Több millió ügyfél adatait lopták el hackerek

forrás: Prím Online, 2014. október 4. 08:30

Több mint nyolcvan millió ügyfél adatait lopták el még augusztusban csak a JP Morgan Chase pénzügyi intézettől. A támadássorozatban legalább hét amerikai nagybank volt érintett - írja az Origo.

A nyári kibertámadásban 83 millió ügyfél: 76 millió magánszemély és 7 millió kisvállalkozás adataihoz jutottak hozzá ismeretlen elkövetők, ismerte el a JP Morgan Chase. Az ügyfelek nevét, címét, telefonszámát és e-mail címét lopták el a júniustól augusztus közepéig tartó támadássorozat során.

Olyan belső információkhoz is hozzájutottak a hackerek, hogy az ügyfél melyik részleghez tartozik: mint például a magánbankszektor, a hitel- vagy a bankkártya ügyintézés hatálya alá esik, mondta egy névtelenül nyilatkozó forrás a Bloombergnek. "A támadás mindenkit érintett, aki a pénzügyi intézet egyik honlapjára, köztük a chase.com-ra ellátogatott az adott időszakban, így akár volt ügyfelek is áldozattá válhattak."

A legnagyobb bankóriást célozták meg


A JP Morgan a legnagyobb tőkével rendelkező amerikai bank: jelenleg 65 millió aktív ügyféllel rendelkezik, az amerikai háztartások felével volt vagy van valamilyen kapcsolata.

A bank közölte, nem észleltek semmilyen "szokatlan csalásra utaló magatartást" a támadással kapcsolatban. "Az ügyfelek nem vonhatóak felelősségre a jogtalanul végrehajtott tranzakciókért, ha arról azonnal értesítették a bankot" - közölte Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója.

A pénzintézet közölte, semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy számlaszámokat, jelszavakat, születési dátumokat, személyi igazolvány és társadalombiztosítási azonosítókat elloptak volna.

Hatalmas pofon a pénzintézeteknek


A támadás kiterjedtségének hírére a JP Morgan részvényei fél százalékot estek a tegnapi esti zárás előtt a New York-i tőzsdén. "Hatalmas pofont kapott az amerikai pénzügyi rendszer" - mondta egy biztonsági szakértő a Reutersnek arra utalva, hogy a bankok kivételesen biztonságos, erődszerű védelmi rendszerrel vannak felszerelve, mégis átjutottak rajta.

"Eddig úgy hittük, csak a gyenge védelemmel felszerelt vállalatokat érhetnek hasonló támadások, de rá kellett jönnünk, vége a biztonsági fundamentalitás korszakának." Az ügy ráadásul aláássa az emberek bankokba vetett bizalmát: hogy bízzák meg pénzügyeik kezelésével, ha nem tudják megóvni a támadásoktól.

Orosz megtorlás lehetett az akció


Az ügyben még augusztusban vizsgálatot kezdett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a titkosszolgálatokkal együtt. A támadást vélhetően orosz hackerek hajtották végre, a USA Today augusztusban azt írta, az Oroszország ellen hozott amerikai szankciókat megtorlandó indíthattak támadást az amerikai pénzügyi rendszer ellen.

Az akciót az ukrajnai konfliktus miatt feszült amerikai-orosz viszonyra vetítették ki szakértők. “Két magyarázat létezik arra, miért nem ejtenek szót a veszteségekről: mert nem mondanak el mindent, vagy mert politikai okai vannak a támadásnak”.

Origo.hu

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09