Életmentő-drónt mutattak be Hollandiában

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 31. 15:18
Defibrillátorral felszerelt sürgősségi drónt, vagyis pilóta nélküli repülőgép prototípusát mutatták be Hollandiában.

A Delfti Műszaki Egyetem belga származású mérnökhallgatója, Alec Momont által kifejlesztett drón akár a 100 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti. "Az Európai Unióban évente nagyjából 800 ezer embernél jelentkezik hirtelen szívmegállás, és közülük mindössze 8 százalék éli túl" - mondta a 23 éves hallgató az egyetem kampuszán tartott demonstráción.

 

 

Momont szerint az alacsony túlélési ráta legfőbb oka, hogy viszonylag hosszú idő, nagyjából tíz perc telik el az ilyenkor szükséges szakszerű beavatkozásig, miközben már 4-6 perc alatt is visszafordíthatatlan agyi- és szívkárosodások léphetnek fel. "A sürgősségi drón egy perc alatt képes defibrillátort szállítani egy 12 négyzetkilométeren belül lévő pácienshez, 8 százalékról 80 százalékra növelve a túlélés esélyét" - húzta alá Momont. 

 

A sárgára festett drón négy kilogrammnyi teher - ez esetben egy defibrillátor – szállítására képes és a mobiltelefonról intézett vészhívást visszakövetve, GPS-szel tájékozódik. Miután a drón a helyszínre érkezett, az őt irányító operátor a repülő szerkezeten lévő webkamera segítségével látja, hallja és instruálja az áldozaton segítő embereket – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

 

 

A szerkezet prototípusa már az amszterdami sürgősségi szolgálat érdeklődését is felkeltette és a Holland Szívalapítvány is üdvözölte az ötletet. Momont azt szeretné, hogy drónja idővel "repülő orvosi szerszámosládává" váljon, és képes legyen oxigénpalackot szállítani tűzben rekedt embereknek, vagy inzulininjekciót eljuttatni cukorbetegekhez.

 

A mérnökhallgató szerint a kezdeti fázisban lévő szerkezeten még van mit dolgozni és a használatára vonatkozó jogi kérdéseket is tisztázni kell. Mint elmondta, reményei szerint öt éven belül egész sürgősségi-drónhálózat fog üzemelni Hollandiában. Egyetlen drón ára körülbelül 15 ezer euró (4,6 millió forint). 

 

Forrás, képek: Phys.org

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb felvásárlással erősít a Raben Group

Németországi növekedési stratégiájának részeként a Raben Group felvásárolta a Luible Logistik GmbH-t. Az európai logisztikai szolgáltató ezzel tovább bővíti szállítmányozási hálózatát a helyi piacon, és erősíti pozícióját a kombinált közúti és vasúti szállításban.

2021. szeptember 20. 15:59

Az ABB olaszországi gyárából többé nem kerül ki hulladék a lerakóba

Az ABB frosinonei (Olaszország) Smart Power gyártóüzemében sikerült elérni, hogy az üzem területéről egyáltalán ne kerüljön ki hulladék a lerakóhelyre, és mindezt 14 évvel az Európai Unió körforgásos gazdaságról szóló csomagjában rögzített 2035-ös céldátum előtt, melyhez legfeljebb 10%-nyi lerakóba kerülő hulladékmennyiség van kötve.

2021. szeptember 20. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46