Megérkeztek a Samsung Galaxy A sorozatának első tagjai – A3 és A 5

Farkas Norman, 2014. november 4. 12:51

A dél-koreai gyártó hivatalosan bemutatta Galaxy A sorozatának első két tagját, a belépőszintű Galaxy A3 és a középkategóriás Galaxy A5 képében. A multimédiás tartalmak fogyasztására kihegyezett újdonságok nem rendelkeznek kiemelkedő teljesítményű hardverrel, viszont a prémium kisugárzású, mégis fiatalos fém burkolat igazán sikeressé teheti őket megfelelő árazással kiegészülve.

Már rég kiderült, hogy a Samsung fém burkolattal felvértezet okostelefonokkal kívánja bővíteni portfólióját, így nem érkezett teljesen váratlanul a Galaxy A sorozat első két képviselője, a Galaxy A3 és Galaxy A5. A pénteken (október 31-én) leleplezett készülékek célcsoportját elsősorban a fiatalok alkotják, akik egy vonzó külsejű, több színben elérhető mobilra vágynak, amely minőségi anyagokból épül fel és gyors működéssel kecsegtet, utóbbi miatt pedig kifejezetten kellemes élmény vele multimédiás tartalmakat böngészni.

 

Galaxy A3 – kompakt és fémes, szinte kompromisszummentes

 

A duó kisebbik tagja a Galaxy A3, amiben minden benne van, amit egy okostelefontól napjainkban elvárhatunk, mégsem gondolhatunk csúcs hardverre, hiszen az csak a felsőkategóriás készülékeknek dukál.

 

Galaxy A3

 

A 130,1 x 65,5 x 6,9 milliméteres, vagyis visszafogott kiterjedésén túl igencsak vékony készülék 110,3 grammot nyom a mérlegen. Előlapján egy 4,5 hüvelyes, 960 x 540 képpont megjelenítésére alkalmas AMOLED érintőkijelzőt és egy 5 megapixeles kamerát találunk. Ha megfordítjuk a masinát, egy 8 megapixeles, LED villanóval segített és akár Full HD videók rögzítésére is alkalmas fénylesővel találjuk szemben magunkat. Az iPhone 5-höz és a HTC One-hoz hasonlóan unibody (egy tömbből kifaragott) fém burkolattal felszerelt telefon működéséről egy négymagos, 1,2GHz-es Snapdragon 410 processzor gondoskodik Adreno 306 grafikus gyorsítóval, 1GB RAM-mal és 8GB tárhellyel kiegészülve.

 

A tárolókapacitás maximum 64GB-os memóriakártyával bővíthető az integrált foglalatnak köszönhetően. A repertoárban van Cat.4-es, maximum 150Mbps sebességű letöltést kínáló LTE modem, NFC, Bluetooth, GPS és WiFi modul is, egyedül az FM rádiót hiányolhatjuk, amit könnyen kiválthatunk internetes rádióhallgatást kínáló alkalmazásokkal.

 

A Galaxy A3 gyenge pontja az akkumulátor lehet, ugyanis a Samsung mérnökei „csak” 1900mAh kapacitású telepet pakoltak a levehetetlen hátlap alá.

 

Galaxy A5 – fotózásban is ott a szeren

 

A Galaxy A5 tudás terén majdnem egy szinten van a fent bemutatott kistestvérével, viszont jobb képalkotási képességekkel, nagyobb kijelzővel és ennél fogva méretesebb (mégis karcsúbb) fémházzal rendelkezik. A 139,3 x 69,7 x 6,7 milliméteres és 123 grammos mobilban szintén egy 1,2GHz-es Snapdragon 410 processzor dolgozik, de itt már 2GB RAM és 16GB – bővíthető – tárhely veszi körül.

 

Galaxy A5

 

Az 5 megapixeles előlapi kamera, a Cat.4-es LTE modem, valamint a GPS, Bluetooth, NFC és WiFi modulok az A5-ben is megtalálhatók, de esetében a kijelző egy 5 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású AMOLED panelben manifesztálódott, hátlapi kamerája pedig 13 megapixeles fotók készítésére is alkalmas. Az A3-hoz képest nőtt az akkumulátor kapacitása is, az A5 energiaellátásáért ugyanis egy 2300mAh-s telep felel.

 

Rendszer és elérhetőség

 

Mindkét Galaxy A modell az Android 4.4 KitKat operációs rendszerrel a fedélzetén kerül piacra, de a gyártó minden bizonnyal kiadja rájuk az Android 5.0 Lollipop frissítést a jövőben. A fiatalos és fémes duó először Kínában lesz elérhető november folyamán, majd egyéb – még meg nem nevezett – régiókban is hozzájuthatunk a telefonokhoz. A Samsung még nem árulta el a Galaxy A3 és a Galaxy A5 árát sem.

 

 

Nem teljes a „csapat”

 

Az eddigi – nem hivatalos – infók alapján már születőben van a Galaxy A3 és a Galaxy A5 nagytestvére, a Galaxy A7, mely a széria legerősebb és legnagyobb tagjának ígérkezik. Ha hihetünk a pletykáknak, a jövevényre már nem sokáig kell várnunk, viszont ha ez igaz, akkor nem teljesen világos, hogy a Samsung miért nem várt még egy kicsit és mutatta be teljes valójában az így egész nagy felhasználói célcsoportot lefedő családot.



A Samsung Galaxy A3-ról és Galaxy A5-ről szóló sajtóközleményt a Kütyü Magazinon olvashatjátok.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05