Magyarországi eseményekről emlékezik meg a Google

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 14. 11:23

A Google az OSA Archívummal együttműködve virtuális kiállítással emlékezik a 25 évvel ezelőtti rendszerváltásra a Google Kulturális Intézetének honlapján. A magyarországi eseményekről szóló online kiállításon korabeli fotókkal és videókkal mutatják be az 1989-es rendszerváltáshoz vezető utat.

Az OSA Archívum által összeállított, magyarországi eseményeket bemutató kiállításban többek között a Szabad Európa Rádió gyűjteményéből válogatott anyagok, magyar állami propagandafilmek és kutatási dokumentumok, interjúk, jelentések és poszterek, illetve a Fortepan amatőr fotóarchívum képei is szerepelnek.

Az internetezők megnézhetnek egy kézzel rajzolt Budapest-térképet, amely az 1956 október–novemberi csapatmozgásokat és harcok helyszíneit ábrázolja. A térképet valószínűleg Király Béla vezérezredes, Budapest katonai parancsnoka készítette az ENSZ 1956-os Különbizottságának meghallgatására. Találnak fotót arról a faragott kopjafáról, melyet 300 társával együtt az Inconnu független művészcsoport készített és helyezett el a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában az '56-os forradalom névtelen áldozatainak emlékére, illetve egy részletet a Szabad Európa Rádió háttérjelentéséről, amely többek között Nagy Imre és mártírtársai 1986. június 16-ai hivatalos újratemetéséről szól.

A magyar eseményeket feldolgozó virtuális kiállítás mellett a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából további kilenc tematikus kiállítás tekinthető meg a Google Kulturális Intézetének oldalán, melyeket cseh, szlovák, valamint lengyel múzeumok és archívumkezelők állítottak össze.

 A Google Kulturális Intézetéről


A Google Cultural Institute célja, hogy a világ kulturális kincsei, archívumai, a kulturális örökség részei és egyéb kulturális anyagok elérhetővé váljanak az interneten. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a világ kultúrájának minél nagyobb részét fedezhessék fel az emberek az interneten. A Google Kulturális Intézete azzal, hogy az interneten is elérhetővé teszi a kulturális kincseket, demokratizálja a hozzáférést a múlt eseményeihez, miközben megőrzi ezeket az értékeket a jövő generációi számára.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kényszerből előny: emiatt állhatnak át zöld működésre az irodaházak

A tavaly ősszel bekövetkezett gázáremelkedés hatására feje tetejére állt az irodaházak piaca, a magas fenntartási költségek miatt ugyanis a legtöbb üzemeltető zöld útra lépett. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője arról beszélt, ma már nem az a kérdés, hogy az energiahatékonysági beruházások megtérülnek-e, hanem az, hogy azok nélkül a működés fenntartható marad-e. Zöld irányban is példaértékű a világ első számú klímamárkája magyarországi vezérképviseletének szarvasi irodaháza, a Hi-Tech épület ugyanis látványban és műszaki tartalomban is a világ elithez tartozik.

2023. június 8. 12:49

A QNAP továbbfejlesztette mobilos biztonsági mentési megoldását

A QNAP Systems, Inc. kiadta a Qfile Pro mobilalkalmazást iOS-hez, a már meglévő Qfile mobilalkalmazás továbbfejlesztett verzióját.

2023. június 8. 11:27

Füstöljenek a gumik: a norelem szabványos alkatrészekkel segíti a tanulókat a drift triciklik építésében

A norelem folyamatosan támogatja a fiatal mérnöki tehetségeket, aminek újabb állomásaként számos szabványos alkatrésszel támogatta a Müncheni Műszaki Iskola diákprojektjét. A hallgatók dolgozták ki a motoros drift trike koncepcióját, és a projektet a tervezéstől a befejezésig vitték végig.

2023. június 8. 09:55

Exkluzív betekintést adnak három hősies hivatás munkájába a HUAWEI P60 Pro-val készített fényképek

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. 

2023. június 7. 20:41

A magyar rádiók zenei repertoárját vizsgálta az NMHH

Több mint 12 ezerszer játszották le 2022-ben a hazai rádiók a Szikora Róbert közreműködésével készült ValMar szerzeményt, az Úristent. A legnépszerűbb dalok közül viszont csak hat íródott ebben az évtizedben – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, ami a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta 2022-ben a médiaszolgáltatók adatai alapján.

2023. június 7. 19:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39