Új trendek fókuszban a Digitális Mesterkurzuson

A digitális reklám eszközei: programmatic, performance, RTB

Czipperer Dia, 2014. november 5. 12:56

A digitális világban megjelenő új trendekkel nem mindig könnyű lépést tartani, még azoknak sem, akik gyakorlatban is érdekeltek az adott területen. Az IAB és a MAKSZ által szervezett Digitális Mesterkurzus nemcsak átfogó, hanem alapos ismereteket is kínál képzett szakemberek tolmácsolásában a négy alkalmas képzés során. A kurzuson terítékre kerülő izgalmas témákból szemezgettünk, és magukat az előadókat kérdeztük.

Az automatizált médiavásárlási technológiákat integráló Cadreon a hazai piacon és több régiós országban is úttörőként kínál programmatic, real time bidding (RTB) szolgáltatásokat a hirdetőinek. Az indulást követő hónapok után a magyar, cseh, szlovák, lengyel, román piacok mellett már az osztrák, görög és portugál piacok kampányait is a budapesti csapat végzi.

 


Barta Attilával, a Cadreon regionális csapatának vezetőjével beszélgettünk.

 

  

Az idei Digitális Mesterkurzuson számos viszonylag újnak számító vagy felkapott trend terítékre kerül majd, többek között az Ön eladásában a performance marketing, amely a valóban mérhető eredményekre helyezi a hangsúlyt. Mit jelent ez pontosan, és hogyan működik?

 

A performance marketing és az ennek mentén történő médiavásárlás már egy meglévő módszer. Az újdonság és az innováció – amiről majd beszélni is fogunk részletesebben az előadáson – az a programmatic és a RTB technológia. Ezalatt azokat az algoritmusvezérelt rendszereket értjük, ahol a médiafelületek kiválasztása és vásárlása, valamint a kampányok menedzselése és az eredmények optimalizálása automatikusan és valós időben történik.

 

Ahhoz, hogy egy ilyen kampány valóban sikeres legyen, magát a célcsoportról, a fogyasztói motivációkról is mélyreható ismeretekkel kell rendelkezni a tervezés során. Hazánkban mennyire elterjedtek az ilyen jellegű kampányok?

 

A programmatic technológiának használata itthon most indult el az útján. Az érdeklődés jelentős a hirdetői oldalon, és az ügynökségek is igyekeznek felkészülni az igények kielégítésére. Az eladói oldalon is elindultak a munkák, hogy a felületeiket ezeken a csatornákon is elérhetővé tegyék. 2015 izgalmas évnek ígérkezik.

 


Barta Attila 2011-től a Londonban töltött 3 év során szerzett releváns tapasztalatot. Az RTB technológia elindulásában és fejlődésében jelentős szerepet betöltő Infectious Mediánál és a Yahoo tulajdonában lévő Right Mediánál (mára Yahoo AdExchange-re átnevezve) is dolgozott. A digitális média karrierjét a Kirowski-Isobar médiatervezőjeként kezdte. Diplomáját médiatudományi és informatikai szakokon szerezte.

 

Eddigi tapasztalatai alapján a hagyományos folyamatokhoz képest mivel nyújt többet a programmatic?

 

Sok szempontból más és sok szempontból több a programmatic technológia, mint a hagyományos modell: szélesebb elérés és felület mix, magasabb szintű hirdetői kontroll, pontosabb közönségcélzás, az adatok széles körű felhasználása és mindezek eredményeként jobb költséghatékonyság.

 

A hirdetői oldalról megvan a kellő bizalom ebben az irányban? Mivel lehet meggyőzni őket?

 

Sokszor tapasztaljuk, hogy a hirdetők nagyon óvatosak, amikor kísérletezésre, tesztelésre kerül sor. Azt látom, hogy a bizalmatlanságot a folyamatok kontrollálhatósága, az eredményorientált kampánymenedzsment és a kinyert információk részletessége oszlatja el legkönnyebben.

 

Az RTB-ben, így a programozott vásárlásban megvan-e a veszélyforrás a nagy oldalak számára, hogy esetleg nem az ő felületüket választják? Hiszen nincs meg a személyes megegyezés, egy licit alapján választ a hirdető. Ha egy kisebb, olcsóbb felületen is hasonló hatékonysággal el tudja érni a célcsoportját a megfelelő célzási megoldásokkal, miért választaná a túlárazott/drága felületeket? Illetve az egyedi erősségek, versenyelőny nélkül nem félő, hogy a tartalomközelibb megoldások (pl. natív hirdetések) felé fordulnak hirdetők?

 

Az állítást megfordítanám: az RTB-n és az automatizált rendszereken keresztül a kisebb tartalomszolgáltatók is ugyanolyan eséllyel nyerhetnek el hirdetői pénzeket, mint nagyobb társaik. Eredményorientált kampányok esetében valóban sokszor humán befolyás nélkül, pontos és objektív mutatók és költséghatékonyság alapján kerül kiválasztásra a közönség és a felület.

 

Természetesen vannak és lesznek is olyan kampányok, ahol a környezet, a tartalom minősége és a hirdetési formátum lesz meghatározó.

Ezek a jelenleg népszerű trendek, irányvonalak Ön szerint milyen hatással lesznek hosszú távon a hazai hirdetési piacra?

 

Hirdetésértékesítés szempontjából a programmatickal foglalkozó szakembereket a három nagy kiadó vállalat eddig soha nem látott összefogása tartja most izgalomban. Eladói oldalról ezen kívül várnám a kattintás alapú értékesítés szigorítását.

 

A jelentős változást viszont a keresleti oldal fogja irányítani: reményeim szerint egyre több hirdető fog az RTB előnyeiről meggyőződni, és igényelni az ügynökségtől ezt a szolgáltatást. Úgy gondolom, hogy a programmatic technológián keresztül a digitális kiemelt helyet fog elfoglalni a marketing stratégiában, és ezáltal újabb lendületet kaphat a csatorna reklámtorta részesedésének növekedése.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50