Vírusmodellezés szuperszámítógéppel

forrás: Prím Online, 2014. október 10. 15:21

A vírusok modellezésében, mozgásának feltérképezésében nagy segítség a kutatók számára a szuperszámítástechnika.

Ősz a nátha, megfázás időszaka. Az enyhe nappalokat sokszor igencsak hűvös esték váltják, ilyenkor bárki könnyen meghűlhet. A nátha az egyik leggyakoribb őszi betegség. A vírus modellezésében, mozgásának feltérképezésében nagy segítség a kutatók számára a szuperszámítástechnika. Néhány éve ausztrál kutatóknak sikerült szimulálniuk a nátha vírus viselkedését. Orvos-biológusok Magyarországon is számtalan esetben kutatásaik során igénybe veszik a hazai szuperszámítógépeket pl. a genetikai különbségek hatásainak felderítésének esetében is. Az idén zajló, közel 2 milliárd forintos Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban projektnek köszönhetően a hazai összkapacitás a négyszeresére nő, ami további lehetőséget nyújt majd a kutatók számára.

Műtéti eljárások szimulációja, diagnosztikai modellezés, fehérjék szerkezetének elemzése, rákkutatás, gyógyszerek fejlesztése. Mind-mind olyan terület, amelyen már hazánkban is igénybe veszik a kutatók a szuperszámítógépek adta lehetőséget. Néhány éve a Szegedi Tudományegyetemen adtak át egy olyan modern informatikai eszközt, amit a helyi szakemberek többek között a speciális röntgenkészülékek modellezéséhez is igénybe vehetnek. A kutatók célja, egy olyan eljárás kidolgozása, amellyel csökkenthető a beteg és az orvos sugárterheltsége. Emellett a gyógyszerészeknek és az orvostudománynak is sok haszna van a modern technikából. A szuperszámítógépeknek köszönhetően csökkenthető a gyógyszerek fejlesztési ideje, nem beszélve a kísérletek számáról.

Magyarországon jelenleg is zajlik egy projekt, melynek eredményeként év végéig megnégyszereződik a hazai szuperszámítástechnikai összkapacitás. Ezt a gyakorlatra úgy lehetne lefordítani, hogy olyan teljesítménnyel bír majd a hazai rendszer, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre. A Magyar Állam és az Európai Unió közel 2 milliárd forinttal támogatja a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban projektet, melynek két központja Budapest és Debrecen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05