A Google elárulta, hogy védi telefonunkat a Lollipop

Czipperer Dia, 2014. november 4. 10:21

A Google által kiadott legújabb Android verzió a Lollipop, vagyis a nyalóka nevet viseli. A vállalat blogposztban számolt be arról, a rendszer hogyan védi az eszközök biztonságát.

A Google hivatalos blogján számos újítást ismertet, hogyan védi eszközüket a legújabb Android Lollipop rendszer.

 

A védelem legegyszerűbb módja

 

Érdemes a képernyőlezárás opciót választani, méghozzá valami ütős jelszóval védve, hiszen a tolvajok így nem férhetnek hozzá közvetlenül az adatokhoz. A Lollipop Smart Lock megoldása lehetővé teszi, hogy kijelöljenek megbízható eszközöket (pl. okosóra), és, ha ezeket csatlakoztatjuk a készülékhez, a rendszer automatikusan lezárja a telefont.  Ilyen esetben az is beállítható, hogy lezárt képernyő mellett is megjelenjenek bizonyos értesítések, így a felhasználó nem marad le semmiről, telefonja azonban védve van.

 

 

A feloldás csak akkor valósul meg a felhasználó beavatkozása nélkül, ha NFC- vagy Bluetooth-kapcsolat jön létre egy másik eszközzel, illetve az arcfelismerő funkció révén oldható fel.

 

Nagyobb biztonság

 

Az eszköz teljes titkosítása is lehetséges, méghozzá oly módon, hogy az első bootolás alkalmával beállít a felhasználó egy egyedi kulcsot, mellyel titkosíthatja eszközét. Ez a védelmi kulcs ezután végig az eszközön marad. Tehát egy alapértelmezett védelmi megoldást kínál a Google, és a fájlok, adatok kódolása bármiféle beavatkozás nélkül lehetővé válik.

 

Az adatokhoz való hozzáféréshez pedig eza speciális biztonsági kulcs szükséges, tehát illetéktelenek nem képesek hozzáflrni semmilyen adathoz a mobilon.

 

SELinux védelem

 

A Google a SELinux (Security Enhanced Linux) implementációját is megerősítette. A megoldást, mely védelmet nyújt a különféle sérülékenységek ellen, tavaly mutatták be először. Az újabb funkciók beemelésével pedig még biztonságosabbá válik az Android, ugyanis az ellenőrzés és felügyelet még könnyebbé válik, így kevesebb teret enged az esetleges támadásoknak.

 

Forrás: Android Blog; Kép: androidfacil.org

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24