor ez óriási dolog.

 

Forrás: M1 - Ma reggel / hirado.hu

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás