Mobilapplikáció alvászavarban szenvedőknek

forrás: Prím Online, 2014. október 16. 08:36

A Pécsi Tudományegyetem kutatói olyan applikációk fejlesztésén dolgoznak, amelyek mozgásprogramokat javasolnak a felhasználóknak, illetve depresszió, alvászavar esetén tesznek jó szolgálatot.

Ma már vérnyomást és vércukorszintet is lehet mérni mobil-egészségügyi alkalmazásokkal, általuk akár agyi funkcióinkról is gyorsan információkat szerezhetünk. A mobiltechnológia fejlődése nagymértékben elősegítheti az egészségügyi szolgáltatások hatékonyabbá tételét.

A magyar népesség több mint hetven százaléka mozgáshiányban szenved, ami komoly költségeket okoz az egészségügyben is. Az alvászavar, a stressz szintén népbetegség, és sokan nem is tudják, hogy ebben szenvednek, csupán azt tapasztalják, hogy levertek, fáradtak, idegesek, ingerültek.

Melczer Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának oktatója a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: olyan applikációk fejlesztésén dolgoznak, amelyek mozgásprogramokat javasolnak a felhasználóknak, illetve depresszió, alvászavar esetén segítenek.

A súlyosabb betegségben szenvedőknek természetesen orvoshoz kell fordulniuk, de akiknél még nem alakult ki komoly betegség, azok egy applikáció által is jobban odafigyelhetnek arra, hogy mennyit mozogjanak egy nap. Az okostelefon erről személyre szabott figyelmeztető üzenetet küldhet.

Az m-egészségügy fejlesztését az Európai Unió is támogatja, hiszen a legutóbbi felmérések szerint éves szinten 99 milliárd eurót lehetne megspórolni, ha ezek a mobilfejlesztések elterjednének, s csökkenthető lenne vele az egészségügy túlterhelése is.

Forrás: Kossuth Rádió, Közelről , hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Törökország – Egyesült Arab Emírségek. Üzleti Fórum a két közel-keleti óriással

A Közel-Kelet két meghatározó üzleti központja Törökország és az Egyesült Arab Emírségek (UAE). Szerepük a világgazdaságban is felértékelődött. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Törökország – Egyesült Arab Emírségek. Üzleti Fórum a két közel-keleti óriással” című konferenciáján török, arab és magyar előadóink megmutatják, hogy miért érdemes ezeken a piacokon megjelenni.

2023. szeptember 29. 20:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38