Új kihívásokat támasztanak az egészségügyi mobilalkalmazások adatvédelmi kérdései

forrás: Prím Online, 2014. október 2. 13:15

Ma már vérnyomást és vércukorszintet is lehet mérni egészségügyi mobilalkalmazásokkal, de segítségükkel akár agyi funkcióinkról is gyorsan információkat szerezhetünk. Rengeteg hasznos életmódjavító applikáció található a piacon, azonban az általuk használt és tárolt adatok új kérdéseket vetnek fel adatvédelmi szempontból.

Napjainkban az egészségügyi ellátás rendszereinek Európa-szerte új kihívásokra kell felkészülniük a fokozódó költségvetési nyomás és a népesség elöregedése következtében. E kihívásokkal szembeni egyik eszköz lehet a mobilegészségügy fejlesztése, amely a betegségek korai felismerésének lehetővé tételével, a megelőzésre való koncentrálással és az egészségügyi ellátó rendszer hatékonyságának növelésével akár 99 milliárd eurós megtakarítást is eredményezhet az Európai Bizottság számításai szerint. A mobiltechnológia fejlődése nagymértékben elősegítheti az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságát és minőségét.

 

Az Európai Bizottság úgy véli ugyanakkor, hogy a gyorsan fejlődő mobil-egészségügyi szektorban aggályokat vethet fel a gyűjtött adatok megfelelő feldolgozása, kezelése és biztonsága, amelyeket olykor egy Unión kívüli, harmadik országban dolgoznak fel a szolgáltatók. „Ezek az információk sok esetben olyan személyes adatok, amelyek alapján közvetlenül vagy közvetve beazonosíthatóak az egyes emberek és egészségi állapotuk" – figyelmeztet Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c ügyvédi iroda jogásza. "Ráadásul az egészséggel kapcsolatos adatok a magyar szabályozás értelmében különleges adatnak minősülnek, amelyeket csak előzetes írásbeli engedély birtokában lehet kezelni. Ez a követelmény ugyanakkor nem tűnik reálisan teljesíthető feltételnek a mobilalkalmazások területén. Az alkalmazások területén biztonságos, de mégis korszerű adatvédelmi szabályozás szükséges" – fűzi hozzá.

 

Kényesebb a helyzet a határon átnyúló szolgáltatásoknál

 

A határon átnyúló mobilalkalmazás szolgáltatásoknál még hatványozottabban jelentkezik a mobil-egészségügyi szolgáltatások közös adatvédelmi szabályozásának hiánya. Az Európai Unió teljes területén alapvető jog a személyes adatok védelme, amelyet az Alapjogi Charta is kifejezetten nevesít, a mobilalkalmazások adatvédelmi követelményeire ugyanakkor egyelőre csak iránymutatások találhatók. Ezzel egyidejűleg állandó versenyfutás tapasztalható a jogi szabályozás és a gyors technológiai fejlődés között. Annak érdekében, hogy a jogi szabályozás megfeleljen a gyors technikai fejlődés miatti új kihívásoknak, a kérdésben nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság, melynek kiértékelése az idei év végén várható. 

 

Az Európai Bizottság a felmérés eredményével új ajánlásokat fogalmaz majd meg a gyártók és az alkalmazásfejlesztők felé. „Mindez várhatóan lehetővé teszi, hogy olyan adatvédelmi szabályok szülessenek ezen a területen, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak a polgároknak, de a gyártók elé se állítsanak lehetetlen követelményeket." – mutat rá Ódor Dániel.

 

A hatékony adatvédelmi szabályozás elengedhetetlen az m-egészségügy további fejlődéséhez. A határokon átnyúló alkalmazások megfelelő biztonsága pedig csak az egészségügyi adatok nemzetközi forgalmára vonatkozó szabályok egységesítése mellett képzelhető el.

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy app lehet a híd a szülő-gyerek közötti digitális szakadék felett

A jövő generációjának tagjai átlagosan tízéves korukban kapnak telefont, de ez korántsem jelenti azt, hogy tisztában vannak az online jelenlét veszélyeivel is. A szülők legegyszerűbb eszköze a tiltás és a használat, illetve alkalmazások korlátozása, így azonban jelentős digitális szakadék alakulhat ki a szülő és gyermeke között. A Start it @K&H-ban fejlődő Mongu for Teen startup csapata erre az aktuális kihívásra kínál megoldást. A szülő-gyermek együttműködésére épülő alkalmazás segítségével ugyanis a gyermek biztonságosan felépítheti online magánszféráját, felismerheti és kivédheti a veszélyeket, miközben biztosítja a lehetőséget a szülői védelemre is.

2019. szeptember 18. 15:39

Nagy az érdeklődés a BKK Mobiljegy iránt

Jelentős forgalmat bonyolított az év kilenc hónapja alatt a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által üzemeltettet Nemzeti Mobilfizetési Rendszer. A mobilparkolást, az e-matricát és a HU-GO díjtermékeket kiszolgáló rendszeren keresztül 2018. végétől több állatkertben és vadasparkban is elérhető a sorban állás és plusz költségek megfizetése nélküli elektronikus belépőjegy szolgáltatás, illetve 2019. június elejétől a digitalizált fővárosi közösségi közlekedési jegy-megoldás a BKK Mobiljegy. A 2019. év kilenc hónapja alatt a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mintegy 21 milliárd forint forgalmat bonyolított.

2019. szeptember 18. 11:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás