Szadista és pszichopata személyiségjegyei lehetnek a „trolloknak”

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 11. 10:34

Két tanulmány is rávilágított arra, hogy szadista és pszichopata személyiségjegyei lehetnek az internetes "trolloknak", akik hozzászólásaikkal szétzilálják a közösségi portálokon folyó beszélgetéseket.

Az online végzett két kutatásban megvizsgálták 1215 résztvevő személyiségvonásait és internetes hozzászólási szokásaikat. A kutatók azt találták, hogy a netes trollokat sokszor a szadizmushoz, a pszichopátiához és a macchiavellizmushoz kapcsolható vonások jellemzik. Macchiavellistának azokat nevezi a pszichológia, akik a saját hasznuk érdekében hajlamosak mások becsapására és manipulálására.

 

A kutatók azt mondták, hogy a trollkodás a szadizmussal mutatta a legszorosabb kapcsolatot. Ezt azzal magyarázták, hogy egyesek élvezik, ha mindennel vitatkoznak és szándékosan fájdalmat okozhatnak. „Mind a trollok, mind a szadisták kárörömöt éreznek, ha mások baját látják, szórakozni akarnak rajta, és az internet erre jó játszótér” – idézte tanulmányukat a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál.
   

„A való életben vannak destruktív és álnok emberek. Ez a tanulmány arra világít rá, hogy az emberek igazi élete és személyisége miként hatol át a virtuális határokon” – mondta Michelle Drouin, az Indiana Egyetem kutatója, aki nem vett részt a munkában.

 

Az első tanulmányhoz 418 önkéntes segítségét kérték. Átlagéletkoruk 29 év volt, és egy online felmérés kérdéseire kellett válaszolniuk. A szadisztikus vonásokat többek között olyan skálán vizsgálták, amely tíz állítást tartalmaz, ezeket kell a résztvevőknek egytől ötig pontoznia aszerint, mennyire értenek egyet az állításokkal, köztük például ezzel: „Izgalmas dolog másokat bántani”.

 

A kutatók a résztvevők internetes viselkedési mintáit is felmérték: megkérdezték, mit szeretnek leginkább csinálni az online kommentelés közben. Egyebek között ilyen lehetőségek közül válogathattak: beszélgetni a többi felhasználóval, új barátokat szerezni, más felhasználókkal trollkodni.

 

A másik tanulmányban új mérőeszközt alkottak, amelyet az internetes trollkodás globális felmérésének (Global Assessment of Internet Trolling, GAIT) neveztek el. Amellett, hogy a trollokra jellemző viselkedést és ennek élvezeti szintjét mérték vele, megkérdezték a résztvevőket, általában mennyi időt töltenek online.

 

A kutatók összefüggést találtak az online kommentelés gyakorisága és a trollkodás élvezete között. Ez alátámasztja azokat a korábbi eredményeket, amelyek szerint az antiszociális viselkedés összefügg a technológia túlzott használatával.

 

A tanulmány nem talált kapcsolatot a szadizmus és más, ártatlan online tevékenységek: a beszélgetés vagy a vitatkozás között. A kutatásból kiderült, hogy a szadistákkal szemben a nárcisztikusok nem élvezik az internetes trollkodást.

 

Forrás: Livescience.com

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50